ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίγουν τα θέατρα της Κύπρου -Αναλυτικά όλες οι πρεμιέρες

WIZ TEAM

Ο Φεβρουάριος ανοίγει τις πόρτες στον πολιτισμό και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα θέατρα του τόπου να σηκώσουν και πάλι αυλάια. Έντεκα παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα και το Wiz σας τις παρουσιάζει αναλυτικά και τις προτείνει ανεπιφύλακτα. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι το για να απολαύσετε την αγαπημένη σας παράσταση θα πρέπει να στείλετε sms τον αριθμό 9 στο 8998 . 

Τσέχωφ: Ο Έρωτας ως Κωμωδία στο Θέατρο Versus

Το θέτρο Versus ανακοινώνει με μεγάλη χαρά προς όλο το θεατρόφιλο κοινό ότι ανοίγει η αυλαία με το έργο Τσέχωφ: Ο Έρωτας ως Κωμωδία για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά του covid 19.

Η Αρκούδα: μια κωμική ιστορία σε μία πράξη
Από τότε που πέθανε ο σύζυγός της πριν εφτά μήνες, η Ελένα Ιβάνοβνα Πόποβα έχει κλειστεί στο σπίτι στο αγρόκτημα της στην επαρχία και πενθεί. Όμως στο σπίτι της φτάνει ο Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Σμιρνώφ ο οποίος επιμένει να την δει. Της ζητά να του πληρώσει άμεσα το χρέος που του είχε αφήσει ο σύζυγός της. Αυτή ενοχλημένη από τη συμπεριφορά του αρνείται. Λογομαχούν ανάβουν τα αίματα και τότε σε κάποια στιγμή ο Σμιρνωφ την καλει σε μονομαχία, πράγμα που η Πόποβα αποδέχεται. Πλην όμως…..
Οι Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού
Ο Νιούχιν μετά από προτροπή της συζύγου του πρέπει να κάνει μία διάλεξη για «τις βλαβερές συνέπειες του καπνού», παρά το ότι είναι ο ίδιος καπνιστής. Τονίζει ότι αυτή θα είναι μία ξερή και βαρετή ομιλία, αλλά συνεχώς αναβάλλει το πραγματικό θέμα της. Άλλα θέλει να πει…

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξαντρ Γιοτοβιτς

Διανομή: Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Χρίστος Κυριάκου, Γιάννος Αντωνίου.

Info
Πρεμιέρα Δευτέρα 8- Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο Versus, 19.00
(παλιά Β' Δημοτική Αγορά)
Γενεθλίου Μιτελλά Λεμεσός
Πληροφορίες 99395970 

«Beat the Devil» στη Λεβέντειο

Μια κατάθεση COVID από τον σημαντικότερο, ίσως, εν ζωή Άγγλο θεατρικό συγγραφέα

Ο David Hare υπήρξε από δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, ενώ κατέχει BAFTA, Χρυσή Άρκτο και τα Βραβεία Λόρενς Ολίβιε, New York Drama Cristic’s Circle, Evening Standard, London Theatre Critics, Drama Desk και PEN/Pinter.

Την ίδια μέρα που η Βρετανική κυβέρνηση έκανε επιτέλους την πρώτη από τις δύο αποφασιστικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στο ύποπτα αργοπορημένο lockdown (Μάρτιος 2020), ο David Hare προσβλήθηκε από τον Covid-19. Τότε κανείς δε φαινόταν να ξέρει πολλά γι’ αυτό, και πολλοί γιατροί δεν είναι και πολύ σίγουροι ότι γνωρίζουν περισσότερα τώρα. Έχοντας υποφέρει από μια παρέλαση «τυχαίων» συμπτωμάτων, ο συγγραφέας θυμάται το παραλήρημα της αρρώστιας του, το οποίο μαζί με φόβο, όνειρο, ειλικρινή φαρμακευτική αγωγή και ανειλικρινή πολιτική, δημιουργούν ένα μονόλογο επείγουσας οργής και ισχύος.

«Δεν έχω τις τύψεις του επιζώντα. Έχω την οργή του.»

