ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτά είναι τα πιστοποιημένα Gluten Free εστιατόρια της Κύπρου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 2008, από άτομα ενήλικες πάσχοντες και από γονείς παιδιών που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η ίδρυση ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης για στήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Στην Κύπρο συνολικά είναι διαγνωσμένα με κοιλιοκάκη γύρω στα 1.200 άτομα, και υπολογίζεται βάση του πληθυσμού ότι υπάρχουν ακόμα 8.000 άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί. Οι λόγοι είναι ότι η διαδικασία της διάγνωσης είναι αρκετά χρονοβόρα και ότι τα συμπτώματα δεν ειναι παντα εμφανή. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρειαστεί από 8 μήνες μέχρι και 2 χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση.

Το 2016 ο Συνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου ετοίμασε το πρόγραμμα Eating Out/ τρώμε έξω βασιζόμενο στο ιταλικό πρόγραμμα που είναι ίσως το καλύτερο στον κόσμο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εστιατόρια και ξενοδοχεία εκπαιδεύονται με σκοπό να προσφέρουν ασφαλή γεύματα χωρις γλουτένη εκτός σπιτιού κατάλληλα για άτομα με κοιλιοκάκη. Στην Ιταλία το πρόγραμμα ειναι τόσο πετυχημένο που υπάρχουν περαν των 4000 πιστοποιημένων εστιατορίων από τον Ιταλικό Σύνδεσμο υπό το Eating Out. Τεράστια βοήθεια στον Ιταλικό Σύνδεσμο προσφέρει και το υπουργείο τουρισμού της Ιταλίας. Σκοπός του Κυπριακού Συνδέσμου να ενταχθεί υπό την αιγίδα του υφυπουργειου τουρισμού το πρόγραμμα Eating out. Μέχρι στιγμής αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Με την εφαρμογή του πρόγραμματος οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το φαγητό τους εκτός σπιτιού, μαζί με την παρέα τους όπως οι συνάνθρωποί τους.

Η εκπαίδευση και ο έλεγχος για πιστοποίηση γίνεται απο εξωτερικούς συμβούλους που εκπαιδευτηκαν στην Ιταλία στον τομέα αυτό και ο Σύνδεσμος κάνει την σχετική σύσταση. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύνδεσμος με σκοπό να ενθαρρύνει τέτοιες πιστοποιήσεις επιχορηγεί μέρος των εξόδων, οταν αυτό είναι δυνατόν. Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση απαιτεί οργάνωση μεθοδικότητα και συνέπεια, εξού και η δυσκολία να πειστούν οι εστιάτορες να υιοθετήσουν το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, η προσέγγιση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, χρειάζεται επιμονή και πειθώ μιας και τα περισσότερα εστιατόρια δεν δέχονται να μπουν σε τέτοια διαδικασία.

Τα μαγαζιά που έχουν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα και αξίζει να αναφερθούν είναι τα εξής:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
1) Πιάτσα Γουρουνάκι Φανερωμένης
2) Πιάτσα Γουρουνάκι πλατείας Ελευθερίας
3) Πιάτσα Γουρουνάκι στο mall Έγκωμης

ΛΑΡΝΑΚΑ
1) Marzano

ΛΕΜΕΣΟΣ
1) Pizza Express

ΠΑΦΟΣ
1) Pizza Express 
2) Pinguino

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του συνδέσμου δείχνουν διαίτερη ευγνωμοσύνη στους ιδιοκτήτες των εστιατορίων "Πιάτσα Γουρουνάκι" καθώς πρόκειται για μια αλυσιδα καταστημάτων η οποία παρά το γεγονός ότι έχει πάντα πληρότητα, δέχτηκε να πιστοποιθεί αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη γεγονός που δείχνει πολλά για την ανθρωπιά, τον επαγγελματισμό και την προοδευτικότητα τους!