ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

15 παραστάσεις που πρέπει να δεις τον Νοέμβρη

WIZ TEAM

Περσινές επιτυχίες αλλά και ολοκαίνουργιες άκρως ενδιαφέρουσες  παραστάσεις θα σε πείσουν ότι το φθινόπωρο θέλει θέατρο! 

Βασιλιάς Ληρ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εντάσσει για πρώτη φορά στο ρεπερτόριό του ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα του ελισαβετιανού θεάτρου, τον Βασιλιά Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το έργο ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Ο Βασιλιάς Ληρ εκθέτει το εύρος και το βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα απλό οικογενειακό σχήμα. Ένας πατέρας αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Προδομένος και τυφλωμένος από την ίδια του τη μεγαλομανία, παραδέρνει ταπεινωμένος, στα όρια της παραφροσύνης, και πασχίζει να λυτρωθεί. Μια τραγωδία για την ερημιά της ανθρώπινης ψυχής, τη φύση της εξουσίας, τις έννοιες της ηθικής και του δικαίου, καθώς και για τον κραταιό ρόλο της αγάπης.
Παίζουν: Ηλίας Ανδρέου, Μαρίνα Αργυρίδου, Χάρης Αττώνης, Ανδρέας Βασιλείου, Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Αναστασία Ζαντή, Μιχάλης Καζάκας, Φώτης Καράλης, Βασιλική Κυπραίου, Βαρνάβας Κυριαζής, Γιάννης Μίνως, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Ιnfo
Από 19 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00
Εισιτήρια σελίδα www.thoc.org.cy 
Πληροφορίες 77772717
Εισιτήρια: €12 / €6
Μέχρι 19/12

Ντα

Η περσινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Ντα του Χιου Λέναρντ ανεβαίνει για δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο στη Νέα Σκηνή, με νέες ημερομηνίες στο εξ αναβολής ραντεβού της με τους κατοίκους δήμων και κοινοτήτων του νησιού.
Ένας γνωστός και επιτυχημένος Ιρλανδός συγγραφέας, ο Τσάρλι Τάιναν, επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του θετού πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα στο σπίτι, ανακαλεί στη μνήμη του την πατρική φιγούρα, τον κηπουρό Ντα, και καταφέρνει στο εδώ και τώρα να έχει μια συζήτηση μαζί του την οποία δεν κατάφερε να κάνει όσο ζούσε. Μια επιστροφή στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στις συχνά ακανθώδεις σχέσεις πατέρα-γιου, εκεί όπου διασταυρώνονται δύο κόσμοι, της μνήμης και του παρόντος, με το κωμικό στοιχείο να εναλλάσσεται με το δραματικό, ο αυτοσαρκασμός με την ιλαρότητα, για να αναδειχθεί ό,τι απλό και ανθρώπινο. Την τρυφερή ματιά του συγγραφέα μεταφέρει στη θεατρική σκηνή η σκηνοθέτις Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, έχοντας στο πλευρό της τον βραβευμένο ηθοποιό Κώστα Βήχα, στο ρόλο του Ντα, και μια ανανεωμένη ομάδα ερμηνευτών.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά – Φώτης Φωτίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Τερέζα Ευριπίδου
Παίζουν: Κώστας Βήχας, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χάρης Κκολός, Βασίλης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Βαλάντω Χαραλάμπους, Έλενα Χριστοφή

Info
Κάθε Σάββατο, 20.00 & Κυριακή, 18.00, Νέα Σκηνή, Θέατρο ΘΟΚ.
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30.
Εισιτήρια www.thoc.org.cy
Πληροφορίες 77772717
Εισιτήρια: €12 / €6
Μέχρι 12 Δεκεμβρίου