Ο Ανδρέας Αραούζος, επιστρέφοντας στην Αγγλική γλώσσα, υποδύεται τον (αυτοβιογραφικό) αυτό ήρωα του Hare, και τον παραδίδει σε πολύ μικρό αριθμό θεατών για κάθε παράσταση, μέσα σε μια βιβλιοθήκη-σαλόνι! Συν-σκηνοθετεί με τον Νίκο Μυλωνά, ο οποίος χειρίζεται ζωντανά κάμερες και οθόνες εντός της παράστασης, για να αποδοθεί η «βασιλεία της οθόνης» στην καθημερινότητά μας…! Ο Μυλωνάς σχεδιάζει επίσης τους φωτισμούς, ενώ την εικαστική επιμέλεια του «οικείου» αυτού χώρου ανέλαβε ο Λάκης Γενεθλής.

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά. Στην Αγγλική.

Info
Πρεμιέρα Σάββατο 27- Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021,
Λεβέντειος Πινακοθήκη, 18.00 & 19.30 
(δυο παραστάσεις κάθε  Σάββατο και κυριακή μέχρι 4/4)
Αν. Λεβέντη 5, Λευκωσία
Εισιτήρια €12
Προπώληση www.tickethour.com.cy
7777 7040 / ACS Courier

«Ράους» στο Διόνυσος

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει στην κεντρική σκηνή, την επιτυχημένη κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου “Ράους” σε επίσημη πρώτη, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.

“Πάρτε ένα μπουρδέλο και βάλτε μέσα τρεις μικροαστούς, μια πόρνη με ερωτικά προβλήματα, ένα θαυμαστή της Μαρινέλας, μια ψυχασθενή μπαλαρίνα, ένα μετανοημένο εραστή και μια εικόνα του Άγιου Χριστόφορου του αλλήθωρου.
Κλείστε τους εκεί για 83 λεπτά και το αποτέλεσμα θα είναι μια εκρηκτική κωμωδία, που θα θυμάστε για πάρα πολύ καιρό.”

Περίληψη. Ένας υπάλληλος του υπουργείου συγκοινωνιών -με τη σύζυγό του – και μία νοσοκόμος, κληρονομούν εξ αδιαιρέτου ένα νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Όταν όμως επισκέπτονται το κτίριο για να γνωρίσουν τους ενοικιαστές, μαθαίνουν πως στο σπίτι που κάποτε έζησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, τώρα λειτουργεί ένα… πορνείο. Οι ενοικιαστές του αρνούνται να εγκαταλείψουν το οίκημα.
Μετά από “ώριμη σκέψη” αποφασίζουν να συνεργαστούν όλοι μαζί και έτσι ιδρύουν έναν ψεύτικο πολιτιστικό σύλλογο, εισπράττοντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Οι δουλειές πάνε μια χαρά μέχρι που η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνει αυστηρό έλεγχο όλων των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας.

Έχουν δύο βδομάδες καιρό να στήσουν μια θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και να την παρουσιάσουν στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ή θα προλάβουν να γίνουν ηθοποιοί, ή θα πάνε παρέα στη φυλακή.

Συντελεστές:
Κείμενο: Ρέππας – Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών : Σταύρος Τάρταρης
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Έλενα Χατζηαυξέντη, Πέτρος Γιωρκάτζης, Ελένη Σιδερά, Αλέξανδρος Παρίσης, Παντελίτσα Λοίζου, Μυρτώ Κουγιάλη, Άντονυ Παπάμιχαηλ, Χρήστος Γιάγκου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου

Info
Πρεμιέρα Παρασκευή 12 - Kυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο Διόνυσος, 18.30 (παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή μέχρι 7/3)
Διαγόρου 29 Λευκωσία
Εισιτήρια €15 / €12
Κρατήσεις 2818999 & 99621845
Προπώληση www.soldouttickets.com.cy 

«Μαύρη Κωμωδία» στο θέατρο Σκάλα

Με την εξαιρετική κωμωδία του Πήτερ Σάφφερ «Μαύρη Κωμωδία» επιστρέφει το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Η εν λόγω παράσταση έδωσε επίσημη πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου και ακόμα 3 τακτικές παραστάσεις.

