ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

8 road trips κοντά στη Λευκωσία, για εξαιρετικό φαγητό και «περιπέτεια»

WIZ TEAM

Είμαστε στην Κύπρο, οπότε το φαγητό αποτελεί για εμάς σίγουρα το πρώτο και κυριότερο κριτήριο κάθε φορά που είναι να επιλέξουμε έναν προορισμό.

Μια καλή ταβέρνα στα πέριξ και δη ο μεζές της, είναι στοιχεία που θα μας πείσουν να μπούμε στο αμάξι και να κατευθυνθούμε με φίλους και οικογένεια στην ορεινή ή ημιορεινή Κύπρο.

Αν όμως παράλληλα βρούμε και δυο πράγματα έξτρα για να συνδυάσουμε την εξόρμηση στην ταβέρνα, ακόμα καλύτερα! Μια δραστηριότητα, ένα αξιοθέατο, μια περιπέτεια ή έστω μια επίσκεψη σε έναν ενδιαφέροντα χώρο, αποτελούν επιπλέον κίνητρο σίγουρα!

Πιο κάτω παρουσιάζουμε 8 εξαιρετικές ταβέρνες κοντά στη Λευκωσία, σας προτείνουμε ποια πιάτα του μεζέ θα πρέπει να δοκιμάσετε στην καθεμιά από αυτές, ενώ παράλληλα εστιάζουμε και σε 2-3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην εκεί επίσκεψή σας, στο εκάστοτε χωριό, σε περίπτωση που έχετε όρεξη και χρόνο!

 

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ / ΛΕΥΚΑΡΑ

Μετά τη Λάρνακα και τη Λευκωσία, τα Λεύκαρα μπορούν να περηφανεύονται για τον δικό τους Ρουσιά, ο οποίος μάλιστα στεγάζεται σε ένα αρχοντικό ηλικίας 100 χρόνων -στο παλιό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το οποίο μέχρι και η Βέμπο επισκέφτηκε. Στη νέα ταβέρνα των Λευκάρων θα απολαύσετε χειροποίητα ζυμαρικά, όπως ραβιόλες και «καλοηρκά» -ένα παραδοσιακό «σκαλιώτικο» φαγητό που λανσάραν πρώτοι οι ίδιοι πριν 11 χρόνια-, το εξαιρετικό τηγανιτό σέλινο που έρχεται ως ορεκτικό, το συκώτι κοτόπουλου με μελάσα ροδιού, αλλά και το νοστιμότατο αρνίσιο σουβλάκι.

Info
Τηλ 24343449
Γιάννου Κρανιδιώτη 7 & 9, Πάνω Λεύκαρα.
ΔΕΥ-ΣΑΒ 12.00-16.00, 19.00-00.00, ΚΥΡ 19.00-00.00

Επιπλέον Στο χωριό, όπου η παράδοση ξεχειλίζει, μια βόλτα στο Μουσείο Λαϊκής Πάράδοσης είναι must! Για εξαιρετικές φωτογραφίες μπορείτε να πας και στο ξωκλήσι του Σωτήρος, στην κορυφή του βουνού Σωτήρα (πήρε το όνομά του από την εκκλησία). Πρόκειται για το πιο ψηλό σημείο των Λευκάρων, με υπέροχη θέα που εκτείνεται ως τη Λάρνακα και τη Λεμεσό! Για το Instagram όμως προσφέρεται και η «Πηγή», η οποία έχει τρεχούμενο νερό ολόχρονα. Μάλιστα, για να την προσεγγίσεις, περνάς από μια μεγάλη σειρά από πετρόχτιστα σκαλιά, επίσης ιδανικό σκηνικό για φωτογραφίες.

 

ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ / ΑΣΚΑΣ

Είναι ένα από τα 50 καλύτερα εστιατόρια στο νησί, όπως αναδείχθηκε από το WIZ στον αντίστοιχο θεσμό, και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αρκεί να δοκιμάσεις τα «τιτσιά» με αυγά -ένα πιάτο που φτιάχνεται με το περιεχόμενο του λουκάνικου και αυγό από κότες δικές τους εκτροφής- και εύκολα θα το διαπιστώσεις μόνος σου. Εξαιρετικά πιάτα στον μεζέ είναι επίσης τα κολοκυθάκια με σπανάκι και αυγό, το σουβλάκι κοτόπουλο που μαρινάρεται με πάπρικα και κουρκουμά, αλλά και τα μοσχομυριστά αφέλια.