Η μέθοδος του Δρ. Παλομέρο

Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει την παράσταση «Η μέθοδοs του Δρ. Παλομέρο», ένα έργο βασισμένο στο θεατρικό «Τοκ-Τοκ» του Λοράν Μπαφί, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 20.00. Ο παγκοσμίου φήμης ισπανός γιατρός Παλομέρο, ειδικευμένος στη θεραπεία ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, επισκέπτεται μία φορά το μήνα το ιατρείο του στο Παρίσι για να εξετάσει τους ασθενείς του. Στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου τον περιμένουν έξι ασθενείς, που περίμεναν πολλούς μήνες για να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού μαζί του. Ο Φρεντερίκ πάσχει από κοπρολαλία, ο Αλέν από αριθμομανία, η Καντίντ από μικροβιοφοβία, η Μαρί από ψυχαναγκαστικό σύνδρομο η Λιλί από παλιλαλία, ο Όττο από γραμμοφοβία. Όλες αυτές οι παράξενες εμμονικές διαταραχές εκδηλώνονται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης εκρηκτικής συνύπαρξης. Η ώρα περνά και ο γιατρός δεν εμφανίζεται. Η βοηθός του ενημερώνει τους ασθενείς ότι η πτήση του γιατρού από τη Μαδρίτη έχει καθυστέρηση, αλλά ότι ο γιατρός θα έρθει οπωσδήποτε. Οι ασθενείς μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, αποφασίζουν να σπάσουν την ανία και την αμηχανία της αναμονής: συζητούν για το πρόβλημά τους, γνωρίζονται καλύτερα και εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Ένα τρελό γαϊτανάκι φόβων, επιθυμιών και συναισθημάτων, που θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο και συγκινητικό φινάλε.
Παίζουν οι: Σταύρος Λούρας / Αιμιλία Βάλβη / Μάριος Μεττής / Ονησίφορος Ονησιφόρου/ Πολυξένη Σάββα / Ελένη Σιδερά/ Ηλέκτρα Φωτιάδου
πρεμιέρα: Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Θεατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.00.

Ιnfo
Παραστάσεις 13, 20, 21, 24, 27 Νοεμβρίου & 4, 5 Δεκεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία.
14 Νοεμβριου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός.
28 Νοεμβρίου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος
Εισιτήρια €15/ €12
Προπώληση www.soldouttickets.com.cy , καταστήματα STEPHANIS

Τέρας

Ένα απολύτως καίριο σχόλιο για την ανατροφή και την ευθύνη που έχει τόσο ο γονιός απέναντι στο παιδί, όσο και οι φορείς της εκπαίδευσης με τους μηχανισμούς τους, συνιστά το έργο του Ντάνκαν ΜακΜίλαν «Τέρας», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ στο πλαίσιο των Δράσεων 2021-22 «Νέος σε έρημο νησί». Πρόκειται για το πρώτο δείγμα θεατρικής γραφής ενός συγγραφέα με δυναμική παρουσία στον βρετανικό χώρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Ιόλη Καρολίδου. Το έργο έλαβε δύο βραβεία Bruntwood και προτάθηκε για τα βραβεία TMA Best New Play και Manchester Evening News for Best New Play. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Exchange Theatre του Μάντσεστερ το 2007.

Το Τέρας είναι ένα έργο στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα, ρεαλιστικά και χωρίς ωραιοποιήσεις η τύχη που επιφυλάσσει η κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα και ο στενός οικογενειακός κύκλος στους νέους ανθρώπους που δεν χωράνε πουθενά, στους νέους που η κραυγή τους, μολονότι δυνατή και σπαρακτική, δεν είναι ικανή να συγκινήσει τους άλλους ώστε να τους προσφερθεί η βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη. Απλώνουν το χέρι, όμως κανείς δεν ανταποκρίνεται. Μια παράσταση που κάθε εκπαιδευτικός της Μέσης Εκπαίδευσης –και όχι μόνο–, κάθε έφηβος και κάθε γονέας/κηδεμόνας με παιδιά στην εφηβική ηλικία πρέπει να παρακολουθήσει.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία-Μετάφραση: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική-Σχεδιασμός ηχοτοπίου: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Παίζουν: Ειρήνη Ανδρέου, Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Καραούλης, Μήδεια Χάννα

Info
Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00
Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες
Εισιτήρια €12 / €6
Προπώληση www.thoc.org.cy 
Πληροφορίες 77772717
Μέχρι 28/11