Θα συνεχίσει για ακόμα 6 παραστάσεις στην Λάρνακα και 2 στη Λευκωσία

Μια εξαιρετική φάρσα εν καιρώ πανδημίας – γιατί το γέλιο είναι ανάγκη ανθρώπινη και συνώνυμη με τη ζωή – γιατί η κωμωδία κάνει υποφερτή την καθημερινότητα μας σε πείσμα του παραλογισμού και της απογοήτευσης.

Η παράσταση κέρδισε το στοίχημα υπερπηδώντας το εμπόδιο της «μάσκας» στα πρόσωπα των θεατών και τις οποιεσδήποτε άλλες «φοβίες» προκαλώντας αβίαστα το γέλιο προσφέροντας ψυχική ανάταση.

Το Έργο
Σ’ ένα έξυπνο εύρημα στηρίζει την κωμωδία του ο Πήτερ Σάφφερ. Αν και όχι πρωτότυπο (ο ίδιος μας πληροφορεί ότι το δανείστηκε από το κινέζικο θέατρο), παραμένει όμως τρομερά διασκεδαστικό, μόνιμη πηγή παρεξηγήσεων και κωμικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου διαδραματίζεται στο σκοτάδι. Φυσικά για τους ηθοποιούς. Αντίθετα, η φωτισμένη σκηνή, επιτρέπει στο θεατή να παρακολουθεί όλα που υποτίθεται ότι γίνονται στο σκοτάδι.

Βρισκόμαστε στο διαμέρισμα ενός νεαρού γλύπτη, που περιμένει κάποιο φιλότεχνο εκατομμυριούχο, που έχει ενδιαφερθεί για το έργο του, καθώς και τον πατέρα της επίσης νεαρής φίλης του, προκειμένου ο τελευταίος αυτός, διαπιστώνοντας το ταλέντο του μέλλοντος γαμπρού του, να δώσει τη συγκατάθεση του για το γάμο.

Ξαφνικά όμως, η ασφάλεια του ηλεκτρικού καίγεται και το διαμέρισμα βυθίζεται στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα αρχίζουν να συγκεντρώνονται και τα πρόσωπα, γύρω στα οποία θα πλεχθούν η κωμωδία και οι παρεξηγήσεις της. Πρώτη φθάνει η πουριτανή κυρία του κάτω πατώματος, φανατικός εχθρός των οινοπνευματωδών ποτών, που θα επωφεληθεί της ευκαιρίας να αδειάσει την μπουκάλα του τζιν, βαφτίζοντας το σε λεμονάδα. Ακολουθεί ο μέλλον πεθερός, του οποίου η στρατιωτική συνείδηση θα σοκαριστεί από την αταξία που επικρατεί και με την «απρονοησία» του νεαρού γλύπτη, να μην έχει πάρει τα μέτρα του για την αντιμετώπιση παρομοίου ενδεχομένου. Στη συνέχεια έρχεται ο φίλος του διπλανού διαμερίσματος, του οποίου το νεαρό ζεύγος είχε ‘απαγάγει’ τα έπιπλα, για να εντυπωσιάσει τους φιλοξενούμενούς του. Και τέλος η πρώην ερωμένη του γλύπτη, που θα υποχρεωθεί, μέχρις ότου αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, να προσποιηθεί την παραδουλεύτρα. Κάποτε, όταν όλες αυτές οι περιπλοκές θα έχουν φθάσει στο κατακόρυφό τους, θα εμφανισθεί και ο αναμενόμενος φιλότεχνος.

Η εξαιρετική φάρσα του Πήτερ Σάφφερ διαδραματίζεται σχεδόν εξ ’ολοκλήρου στο «σκοτάδι». Οι συνηθισμένες συνθήκες μεταξύ φωτός κι σκοταδιού αντιστρέφονται… όταν τα φώτα είναι ανοικτά οι ήρωες δεν βλέπουν τίποτα και όλα είναι σκοτεινά… όταν τα φώτα είναι σβηστά οι ήρωες «βλέπουν» κανονικά.

Αυτό το σκοτάδι περιβάλλει όλο το έργο… είναι το ιδανικό περιβάλλον για να κρύψει κανείς τα μυστικά του όπως κάνει ο κεντρικός ήρωας και φυσικά οι μικρές εστίες φωτός θα μετατρέψουν τη νύχτα του σε εφιάλτη…
Στο ίδιο σκοτάδι βλέπουν την ευκαιρία οι ήρωες του έργου να υποδυθούν άλλους χαρακτήρες…ηθελημένα ή μη… Τέλος αυτό το σκοτάδι εκτός από «φυσικό» αντιπροσωπεύει και το «ηθικό» σκοτάδι στο οποίο ζουν οι περισσότεροι ήρωες του έργου αυτού.

