ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

8 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για το «Gangsta’s Paradise» και τον Coolio

WIZ TEAM

Ο Coolio, ο γνωστός Αμερικανός rapper, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 59 ετών.

Ο Jarez Posey, συνεργάτης και μάνατζερ του ράπερ για περισσότερα από 20 χρόνια, έδωσε κάποιες λεπτομέρειες, αναφέροντας ότι ο Coolio βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του στο Λος Άντζελες όταν πήγε στο μπάνιο. Όταν οι φίλοι του συνειδητοποίησαν πως είχε περάσει «αρκετή ώρα», έσπασαν την πόρτα και βρήκαν τον Coolio στο πάτωμα. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά ήταν ήδη αργά.


Πιο κάτω πέντε πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον ίδιο και το σπουδαίο τραγούδι του με τίτλο «Gangsta’s Paradise».

Το εμβληματικό τραγούδι του Αμεριακνού ράπερ, το οποίο αποτέλεσε μέρος του soundtrack της ταινίας «Dangerous Minds», με τη Μισέλ Φάιφερ, παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, βρίσκεται στη 85η θέση, στη λίστα του Billboard, με τα «Σπουδαιότερα Τραγούδια» όλων των εποχών.

Επιπλέον, το «Gangsta’s Paradise» αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις για τη χρονιά 1995, όπου και κυκλοφόρησε.

Αποτελεί διασκευή του τραγουδιού «Pastime Paradise», του Stevie Wonder, που κυκλοφόρησε το 1976.


Το τραγούδι έλαβε διθυραμβικές κριτικές από κριτικούς μουσικής και χάρη σε αυτό ο Coolio κέρδισε Grammy για την καλύτερη σόλο ερμηνεία ραπ -ενώ επίσης είχε λάβει άλλες 6 υποψηφιότητες για το βραβείο.

Μέχρι σήμερα, το τραγούδι έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube.


Πολύ επιτυχημένες ήταν και κάποιες από τις παρωδίες του «Gangsta’s Paradise». Όπως για παράδειγμα αυτή του κωμικού Αλ Γιάνκοβιτς, με τίτλο «Amish Paradise». Τότε, παρόλο που ο Coolio ισχυρίστηκε ότι ο Γιάνκοβιτς δεν είχε πάρει άδεια για αυτήν την παρωδία, εντούτοις το θέμα τελικά δεν κατέληξε στα δικαστήρια.


Ο Coolio έχει ασχοληθεί επίσης με τη φιλανθρωπία και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε από τον οργανισμό «Environmental Justice and Climate Change», ως επίτιμο μέλος, και γύρισε την Αμερική για να επισκεφτεί κολέγια και πανεπιστήμια για Αφροαμερικανούς, κάνοντας ομιλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ασχολήθηκε όμως και με την πολιτική, διοργανώνοντας τις προεκλογικές εκστρατείες της ηθοποιού Τσέρι ΝτεΒιλ, για διεκδίκηση διάφορων αξιωμάτων ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Επίσης, είχε περάσει και από την τηλεόραση, και τη σειρά του Nickelodeon «Kenan and Kel», αλλά και την τηλεοπτική σειρά «Cookin' with Coolio», στην οποία ο ίδιος μαγείρευε και τραγουδούσε ταυτόχρονα.