«Τότενφλος»

Το «θέατρο ένα» ανεβάζει το έργο «Τότενφλος» του Χάραλντ Μύλλερ, ένα έργο με ακριβή ορισμό για το τι θα πει «μαύρο χιούμορ». Το «Τότενφλος» περιγράφει με παρρησία την ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για εξουσία. Ως ο ‘’εξουσιαστής’’ όμως εν τέλει γίνεται ο ίδιος ‘’απόρριμμα ‘’ στο ίδιο του το δημιούργημα και σύστημα για να επανέλθει ζητώντας βοήθεια από το έκτρωμα που ο ίδιος έφτιαξε.
Ο Χάραλντ Μύλλερ έγραψε το «Τότενφλος»1984, παίρνοντας μέρος σε ένα διαγωνισμό θεατρικού έργου με θέμα την καταστροφή του κόσμου. Το διαγωνισμό είχε προκηρύξει το θέατρο Όμπερχαουζεν. Το «Τότενφλος» ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατό έργα και ανέβηκε, την ίδια χρονιά, στο θέατρο που είχε διοργανώσει τον διαγωνισμό. Αργότερα ο Μύλλερ το ξανάγραψε, δίνοντας του μία άλλη μορφή.
Το «Τότενφλος» μεταφέρει τον θεατή στο 2050. Η Γη έχει καταστραφεί από μία σειρά πυρηνικών εκρήξεων και χημικών διαρροών. Τρεις άντρες και ένα κορίτσι κατεβαίνουν με μία σχεδία τον ποταμό Ρήνο, από την Χαϊδελβέργη ως το μυθικό Ξάντεν την ελπίδα ότι εκεί θα βρούνε καταφύγιο από τη χημική και την πυρηνική φρίκη. Φοβούνται! Αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή, που την αγαπούν, παρ΄όλη τη φρίκη που τους τριγυρίζει και που σιγά-σιγά τους καταπίνει, αντιδρώντας ο καθένας με τον τρόπο του: Ο Τσέκερ, όταν αναφέρεται στον εαυτό του, μιλάει πάντα στο τρίτο πρόσωπο, σαν να μιλάει για κάποιον άλλο. Ο Ιτάι υπακούει τυφλά στις εντολές αυτών που τον δημιούργησαν- είναι προϊόν κλωνοποίησης. Και οι δύο αρνούνται να ξέρουν. Ο Κούκος, φορτωμένος τις ενοχές του ανθρώπου των δεκαετιών του 1900, αρνείται να θυμηθεί, αλλά κρατάει τις φωνές των πουλιών. Η Μπιούτυ, πάλι, ζει με την φαντασία της στον παλιό ωραίο κόσμο, που τον γνώρισε από τα απαγορευμένα βιβλία που διάβασε και τον περιγράφει με τη «χαμένη γλώσσα», γεμάτη λυρικές φραστικές εξάρσεις. « Αλλά καταρρέουν οργανικά και οδεύουν προς το θάνατο, το χάος, για να επιστρέψουν, τελικά, εκεί που ανήκουν, στη θάλασσα»
Μετάφραση: Ιώ Μαρμαρινού
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μιχάλης Χρήστου, Γιώργης Χριστοδούλου, Σωτήρης Μεστάνας, Μικαέλλα Θεοδουλίδου.

Ιnfo
Παραστάσεις Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.30
Θέατρο Ένα, Λευκωσίας, Πληροφορίες 22348203
Εισιτήρια €15/€10.
Μέχρι 26/11

Κουκούτσι

Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέα-ηθοποιού Χρήστου Γρηγοριάδη, "Κουκούτσι".