Οι σχέσεις των δύο φύλων, το ψέμα και η υποκρισία διαφοροποιούνται στο σκοτάδι… Μήπως τελικά στο σκοτάδι είναι πιο ευδιάκριτο το τι είμαστε;

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική Επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντής
Ηθοποιοί: Ηλίας Ανδρέου, Δώρα Δημητρό, Μόνικα Μελέκη, Φοίβος Γεωργιάδης, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Σκεύη Παπαμιλτιάδους, Σταύρος Πατσιάς, Ανδρέας Μελέκης.

Info
Σάββατο 13- Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο Σκάλα 18.30 (Σάββατο, Κυριακή μέχρι 7/3)
Κυριάκου Μάτση 15 Λάρνακα
Πληροφορίες 24652800, 99490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy  / ACS Courier

«Λάμπρος» στο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο ανοίγει και πάλι την αυλαία του με την παράσταση Λάμπρος της Μυρτούς Παπαχριστοφόρου, Η παράσταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt του Θεάτρου Ριάλτο, θα πραγματοποιηθεί με την φυσική παρουσία θεατών και ταυτόχρονη μετάδοση σε Live Streaming.

Το έργο καταπιάνεται με ζητήματα όπως αυτό της ανθρώπινης άγνοιας, του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, της απουσία ελευθερίας επιλογών μέσα σε έναν κόσμο όπου επικρατούν περιοριστικές συνθήκες, τα τέρατα αλλά και την ομορφιά (την αλήθεια και το ψέμα) που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να γνωρίσει όλα αυτά που δεν μπορεί να γνωρίσει, την κατάχρηση και τη βία στην οποία μπορεί να οδηγηθεί η εξουσία όταν παρεκτραπεί.

Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Όλα λειτουργούν θαυμάσια, ως τη στιγμή που παύουν να λειτουργούν θαυμάσια. Ο Λάμπρος παγιδεύεται. Τι έχει συμβεί; Τι είναι αλήθεια, και τι ψέμα; Τι είναι η ελευθερία και τι σημαίνει η απουσία της; Τι είναι δικό μας; Ποιες από τις επιλογές μας όντως μας ανήκουν; Η άγνοια του Λάμπρου γύρω από τα βασικά σημεία της υπόθεσής του είναι η δική μας άγνοια. Και η πορεία της ζωής του από το σκοτάδι στο φως, είναι η πορεία της ζωής του καθενός μας.

Ο Λάμπρος, η ιστορία πίσω απ’ το έργο
Σημειώνεται πως ο Λάμπρος έχει ήδη κυκλοφορήσει σε βιβλίο.
Η Μυρτώ Παπαχριστοφόρου γράφει για την ιστορία πίσω από το έργο σε συνέντευξη της στον Ορίζοντα (6/2) και τον Αντώνη Γεωργίου:

