Loading...
Πλούσιο το πρόγραμμα των Πασχαλινών Εκδηλώσεων στον Δήμο Παραλιμνίου, με συναυλία του Μιχάλη Χατζημιχαήλ και της Άντρης Καραντώνη (τη Δευτέρα του Πάσχα), ενώ αναβιώνει και το «Παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού», το οποίο εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις στον Δήμο Παραλιμνίου. Η αναβίωση ηθών και εθίμων καθώς και η διοργάνωση ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με τις χρυσές αμμουδιές και τις μοναδικές ομορφιές του κοσμοπολίτικου Πρωταρά, καθιστούν το Παραλίμνι ως κορυφαίο πασχαλινό προορισμό και πόλο έλξης ντόπιων και ξένων τουριστών.
Ακολουθίες θα τελεστούν στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου και σε όλες τις Ενορίες του Παραλιμνίου, στην Αγία Βαρβάρα, στον Άγιο Δημήτριο και στην Παναγιώτισσα στον Πρωταρά. Τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιείται η αναπαράσταση του Νιπτήρος όπου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος πλένει τα πόδια 12 ιερέων της Μητρόπολης. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα τελεστεί η Ακολουθία των Παθών και το στόλισμα του Επιταφίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εικόνες των εκκλησιών ντύνονται στα μαύρα και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Είναι οι ώρες του σταυρικού θανάτου και της αποκαθήλωσης. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού και το βράδυ στις τρεις εκκλησίες της πόλης ακολουθεί η περιφορά του Επιτάφιου Θρήνου υπό τους πένθιμους ήχους της Συμφωνικής Μπάντας «Αρμονία» του Δήμου Παραλιμνίου και υπό τη συνοδεία σωμάτων προσκόπων και αγήματος της Εθνικής Φρουράς.
Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου στέλνεται το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης, με την αναστάσιμη ακολουθία «Καλός Λόγος», να γίνεται μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή. Εκεί γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου που συνοδεύεται από τους ήχους χαρμόσυνων καμπανών και στις δώδεκα ψάλλεται παντού το «Χριστός Ανέστη». Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύεται φυσικά από κωδωνοκρουσίες και πυροτεχνήματα. Προηγείται στις 8 το βράδυ το άναμμα της λαμπρατζιάς στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Μετά την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται σε σπίτια για να γιορτάσει. Την Κυριακή του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης και γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού της Αγάπης θα διαβαστεί το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες και στη συνέχεια θα προσφερθούν κόκκινα αβγά.
Συναυλία με Μουσικό Σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ
Στις 8 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου του Δήμου Παραλιμνίου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παραδοσιακή συναυλία υπό τον τίτλο «Ανθολογία Παραδοσιακής Μουσικής» με το μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Τραγουδούν: Άντρη Καραντώνη, Δήμητρα Χατζημιχαήλ και Μιχάλης Χατζημιχαήλ. Βιολί: Σάββας Στεφάνου. Η είσοδος είναι δωρεάν.
«Χορεύοντας στους Δρόμους της Παράδοσης»
Τη Δευτέρα του Πάσχα, θα πραγματοποιηθούν στις 4 το απόγευμα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου. Θα ακολουθήσει στις 7:15 το βράδυ χορευτική παρέλαση από το Πολιτιστικό Εργαστήρι "Παρά τη Λίμνη" Δήμου Παραλιμνίου και στη συνέχεια η μουσικοχορευτική παράσταση "Χορεύοντας στους Δρόμους της Παράδοσης". Τραγούδι: Πετρούλα Ηροδότου, Λαούτο, Τραγούδι: Κυριάκος Μαρκουλλής, Κλαρίνο, Γκάιντα: Μιχάλης Κυπριανού, Βιολί: Γιώργος Λάμπρου, Κρουστά: Ανδρέας Κυπριανού. Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ θα προσφέρεται φαγητό και ποτό προς πώληση.
Το Παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού
Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας του Πάσχα εντάσσονται στο «Παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού» το οποίο διοργανώνεται με συνεργασία του Δήμου Παραλιμνίου με τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, τον Χριστιανικό Σύνδεσμο, τα Κατηχητικά Σύνολα και τη Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ συμμετέχει με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη» Δήμου Παραλιμνίου και θα περιλαμβάνει φαγοπότι και πλούσιο πρόγραμμα με μουσικοχορευτική παράσταση.
Το «Παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού» έχει ενταχθεί από το 2018 στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο πεδίο των προφορικών παραδόσεων, των παραστατικών τεχνών, των κοινωνικών πρακτικών, των τελετουργιών και εορταστικών εκδηλώσεων.