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του έργου, ένας διαφημιστής του οποίου η ζωή φαίνεται να τα έχει όλα(επαγγελματική καταξίωση, λεφτά, επιτυχίες και ένα εικονικά επιτυχημένο γάμο), δεν μπορεί να αντέξει άλλο το ψέμα που ζει και υπηρετεί μέσω των διαφημίσεων που φτιάχνει και προωθεί. Έτσι δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες που πλασάρουν ωμά και ξεκάθαρα την αλήθεια! Γράφει όσα οι καταναλωτές δεν θα ήθελαν ποτέ να ξέρουν.. Ο αδίστακτος εργοδότης του, τον στέλνει μετά από μια νευρική κρίση, σε μία ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Εκεί υπάρχουν κάποιοι τρόφιμοι τους οποίους η κοινωνία μας ονόμασε «περιθωριακούς» για να μπορεί να τους απομονώσει και να τους κρύψει από την καθημερινότητα μας. Οι σχέσεις μεταξύ των τροφίμων και οι σχέση του διαφημιστή μαζί τους δημιουργούν κωμικοτραγικές καταστάσεις και επιφυλάσσουν απρόσμενες εξελίξεις και ανατροπές..

Info
Καθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20.30 Κυριακή στις 19.00
Θέατρο Ανεμώνα, Πληροφορίες 70007721
Μέχρι 28/11

«Η μέθοδοs του Δρ. Παλομέρο»

Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει την παράσταση «Η μέθοδοs του Δρ. Παλομέρο», ένα έργο βασισμένο στο θεατρικό «Τοκ-Τοκ» του Λοράν Μπαφί, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 20.00. Ο παγκοσμίου φήμης ισπανός γιατρός Παλομέρο, ειδικευμένος στη θεραπεία ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, επισκέπτεται μία φορά το μήνα το ιατρείο του στο Παρίσι για να εξετάσει τους ασθενείς του. Στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου τον περιμένουν έξι ασθενείς, που περίμεναν πολλούς μήνες για να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού μαζί του. Ο Φρεντερίκ πάσχει από κοπρολαλία, ο Αλέν από αριθμομανία, η Καντίντ από μικροβιοφοβία, η Μαρί από ψυχαναγκαστικό σύνδρομο η Λιλί από παλιλαλία, ο Όττο από γραμμοφοβία. Όλες αυτές οι παράξενες εμμονικές διαταραχές εκδηλώνονται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης εκρηκτικής συνύπαρξης. Η ώρα περνά και ο γιατρός δεν εμφανίζεται. Η βοηθός του ενημερώνει τους ασθενείς ότι η πτήση του γιατρού από τη Μαδρίτη έχει καθυστέρηση, αλλά ότι ο γιατρός θα έρθει οπωσδήποτε. Οι ασθενείς μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, αποφασίζουν να σπάσουν την ανία και την αμηχανία της αναμονής: συζητούν για το πρόβλημά τους, γνωρίζονται καλύτερα και εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Ένα τρελό γαϊτανάκι φόβων, επιθυμιών και συναισθημάτων, που θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο και συγκινητικό φινάλε.
Παίζουν οι: Σταύρος Λούρας / Αιμιλία Βάλβη / Μάριος Μεττής / Ονησίφορος Ονησιφόρου/ Πολυξένη Σάββα / Ελένη Σιδερά/ Ηλέκτρα Φωτιάδου

Info
Παραστάσεις 13, 20, 21, 24, 27 Νοεμβρίου & 4, 5 Δεκεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία 20.30
14 Νοεμβριου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός.
28 Νοεμβρίου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος
Εισιτήρια €15 | €12
Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy 
καταστήματα STEPHANIS και στο 99520835

«Παιδιά ενός κατώτερου θεού»

H Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με το βραβευμένο έργο του Μαρκ Μέντοφ «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Η Λέα Μαλένη, 20 χρόνια μετά, επιστρέφει με το συγκεκριμένο έργο, αυτή τη φορά όχι ως πρωταγωνίστρια αλλά ως σκηνοθέτης δίνοντας τη δική της ξεχωριστή ματιά στο έργο του Μέντοφ. Το βραβευμένο με Tony έργο, 42 χρόνια μετά το πρώτο του θεατρικό ανέβασμα και 35 μετά τη σαρωτική επιτυχή μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να συγκινεί αφού πραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρωπίνων και την αγωνιώδη προσπάθειά τους για επικοινωνία.
Πρωταγωνιστούν: Σαββίνα Γεωργίου, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Τάριελ Μπερίτζε, Μαρίλια Χαριδήμου, Στέλιος Καλλιστράτης, Έλενα Χειλέτη και Δήμητρα Δημητριάδου.