«Η Ιστορία πίσω απ᾽ το κείμενο του Λάμπρου, είναι απλή: είναι τ᾽ ανώνυμα παιδιά που είδα να χάνονται την εποχή που γεννήθηκε η ιστορία· είναι οι άνθρωποι που είδα να χάνονται τα κατοπινά χρόνια, σε πλημμύρες ή φωτιές· είναι οι πρόσφυγες, που είδα να χάνονται στη θάλασσα της Λέσβου· που έγινε ένα βράδυ, μπρος στα μάτια μου, η θάλασσα του κόσμου μας· είναι οι άστεγοι που γνώρισα, κι έπειτα είδα να χάνονται, στις μητροπολιτικές λεωφόρους, μέσα στην εκκωφαντική Σιωπή του Σύγχρονου Κόσμου· είναι οι απλοί άνθρωποι, των κοινοτήτων του Τόπου μου, που χάθηκαν ένα πρωινό σαν όλα τ᾽ άλλα· χωρίς να γνωρίζει ποτέ, κανείς γονιός ή αδερφός, το γιατί· είμαστε Εμείς.
Κι αν έγραψα αυτό το έργο, αυτό συνέβη από μιαν απεγνωσμένη προσπάθειά μου για να κατανοήσω. Τον τρόπο, αλλά και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνουν αυτές οι απώλειες μέσα στον Κόσμο. Για να κατανοήσω κάθε απώλεια. Και μες απαυτήν, να μπορέσω (αν μου δοθεί αυτή η χάρη) να κατανοήσω κάτι απ᾽ τη ζωή, απ᾽ το δικό της βάρος. Είναι ένα ζήτημα που μ᾽ απασχολεί αδιάκοπα. Ζωή και Θάνατος ― έν᾽ αξεδιάλυτο γεγονός. Αυτό το γεγονός, της ζωής και του θανάτου των ανθρώπων γύρω μου, με οδήγησε στο γεγονός της δικής μας ζωής, και του δικού μας θανάτου. Τη στάση, ίσως, που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε, απέναντι σ᾽ αυτό το γεγονός, που σημαδεύει κι οριοθετεί την ανθρώπινη ύπαρξη. Τον τρόπο, ίσως, με τον οποίον θα μπορούσαμε να ζήσουμε αυτό το γεγονός : τη ζωή, και τον θάνατο, που μας δόθηκε. Κουβαλώντας όλο το βάρος της Επίγνωσης, για τη Γνώση και την Άγνοια που τα συνοδεύουν. Που μας ακολουθούν...»

Κείμενο | Εικαστική σύλληψη | Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Ατταλίδου
Υλοποίηση σκηνικού: Κατερίνα Ατταλίδου, Στέφανος Καράμπαμπας, Στυλιανός Πελεκάνος και Omass Architects, Pavlides Carpenters Ltd, Waternet Ltd, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου
Με τους Ειρήνα Χριστοδούλου, Χρίστο Αβραάμ, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου.

Τo έργο της αφίσας έχει φιλοτεχνήσει ἡ εικαστικός Κατερίνα Ατταλίδου.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Η Καθημερινή, Love FM, ΡΙΚ, Κανάλι 6

Info
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο Ριάλτο, 19.00
Ανδρέα Δρουσιώτη 19
Πλατεία Ηρώων Λεμεσός
Εισιτήρια: € 7
Πληροφορίες / Εισιτήρια: www.rialto.com.cy  boxoffice@rialto.com.cy

«Το Κτήνος στο Φεγγάρι» στο Wherehaus 612

Η Θεατρική Ομάδα Persona παρουσιάζει το πολυβραβευμένο έργο του Ρίτσιαρντ Καλινόσκι «Το Κτήνος στο Φεγγάρι» σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Το έργο, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, πραγματεύεται τη ζωή ενός νεαρού ζευγαριού από την ιστορική Αρμενία που μετανάστευσε στην Αμερική έπειτα από τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Wherehaus 612 στη Λευκωσία και θα δοθούν συνολικά 12 παραστάσεις.

Το θέμα των μεταναστών ή ακριβέστερα των προσφύγων, των ανθρώπων που βίαια παρά τη θέλησή τους εξαναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους κατεστραμμένες πατρίδες χωρίς ελπίδα επιστροφής, δεν αφορά μόνο τους Αρμένιους του 1915. Η βίαιη εκρίζωση και η άτακτη φυγή αμάχων αποτελεί δυστυχώς ένα τραγικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο στις μέρες μας με τις αιματηρές εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Η ιστορία του Αράμ και της Σέτας, διαχρονική κι επαναλαμβανόμενη, μιλά κατ’ ευθείαν στις καρδιές μας για την αγωνία αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν την ιστορία των προγόνων τους, διεκδικώντας να ζήσουν σ’ έναν ξένο τόπο. Κι αν ακόμα στη ζωή τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα ονειρεύτηκε κανείς, αρκεί να αδράξει την ευκαιρία που του δίνεται για να σώσει έστω μια άλλη ζωή, ρίχνοντας λίγο βάλσαμο στο ανεπούλωτο τραύμα που αφήνει πίσω της η απώλεια του ανήκειν.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Τάρλοου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Σόσε Εσκιτζιάν, τη μουσική και το ηχοτοπίο ο Νεκτάριος Ροδοσθένους και τον σχεδιασμό φωτισμού η Καρολίνα Σπύρου. Βοηθός σκηνοθέτη η Ελένη Αναστασίου και Βοηθός σκηνογράφου η Άννη Βασιλείου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Θανάσης Γεωργίου, Μανώλης Μιχαηλίδης, Άγγελος Χατζημιχαήλ.

