ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

7 εύκολα μονοπάτια για πεζοπορία στην φύση

WIZ TEAM

Μιας και οι μέρες είναι ηλιόλουστες, η φύση είναι καταπράσινη και ο κλοιός με την μετάλλαξη όμικρον όλο και στενεύει, η πεζοπορία στα μονοπάτια αποτελεί μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά στην φύση, να γνωρίσουμε το νησί μας με έναν διαφορετικό τρόπο και φυσικά να γυμναστούμε. Η Κύπρος έχει πάνω 30 μονοπάτια της φύσης, εμείς διαλέξαμε για εσάς επτά εύκολα μονοπάτια για να επισκεφθείτε, να αλλάξετε παραστάσεις και να νιώσετε την αίσθηση της ελευθερίας μέσα από μικρές πράσινες διαδρομές.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Φράκτης του Ξυλιάτου (1 με 1.5 ώρα)

 

Το μονοπάτι φράκτης Ξυλιάτου είναι κυκλικό, αρχίζει από την υπερχείλιση του φράγματος και ακολουθεί πορεία παράλληλη της υψηλότερης στάθμης του νερού. Στο πάνω μέρος του φράγματος περνά από τεχνητή γέφυρα, ανηφορίζει και φθάνει στον δρόμο Ξυλιάτου - Λαγουδερών, τμήμα του οποίου ακολουθεί και καταλήγει στην αφετηρία διαμέσου του αναχώματος του φράγματος. Το μονοπάτι συνδέεται με μονοπάτι μήκους 200 μ. που αρχίζει από τον Εκδρομικό Χώρο και ενώνεται με το κυκλικό μονοπάτι στο ύψος του αναχώματος του φράγματος. Σημαντικό στοιχείο ενδιαφέροντος το ίδιο το φράγμα. Στην πορεία του περνά από δάσος τραχείας πεύκης στο οποίο εμφανίζονται τα είδη λατζιά, αντρουκλιά, μερσινιά, σκλήθρος και ξυσταριά.

Μονοπάτι Κιόνια- Προφήτης Ηλίας (2.5 ώρες)

 

Το μονοπάτι Κιόνια - Προφήτης Ηλίας είναι γραμμικό. Βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας στο Δάσος του Μαχαιρά. Ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο Κιόνια, όπου υπάρχει μια βρύση με πόσιμο νερό. Προχωρά μέσα σ΄ ένα τμήμα του δάσους που προσφέρει εκπληκτική θέα στον κάμπο της Μεσαορίας, η οποία ανήκει στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά - περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι καταλήγει στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία, περίπου 8 χλμ. από τον Λυθροδόντα και 6 χλμ. από την Μάνδρα του Καμπιού.

Αγία Ειρήνη - Λημέρια (2.5 ώρες)

 

Το μονοπάτι Αγία Ειρήνη- Λημέρια είναι γραμμικό περνά από δάσος Τραχείας Πεύκης, με εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου και καταλήγει στα Λημέρια. Στο Σελλάδι της Στραορουδκιάς ενώνεται με το μονοπάτι Κούρδαλι - Λημέρια και για 2 χλμ. έχουν κοινή πορεία. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Καληδόνια (1.5 ώρα)

 

Από την αφετηρία από την πλευρά της Πλατείας Τροόδους, το μονοπάτι Καληδόνια είναι γραμμικό και περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό. Περνά από τον Καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Από την αφετηρία (α) μέχρι τον καταρράκτη των Καληδονιών αποτελεί μέρος του μονοπατιού Ε4. Στη πλατεία Τροόδους βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους.

Κυπαρίσσια - Υδατοφράκτης Γερμασόγειας (α. 1.5 ώρα β. 3 - 3.5 ώρες)

 

Το μονοπάτι Κυπαρίσσια- Υδατοφράκτης Γερμασόγειας αρχικά περνά μέσα από δασικές συστάδες, μετά ακολουθεί σύντομη πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς και μετά πανοραμική θέα προς τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και την Λεμεσό. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με συστάδες κυπαρισσιών (Cupressus sempervirens var. horizontalis). Συνδέεται με το κυκλικό μονοπάτι του υδατοφράκτη Γερμασόγειας. Το δάσος Κυπαρισσιάς είναι περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κάβος (45 λεπτά)

 

Το μονοπάτι κάβος είναι κυκλικό και βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, το οποίο είναι μια περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Το μονοπάτι περνά μέσα από μια πευκόφυτη περιοχή και στη συνέχεια περνά μέσα από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Σ΄ όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλά σημεία με εξαιρετική θέα, με το πιο εντυπωσιακό να είναι στην κορυφή του λόφου, απ΄όπου μπορείτε να απολαύσετε τη φύση σ΄ όλα τα σημεία του ορίζοντα: ανατολικά μπορείτε να δείτε τον φάρο και τις εγκαταστάσεις ενός γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού (SOMERA). Στα δυτικά υπάρχει το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Νάπας και στα βόρεια το κύριο μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου. Προς τα νότια τα καταγάλανα νερά και οι απόκρημνες ακτές. Τα εντυπωσιακά βράχια στη νότια πλευρά του λόφου είναι ιδανικά για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Το μονοπάτι συνδέεται με το μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές - Άγιοι Ανάργυροι.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

Φαράγγι του Άβακα (2 ώρες)

 

Το μονοπάτι Φαράγγι του Άβακα είναι γραμμικό και βρίσκεται στο ομώνυμο φαράγγι, εντός του δάσους της Πέγειας, ενώ το τέρμα της διαδρομής βρίσκεται μέσα στο φαράγγι. Ακολουθεί την πορεία του ποταμού Αυγά, απ' όπου το φαράγγι πήρε το όνομά του. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από συνεχή διαβρωτική δραστηριότητα στα διαβιβρωσκόμενα, επικλινή ασβεστολιθικά βράχια που αποτελούνται από εύφορο, αλευρώδες έδαφος, κοραλλιογενή και κοκκώδη ασβεστόλιθο και λάσπη μπεντονίτη. Το φαράγγι αποτελεί επίσης περιοχή εντός του δικτύου NATURA 2000. Στην αρχή το μονοπάτι ακολουθεί ένα χωματόδρομο (κλειστό για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης) μέσα από μια ανοιχτή κοιλάδα και στη συνέχεια, σας οδηγεί στο φαράγγι. Στο τελευταίο τμήμα του το μονοπάτι είναι μέσα στο ρέμα, όπου το νερό ρέει συνήθως όλο τον χρόνο. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση κι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό, σκιερό και υγρό περιβάλλον.

*Μπορείτε να βρείτε κι άλλα μονοπάτια της φύσης καθώς και επιπλέον λεπτομέρειες εδώ