Info
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 20.0
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας,
Εισιτήρια SoldOut Tickets

«Red Sky Morning»

Ο Πάρις Ερωτοκρίτου σκηνοθετεί το βραβευμένο θεατρικό έργο του Αυστραλού συγγραφέα Tom Holloway “Red Sky Morning” (2009), σε παγκύπρια και πανελλήνια πρώτη. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τρία μέλη μίας οικογένειας. Μια γυναίκα. Ένας άντρας. Ένα κορίτσι. Κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας, αυτές οι τρεις φωνές από μια οικογένεια αλληλεπιδρούν για να διηγηθούν μια ιστορία απομόνωσης. Στιγμές χαμένες, όνειρα που δεν μοιράζονται και η τραγωδία της καθημερινότητας μέσα από μια δυνατή και λυτρωτική ιστορία για την ανάγκη για επικοινωνία. Ένα έργο που ασχολείται με την ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί και να αγαπήσει θέτοντας ερωτήματα που σπανίως τα συναντούμε με τη ένταση και την σφοδρότητα που τα θέτει ο Αυστραλός συγγραφέας.

Η παραγωγή συνδυάζει στοιχεία από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μουσική και τον θέατρο επιχειρώντας μια ακτινογραφία του εσωτερικού μας κόσμου. Η τραγωδία, όπως διατύπωσε ο Άντον Τσέχωφ, δεν βρίσκεται μόνο στα “μεγάλα”, αλλά υπάρχει στις πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας: σ’ ένα παρεξηγημένο χάδι, σε μια στιγμή που χάθηκε, σ’ ένα όνειρο που δεν μοιράστηκε, σε μικρές και μεγάλες προσδοκίες μέσα σε μια σιωπηλή και «ηχομονωμένη» απόγνωση. Μια απόγνωση της οποίας το τέλος δεν είναι γνωστό σε κανέναν.

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Μετάφραση: Μαρία Κυριάκου
Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι
Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου
Σύνθεση/σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική διδασκαλία/τραγούδι: Ελένη Ηρακλέους

Info
Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 20.30
Δημ. Θέατρο Λευκωσίας, 20.30
Προπώληση Καταστήματα Stephanis
www.soldoutticketbox.com  70007705
Πληροφορίες: 22797979

Sniff

Το έργο SNIFF του Μιχάλη Παπαδόπουλου, είναι η νέα παραγωγή του Θέατρο Versus, η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυργιάτη. Με αφορμή την αποδοχή μιας κληρονομιάς, ο ήρωας του έργου, ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα για να βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το παρελθόν και με την ανάμνηση μιας άλλης Αθήνας, μιας Αθήνας της δεκαετίας του '90. Βρισκόμενος στο χώρο που έζησε τον πρώτο μεγάλο του έρωτα, ζωντανεύει την τελευταία μέρα που πέρασε εκεί πριν 30 χρόνια και ξαναζεί τον χωρισμό του. Τα ίσως, τα γιατί, οι προοπτικές , το τι θυσίασε για να καταφέρει αυτό που είναι σήμερα, το πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του αν είχε πάρει την "άλλη" απόφαση, έρχονται να τον προβληματίσουν να αμφισβητήσουν την πορεία του και να του θυμίσουν τα πρώτα βήματα του.

Ιnfo
Παραστάσεις Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 20.30
Θέατρο Versus (θέατρο ΕΝΑ), Λεμεσός. Πληροφορίες 99 395970
Μέχρι 21/11

Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...