Οι παραστάσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων στην Κύπρο κ. Χορέν Τογραματζιάν και είναι υπό την Υψηλή Προστασία του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Σκηνικά – Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν
Μουσική/Ηχοτοπίο: Νεκτάριος Ροδοσθένους
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου
Βοηθός Σκηνογράφου: Άννη Βασιλείου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ):

Μανώλης Μιχαηλίδης
Θανάσης Γεωργίου
Παναγιώτα Παπαγεωργίου
Άγγελος Χατζημιχαήλ

Info
Σάββατο 19- Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2021
Wherehaus 612, 18.00 (μέχρι 25/3)
Μιχαήλ Κουσουλίδη 5
Παλλουριώτισσα – Λευκωσία
Εισιτήρια €12/€10
Κρατήσεις 70000138 
Προπώληση www.tickethour.com.cy 
Acs courier

 «Η Κοιμωμένη του Χαλεπά» στο Ανεμώνα

"Η Κοιμωμένη του Χαλεπά" είναι ένα μοναδικό νεοελληνικό έργο, καθαρά βιογραφικό, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο θέατρο Ανεμώνα. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή η βιογραφία του πιο εμβληματικού Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη.Είναι το πιο πρόσφατο έργο της Ελληνίδος συγγραφέως Ιρένε Μαραντέι και παρά τη θεατρική του μορφή βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα όλων των υπαρχόντων αρχείων ώστε να είναι, όσο το δυνατόν, ένας πιστός καθρέφτης των ιδεών, των παθών και της αδάμαστης ψυχής αυτού του τόσο αξιόλογου πλάσματος που τόσο καθυστερημένα αξιώθηκε να γευτεί λίγη από την αναγνώριση που του έπρεπε και που όλη του η ζωή κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μυθιστορηματική! Ένα χρονολόγιο που καταγράφει τη "συναρπαστική" ζωή του καλλιτέχνη ανάμεσα στην τρέλλα και τον θρίαμβο.. η Μαραντέι αφηγείται τη γοητευτική, πικρή και αινιγματική του ζωή και ο Αντρέας Τηλεμάχου μέσα από μαγευτικές σκηνοθετικές διαδρομές ακολουθεί τον μεγάλο γλύπτη σε όλους τους σημαντικούς του "σταθμούς".. από το 1876 όπου επιστρέφοντας από το Μόναχο στην Αθήνα ανοίγει το δικό του εργαστήριο και αρχίζει να δουλεύει το πιο διάσημο γλυπτό του, της κλασσικιστικής περιόδου, την "Κοιμωμένη" -που παραμένει το θαυμασιότατο γλυπτικό έργο των νεοτέρων Αθηνών- ως και το 1930 που επιστρέφει ξανά στην Αθήνα μετά την καταναγκαστική του "εξορία" στην Τήνο, ενώ ο ίδιος ο Τηλεμάχου ενσαρκώνει υποκριτικά και τον συνεχή αγώνα του Χαλεπά ενάντια στην αποθάρρυνση και την πνευματική κακοποίηση, την τρέλλα και την απελπισία.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σόσε Εσκιτζιάν
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:Βασίλης Πετεινάρης
VISUAL DESIGNER-VIDEO ART: Άννα Φωτιάδου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Αντρέας Τηλεμάχου
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Αντρέας Τηλεμάχου,
Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιάννα Λευκάτη, Ιωάννα Σιαφκάλη, Νικόλας Πέτρου, Πέτρος Καρατζιάς, Βασίλης Παφίτης, Γιώργος Ιωσήφ, Ελευθερία Ανδρέου.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΓΛΥΠΤΩΝ: ΑΡΤΕΜΗΣ ΔΟΥΛΑΜΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Martin Mason.
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Γιώτα Τσιολάκκη, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Παντελής Χατζημηνάς, ΓΡΑΦΙΚΑ: Θέο Πέτρου,
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ:Έλενα Γιώργαλλου,
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ:Άννη Βασιλείου.
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ

