ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαλαρώνουν τα μέτρα από σήμερα

NEWSROOM WIZ-GUIDE

Αρχίζει σήμερα στην Κύπρο η 1η φάση της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Το lockdown που είχε επιβληθεί σε όλη την Κύπρο διήρκεσε τρεις εβδομάδες και είχε επιβληθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τα εξής: Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων, απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο ατόμων.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας κλιμακώνει την στρατηγική των προληπτικών ελέγχων, ιδιαίτερα με τη χρήση των rapid tests αντιγόνου, ενόψει της πρώτης φάσης της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.

Σε αυτή τη φάση στο μεταξύ, συνεχίζεται η απαγόρευση της πρόσβασης στα μονοπάτια της φύσης τόσο για σκοπούς άθλησης όσο και για άλλους λόγους, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν μεγάλοι συγχρωτισμοί.

Η 2η φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, και θα περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, την επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, την επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης, η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, και τέλος η αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα άτομα.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης. Το Υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Κύπρος είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που προχωρά σε αποκλιμάκωση των μέτρων.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