Η Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το έργο «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», μια σύνθεση με κείμενα και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Τιμώντας δύο βαθιά Έλληνες και βαθιά παγκόσμιους πνευματικούς δημιουργούς, τον Ραψωδό των Ελλήνων Μίκη Θεοδωράκη και τον γενάρχη του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου Ιάκωβο Καμπανέλλη, οι οποίοι μετουσίωσαν τα προσωπικά τους τρομερά βιώματα σε έργα τέχνης, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη χτίζει μια σπονδυλωτή παράσταση, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον πόλεμο και τις συνέπειες του στη ζωή του Ελληνισμού της νεότερης Ελλάδας. To «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», με άξονα τα συγκλονιστικά κείμενα των Καμπανέλλη και Θεοδωράκη και τις διαχρονικές μελωδίες του μεγάλου μουσουργού, διατρέχει την ιστορία της Ελλάδας και τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα: τη Μικρασιατική καταστροφή, το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον Εμφύλιο και το Απριλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Μια περίοδος σκοτεινή. Πενήντα πέτρινα χρόνια φτώχειας, πείνας, μίσους, διχασμού, διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, προσδοκιών και ονείρων που ακυρώθηκαν.

Συντελεστές: Συγγραφή: Μίκης Θεοδωράκης - Ιάκωβος Καμπανέλλης / Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης / Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένων: Δέσποινα Μπεμπεδέλη / Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη / Μουσική επιμέλεια και διδασκαλία: Σάββας Σάββα / Κινησιολογία: Εύα Παπαγεωργοπούλου / Video Art: Σάββας Μυλωνάς / Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης / Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος / Παίρνουν μέρος: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Στέλιος Καυκαρίδης, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Κύνθια Παυλίδου, Χριστιάνα Λάρκου, Κώστας Καντζηλιέρης, Γεωργία Νικολάου, Σταύρος Χατζατριάν και ο μουσικός Σάββας Σάββα.

Info
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 & Κυριακή στις 19.00
Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος).
Εισιτήρια €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
www.soldoutticketbox.com 
Πληροφορίες 22312940 – 22421609
Μέχρι 7/11

Picture Perfect / SRSLYyours

Γνωρίστε τη Λέα, τον Μαξ και τη Μία, πρωταγωνιστές του “Picture Perfect” (Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή).

Περίεργα αποξενωμένοι από τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους, οι 3 παίχτες ασχολούνται με μια αλλόκοτη δραστηριότητα. Αναπαράγουν εικόνες από ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο ως τρόπο κατανόησης της παρουσίας, του τόπου και της σύνδεσής τους με τον κόσμο.

Η βραβευμένη ομάδα SRSLYyours Ensemble δημιουργεί μια νέα θεατρική εμπειρία, συνδέοντας 3 πρωταγωνιστές, 1 εικονικό μπάτλερ και το κοινό σε μια ομαδική συνομιλία (chat). Ενώ οι θεατές παρακολουθούν την παράσταση εν μέρει ζωντανά, εν μέρει μέσω ενός σεναρίου βασισμένου σε εικόνα και κείμενο στις ψηφιακές τους συσκευές, ξεπροβάλλουν θραύσματα μιας κομματιασμένης ιστορίας: ο ήχος ενός πουλιού, οι Kardashians, η Χιροσίμα, ένα πνιγμένο αγόρι...

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/δραματουργία: Achim Wieland
Συν-δραματoυργία: Marios Ioannou
Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή

Info
Τρίτη 9 - Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 20.30 στο θέατρο Ριάλτο & Σάββατο 6-Κυριακή 7 Νοεμβρίου Artos House, 20.30 (Κυρ. 20.30 & 16.30)
Εισιτήρια: € 15 / 12
Πληροφορίες 77777745 Κρατήσεις για Artos 99517910

