ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

5 σεφ μάς λένε το μεγάλο τους μυστικό για τέλειο burger

WIZ TEAM

Μπορεί για πολλούς το αιώνιο δίλημμα να είναι «πίτσα ή σουβλάκι;», ωστόσο το burger είναι μια κατηγορία από μόνο του, αφού είναι ίσως το πιο comfort φαγητό και αγαπημένο γεύμα όλου του κόσμου, με διάφορες παραλλαγές για να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες burgers: τα fast food, τα gourmet, τα βρόμικα, τα πειραγμένα. Όποιο και αν δοκιμάσεις, όλα έχουν ως κοινό παρονομαστή τη νοστιμιά που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Πώς, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο burger στο σπίτι;

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Burger είπαμε να ρωτήσουμε 5 αγαπημένους σεφ να μας πουν το δικό τους μυστικό για να πετύχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Ρωτήσαμε 5 αγαπημένους σεφ να μας πουν το δικό τους μυστικό για να πετύχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

O chef και ιδιοκτήτης του Street food Hooligans, Τίμος Ζαχαράτος, που ξέρει πολύ καλά την τέχνη του burger, λέει πως η πρώτη ύλη είναι η πιο σημαντική. Χαρακτηριστικά μάς ανέφερε: «Όταν πας στον κρεοπώλη σου, να του τονίσεις ότι θέλεις χοντροκομμένο κιμά. Μόνο έτσι θα βγει ζουμερό, στερεό, γευστικό και μυρωδάτο το burger σου». Πάντα χρησιμοποιούμε βοδινό κιμά κατά προτίμηση.

Στο ίδιο μοτίβο και ο γνωστός chef και restaurant consultant, Βαγγέλης Μωραΐτης, ο οποίος λέει πως χρειάζεται σωστή αναλογία λίπους και κρέατος στον κιμά (30% λίπος, 70% κρέας και πάντα μοσχαρίσιο).

O πρώην παίκτης του MasterChef, Χαράλαμπος Κοτσώνης, μας λέει πως το δικό του μυστικό για υπέροχα σπιτικά burgers είναι η ποιότητα των υλικών και η απλότητα: «Simple is the new complicated». Χρειάζεται πολύ καλής ποιότητας φρέσκο κρέας και σωστό αλάτι και πιπέρι!

Προσωπικά, λέει πως θέλει να καταλαβαίνει το κρέας όταν απολαμβάνει το burger, οπότε ένα ιδανικό burger γι’ αυτόν θα ήταν πολύ καλής ποιότητας κιμάς και σωστό seasoning.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο executive chef των εστιατορίων Vino Cultura και Ῥοῦς, Ανδρέας Γιαγκουλάς, που μας λέει πως είναι της νοοτροπίας «όσο πιο απλό, τόσο πιο νόστιμο». Του αρέσει το five guys style burger, δηλαδή λεπτό burger σε medium to well ψήσιμο με ένα ωραίο καραμέλωμα που μπορείς να το πετύχεις με δυνατή φωτιά. Αν υπάρχει η ευχέρεια, η ψησταριά με κάρβουνα μπορεί να του δώσει ένα έξτρα smoky effect.

Ο chef Βασίλης Κουτουρούσιης από το εστιατόριο Πειραγμένα και chef de cuisine του ξενοδοχείου Σεμέλη στη Λευκωσία, λέει πως πρέπει πάντα να ψήνουμε το κρέας μας 3 λεπτά από τη μια πλευρά και 3 λεπτά από την άλλη. Έπειτα το αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και μετά το βάζουμε ανάμεσα στα ψωμάκια μας.