Info
Τηλ. 97616876
Γρηγόρη Αυξεντίου 62, Ασκάς, επ. Λευκωσίας
ΠΑΡ-ΣΑΒ 17.00-22.00, ΚΥΡ 12.00-18.00

Επιπλέον Θα περπατήσετε σίγουρα στα παλιά σοκάκια του Ασκά, για να επισκεφτείτε τη γραφικότατη κάτω βρύση με το τρεχούμενο νερό και να απολαύσετε ένα τοπίο που χρησιμοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές και όχι άδικα στην τηλεόραση!

 

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ / ΚΑΜΠΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Από την κουζίνα της μαστόρισσας κυρίας Μηλίτσας βγαίνουν απίστευτα νόστιμα πιάτα. Στα highlights του μεζέ συγκαταλέγονται σίγουρα η ζαλατίνα, οι κεφτέδες, οι ψητές μαύρες ελιές, τα σαλιγκάρια και τα αγρέλια, και οπωσδήποτε τα crunchy μπουρέκια και οι πίτες με το μέλι στο φινάλε!

Info
Τηλ. 22643315
Καμπί, επ. Λευκωσίας
ΔΕΥ-ΚΥΡ 19.00-23.00  

Επιπλέον Στο Καμπί του Φαρμακά μπορείτε να επισκεφτείτε το διάσημο ανά το παγκύπριο δεντρόσπιτο, στο οποίο θα σας οδηγήσει ένα μονοπάτι που διασχίζει το δάσος, με τα ωραία ξύλινα γεφύρια! Στην περιοχή μπορείτε επίσης να πάτε για tasting στη μικρό εργοστάσιο που παράγεται ο διάσημος κυπριακός μηλίτης «Μηλίτσα», στον διπλανό Φαρμακά.

 

ΤΑΜΠΛΙΟΣ / ΑΘΗΑΙΝΟΥ
Το καλοκαίρι πας εκεί για το οφτόν και για τη φάση στην αυλή που φέρνει κάτι από Κύπρο του Διαμαντή. Τον υπόλοιπο χρόνο πας για τον υπόλοιπο μεζέ, και για πιάτα όπως τα αρνίσιο συκωτάκι, τα αφέλια, το χαλούμι, οι κεφτέδες και το στιφάδο.

Info
Τηλ. 24522326
Αρχ. Μακαρίου Γ’ 9, Αθηένου
Δ-Κ 12.30-15.00, 19.00-24.00

Επιπλέον Στην Αθηαίνου, εκτός από τα αρχαία στην περιοχή Μάλλουρα, μπορείτε να δείτε και δεινόσαυρους! Κι όμως, στο ιδιωτικό πάρκο του κύριου Γιώργου Φλωρίδη, τα υπερμεγέθη εκθέματα που έφτιαξε ο ίδιος είναι εντυπωσιακά πέρα για πέρα!

 

ΜΑΓΕΙΑ ΛΑΖΑΝΙΑ / ΛΑΖΑΝΙΑΣ

Εδώ και μια 13ετία που υπάρχει η ταβέρνα, βγαίνουν ανελλιπώς από την κουζίνα όλα τα καλά της κυπριακής παράδοσης! Πιάτα νόστιμα, εντελώς κυπριακά, από τα οποία έχουν ξεχωρίσει επιλογές όπως το στιφάδο κουνέλι, τα κουπέπια, οι κεφτέδες, το φασολάκι, τα μακαρόνια του φούρνου, το κολοκάσι, και τα αφέλια.

Info
Τηλ. 95530129
Λαζανιάς, επ. Λευκωσίας
ΣΑΒ-ΚΥΡ 12.00-23.00


Φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαηλίδης

Επιπλέον Στην περιοχή επιβάλλεται μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Μαχαιρά, που διακρίνεται (από την ταβέρνα) στο βάθος, όπως επίσης και μια βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, αφού ως γνωστό πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά στο νησί -μαζί με το Φικάρδου.