Φωνές

Οι «Φωνές» του Άλαν Μπένετ αποτελούνται από τρεις συγγενικούς μονόλογους, τρεις μικρόκοσμους, ασύνδετους φαινομενικά μεταξύ τους, αλλά με κοινές υπόγειες διαδρομές. «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές» και «Μια κυρία των Γραμμάτων».
Ο Γκράχαμ , ένας «μαμάκιας» εξαρτημένος πλήρως από την ελευθεριάζουσα και στα γεράματα μητέρα του… υποχόνδριος, ζηλιάρης, μίζερος και ψυχαναγκαστικός. Η Σούζαν, μια «καταπιεσμένη πρεσβυτέρα» που δειλά αλλά αποφασιστικά σπάει τα κάγκελα του προτεσταντικού κλουβιού της και το δέσιμο με τον αδιάφορο ερωτικά πάστορα σύζυγο της για να βρει την απογείωση της ηδονής στην αγκαλιά ενός νεαρού Ινδού, μαέστρου στις τεχνικές της Κάμα Σούτρα. Και τέλος η Αιρήν, μια «γηραιά κυρία» που αλληλογραφεί με τις αρχές, ανωνυμογραφεί καταδίδοντας τους γειτόνους της και υποκαθιστώντας την Αστυνομία, παρακολουθεί τους γύρω και συσχετίζει αλλόκοτα σχέσεις και ενοχές με κριτήριο τη σχολαστική της ηθικολογία…

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη»: Σκηνοθεσία: Αντρέας Αραούζος, Ηθοποιός: Φώτης Αποστολίδης / «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές», Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκος, Ηθοποιός: Πέννυ Φοινίρη / «Η κυρία των γραμμάτων», Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου, Ηθοποιός: Πόπη Αβραάμ / Σκηνικά - Κοστούμια: Έλενα Κοτασβήλι και Αλέξης Βαγιανός / Μουσική Σύνθεση - Επιμέλεια: Χριστίνα Γεωργίου / Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Info

Παραστάσεις 13 Νοεμβρίου στις 18.30 14, 28 Νοεμβρίουστις 20:30 & 26 & 27 Νοεμβρίου στις 20:30
Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία): 16, 17, 18 & 19 Νοεμβρίου στις 20:30
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου: 20 Νοεμβρίου στις 20:30

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

H παράσταση της χρονιάς επιστρέφει για μια μοναδική βραδιά στο Θέατρο Σκάλα

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, με σερί sold out παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και μετά την ιστορική βράβευση της στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη (Κώστας Σιλβέστρος) και το Βραβείο Α’ ανδρικού Ρόλου (εξ ημισείας στους Izel Seylani και Γιώργος Κυριάκου) , η παραγωγή του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ από το Θέατρο ΑντίΛογος, θα παρουσιαστεί για μια μόνο παράσταση στο Θέατρο Σκάλα.

Το θέατρο ΑντίΛογος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο επιχείρησαν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, να παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani. Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας.

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου
Ηχητικό τοπίο : Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης

Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

Info
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 20.30
Θέατρο Σκάλα
Κρατήσεις 99251331

Ο Χειμώνας κάτω από το Τραπέζι

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θα εγκαινιάσει τη νέα θεατρική περίοδο με την ευαίσθητη κωμωδία του Ρολάν Τοπόρ «Ο Χειμώνας κάτω από το Τραπέζι» και με την οποία θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 – ώρα 8.30 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ.
«Ο Χειμώνας κάτω από το Τραπέζι» είναι μια ευαίσθητη κωμωδία με λεπτό, σπιρτόζικο χιούμορ και με ευρηματικούς διαλόγους. Η ιστορία συνδυάζει τη ρομαντική ευαίσθητη κομεντί μαζί με το σουρεαλιστικό Ανατολικοευρωπαϊκό χιούμορ (ο βασικός ήρωας είναι Πολωνός μετανάστης). Ένα παιχνίδι /παζλ ρεαλισμού /σουρεαλισμού , ευαίσθητου ερωτικού φλερτ και κοινωνικού προβληματισμού.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας , Μόνικα Μελέκη , Μαρία Φιακά , Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο , Ανδρέας Μελέκης .

Info
Kάθε Σάββατο στις 20.30 και Κάθε Κυριακή στις 18.30 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ μέχρι 21/11
Στη Λευκωσία: Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και Πέμπτη 11 Νοεμβρίου-ώρα 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Δέντρο
Πληροφορίες 24652800,99490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy & ACS Courier

 

.