Info
Πρεμιέρα Παρασκευή 12-Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο Ανεμώνα, 18.00 (Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) 
Καντάρας 17
Λατσιά, Λευκωσία
Κρατήσεις 70007721

« Σε κρίσιμη κατάσταση» στο  ΘΟΚ

«Ρε άμμα, που τότε που σε εβάλασιν δαμέσα σε κρίσιμη κατάσταση, έμεινέ μου νους, λαλείς, ο τόπος εν ο άδρωπος, ελάλες μου κάποτε… ε, εν τζ̆αι το σπίτι σε κρίσιμη κατάσταση, όι μόνο εσύ, ούλλοι μας σε κρίσιμη κατάσταση».

Έξω από την εντατική ενός νοσοκομείου, πέντε πρόσωπα περιμένουν νέα για τους αγαπημένους τους που δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή. Σε μια κατάσταση διαρκούς αναμονής, καλούνται να διαχειριστούν τη θλίψη που τους κατακλύζει και που οξύνει τα δικά τους συναισθήματα, τις αδυναμίες, τις επιθυμίες και τις δυσκολίες τους. Όλο αυτό τους οδηγεί σε μια ανασκόπηση της ζωής τους, σε αποφάσεις για αλλαγή, στην ανάγκη να προχωρήσουν, αν και δεν γνωρίζουν πού και, κυρίως, πώς. Τα πρόσωπα του έργου φέρουν πάνω τους το αποτύπωμα της κοινωνίας στην οποία ζουν, μιας κοινωνίας σε σήψη, που τους θέτει στο περιθώριο, τους συνθλίβει και τους έχει παγιδεύσει σε πραγματικότητες οι οποίες δεν τους προσφέρουν δυνατότητες και προοπτική – μιας κοινωνίας σε κρίσιμη κατάσταση. Αν πάσχουν από κάτι, τότε είναι από την επιδημική
νόσο της κοινωνικής ανισότητας. Το βαθιά εξομολογητικό νέο έργο του Αντώνη Γεωργίου, γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, βάζει στο επίκεντρο ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν σε πυκνό χρόνο τα όρια μιας πραγματικότητας τόσο άστατης όσο και η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο σχόλιο για τη μεταιχμιακή φάση της κοινωνίας μας και τον αγώνα μας μέσα σε ένα ρευστό τοπίο όπου οι νίκες είναι αισθητά λιγότερες από τις ήττες, για το κοινό βίωμα του
ενδεχόμενου της απώλειας και τη ζωτική μας ανάγκη για επαφή και επικοινωνία.

Ο σκηνοθέτης Αιμίλιος Χαραλαμπίδης προσεγγίζει με ευαισθησία το έργο του Γεωργίου, έχοντας στο πλευρό του μια δυνατή ομάδα ηθοποιών που καλούνται να δώσουν υπόσταση σε χαρακτήρες και πρόσωπα γνώριμα, που ζουν καταστάσεις εξίσου γνώριμες, καταστάσεις οριακές, κρίσιμες, πλην όμως βαθιά ανθρώπινες.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Σκηνικά: Σωσάννα Τομάζου
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου
Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Χριστόφορος Λάρκος
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου
Παίζουν: Μιχάλης Καζάκας, Ανδρέας Κούτσουμπας, Ζωή Κυπριανού,
Αντωνία Χαραλάμπους, Νάτια Χαραλάμπους, Χάρης Χαραλάμπους
Στις βιντεοπροβολές συμμετέχουν: Γιώργος Αχιλλέως, Φερνάντο Μούνζερ, Εστέλλα Τεμπριώτου, Πόλυς Χατζηκώστας

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Info
Παρασκευή 19- Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021
Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή, 18.00
Εισιτήρια €12 / €6
Εισιτήρια Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, (77772717)
www.thoc.org.cy 

«Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ» στις Αποθήκες ΘΟΚ

Τα εκπαίδευσα καλά. Για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτό εδώ;

Η δεύτερη παραγωγή των Δράσεων 2020-2021: Νέος σε έρημο νησί στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων της, σε απόλυτη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ του Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη, έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε πέρσι, είναι πανέτοιμο να δώσει ξανά βήμα στο βλέμμα παιδιών και εφήβων και να παραδώσει ένα ουσιαστικό μάθημα για τη δημοκρατία και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Λίγα λόγια για το έργο
Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Λίγο πριν την αποστολή των παιδιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, ένα καινούργιο μέλος, ο Άτζιο, ένα αγόρι μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του».