 

ΠΛΑΤΕΙΑ / ΚΑΛΑΒΑΣΟΣ

Στο κέντρο του χωριό Καλαβασός η Πλατεία φιλοξενεί καθημερινά ντόπιους αλλά και τουρίστες. Στις σπεσιαλιτέ του μεζέ περιλαμβάνονται σίγουρα οι (χορτοφαγικοί) κεφτέδες από κολοκάσι, που αποτελούν μια σπέσιαλ συνταγή της ταβερνιάρισσας κυρίας Μάρως, αλλά και οι κανονικοί κεφτέδες, όπως επίσης και το μαγειρευτό συκώτι με κρεμμύδι.

Info
Τηλ. 24727230
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' 71, Καλαβασός, Λάρνακα
ΠΑΡ&ΣΑΒ 18.30-22.30 & ΚΥΡ 12.30-15.00

Επιπλέον Σαν βγείτε στον πηγαιμό για το χωριό, ένα πέρασμα από την Τέντα είναι must. Επίσης, μπορείτε να πάτε στη διάσημη ατραξιόν της περιοχής, το πανέμορφο τρένο που βρίσκεται στο πάρκο, στην είσοδο της Καλαβασού, αλλά και να περάσετε από το παλιό μεταλλείο, κοντά στον Φράκτη, για να φωτογραφίσετε τις παλιές γαλαρίες και γενικά την εγκατάλειψη. Πριν φύγετε, μετά το φαγητό, κάντε βόλτα στα δρομάκια του χωριού και απόλαυσε τα πολύχρωμα λουλούδια στις αυλές. Εικόνα σαν καρτ ποστάλ!

 

SANTA KATERINA / ΠΟΤΑΜΙΑ
Στην πιο διάσημη ταβέρνα της περιοχής, στην όμορφη Ποταμιά, θα πάτε για τη ζωντανή μουσική αλλά και για το φιλέτο κοτόπουλο που οι ίδιοι μαρινάρουν με τη μυστική συνταγή τους. Θα πάτε όμως και για το γαλακτομπούρεκο-κόλαση που έρχεται στο τέλος και απογειώνει την εκεί εμπειρία!

Info
Τηλ. 22521360 & 99653348
Πυροϊού 14, Ποταμιά, επ. Λευκωσίας
ΤΡ-ΣΑΒ 19.00-01.00


Φωτογραφία: Γιώργος Κωνσταντίνου

Επιπλέον Ο εγκαταλελειμμένος Άγιος Σωζόμενος, ανάμεσα στην Ποταμιά και το Γέρι, προσφέρεται για «ινσταγκραμικές» φωτογραφίες και εικόνες που θα σας συντροφεύουν για καιρό.

 

Η ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ / ΣΑΡΑΝΤΙ

Κάτω από τα βουνά της Μαδαρής, στο πανέμορφο Σαράντι, πολλοί πάνε συχνά για το φαγητό στη Φουντουκιά. Γνωρίζουν για την τέλεια ψημένη σούβλα, αλλά και για τα σπιτικά λαζάνια και τα μακαρόνια του φούρνου. Γνωρίζουν φυσικά και για το περίφημο συροπιαστό γαλακτομπούρεκο του εστιατορίου!

Info
Τηλ. 99415944
Σαράντι, επ. Λευκωσίας
ΣΑΒ 9.15-00.00 & ΚΥΡ 08.30-18.00


Φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαηλίδης

Επιπλέον Στον δρόμο για το Σαράντι, μια στάση στον φράκτη του Ξυλιάτου, μεταξύ των δύο χωριών, είναι απαραίτητη για μερικές ανάσες και μερικές φωτογραφίες! Περισσότερες ανάσες, με ακόμα πιο καθαρό αέρα, μπορείτε να πάρετε στη Μαδαρή και στα επιβλητικά Τεισιά της. Εδώ κι αν πάρει φωτιά το κινητό από τα κλικς!