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται. Η παράσταση αναδεικνύει με ευαισθησία τους δεσμούς αγάπης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον «γερο-δόκτορα» και τους «μικρούς ανθρώπους», όπως ο Κόρτσακ αποκαλούσε τα παιδιά. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου – Γιάννης Καραούλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε

Info
Παρασκευή 26 - Κυριακή 28 Φεβροαρίου 2021
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, 18.00 (μέχρι 28/3)
Κάμπου 29
Στρόβολος, Λευκωσία
Εισιτήρια €12/€6
Πληροφορίες 77772717
www.thoc.org.cy

«Ο Θάνατος του Εμποράκου» στο ΘΟΚ

«Δεν είμαι γεννημένος ηγέτης. Ούτε κι εσύ! Ένας φουκαράς ήσουνα πάντοτε. Ένας εμποράκος που δούλεψε σκληρά και στο τέλος δεν κατάφερε τίποτα. Όπως οι περισσότεροι γύρω μας».

H Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ ανεβάζει, το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ο Θάνατος του Εμποράκου» σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, μια τραγωδία του απλού ανθρώπου, ένα έργο για την πτώση και τη διάψευση των ιδανικών, που πραγματεύεται την αποτυχία των προτύπων της ευτυχίας, με επίκεντρο τη συγκρουσιακή σχέση πατέρα-γιου. Ο Εμποράκος του Άρθουρ Μίλλερ είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανθρώπου που συνθλίβεται μέσα στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες του «αμερικανικού ονείρου». Ο ήρωας-αντιήρωας του έργου, ο μικροπωλητής Ουίλλυ, αποτελεί ένα πανανθρώπινο σύμβολο του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στην αμείλικτη πραγματικότητα της υλιστικής κοινωνίας. Ο θεατής παρακολουθεί επί σκηνής την προσπάθεια για επιβίωση του μικρομεσαίου πολίτη σε μια κοινωνία καταναλωτική, όπου οι ηθικές αξίες ξεπέφτουν και το μόνο που απασχολεί τον κόσμο είναι το χρήμα.

«Ο Θάνατος του Εμποράκου» αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου και συγκαταλέγεται στα κλασικά του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει σταθερά επίκαιρο επί εφτά δεκαετίες και συγκινεί βαθιά όπου παρουσιάζεται. Ένα αριστούργημα που «μιλάει» σε όλους.

Ο σκηνοθέτης Νεοκλής Νεοκλέους με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κειμένου, μα και με φαντασία, αναδεικνύει νέες διαστάσεις, φωτίζει νέες περιοχές και «συνομιλεί» με σημερινούς προβληματισμούς. Τον Ουίλλυ Λόμαν, κεντρικό ήρωα του έργου, ερμηνεύει ο Γιώργος Μουαΐμης. Μαζί του έμπειροι και νεότεροι ηθοποιοί συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο ερμηνευτών που καλείται να μεταφέρει στη σκηνή το σύμπαν του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Νίκος Οικονομόπουλος-Δημήτρης Μπεραχάς
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Επεξεργασία κειμένου: Νεοκλής Νεοκλέους-Γεωργία Μεσιήτη
Σκηνικά: Σάββας Μυλωνάς
Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Καλογήρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Μεσιήτη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Δέσποινα Βιολάρη, Νίκη Δραγούμη,
Αντρέας Κουτσόφτας, Πάνος Λουκαϊδης, Λέα Μαλένη, Αλέξανδρος Μαρτίδης,
Βασίλης Μιχαήλ, Μαρία Μιχαήλ, Γιώργος Μουαΐμης, Νεοκλής Νεοκλέους,
Φώτης Φωτίου, Βασίλης Χαραλάμπους
Παραστάσεις
Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Info
Πρεμιέρα Παρασκευή 5 - Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
ΘΟΚ, 18.00 (μέχρι 18/4)
Γρηγόρη Αυξεντίου 9 Λευκωσία
Εισιτήρια Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ (77772717)
www.thoc.org.cy