ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε τον Μάρτιο

WIZ TEAM

Το Wiz σας παρουσιάζει τις θεατρικές παραστασεις του Μαρτίου!

«MAMA» της Μάρτα Μπαρσελο

Οικογένεια: Παράδεισος ή Κόλαση;
Μια μοναχική άτεκνη γυναίκα βάζει αγγελία στις εφημερίδες ότι μπορεί να προσφέρει έναντι αμοιβής μητρική φροντίδα σε μια «θετή με όρους συμβολαίου» κόρη. Και βρίσκει ανταπόκριση στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας που δεν ευτύχησε να γνωρίσει οικογένεια. Η Αμπάρ θα βρει επιτέλους ένα «καταφύγιο», όπως σημαίνει το όνομά της, μιας οικογένειας που δεν γνώρισε ποτέ; Και η Εσπεράνσα θα βρει επιτέλους την «ελπίδα», όπως σημαίνει το δικό της όνομα, μιας ευτυχισμένης οικογένειας που δεν κατάφερε να έχει στην μέχρι τώρα ζωή της;

Μπορεί να συσταθεί μια οικογένεια πέρα και έξω από καθιερωμένους όρους, πέρα και έξω από τα στενά ή ευρύτερα θεσμικά πλαίσια που την καθορίζουν; Κι αν κάποιος έχει την φαεινή ιδέα να συστήσει μια τέτοια οικογένεια είναι σίγουρος πως θα γευτεί καρπούς γλυκούς όπως αυτούς που μπορεί να προσφέρει μια «παραδοσιακή» ευτυχισμένη οικογένεια; Και ο θεατής θα είναι σε θέση να δώσει, με το τέλος της παράστασης, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Να μια περίπτωση που παρουσιάζεται μπροστά μου ως ευτυχής συγκυρία όπου δεν χρειάζεται να δηλώσω το βασικό μου πιστεύω για τη σκηνοθεσία, αυτό της ουσιαστικής «συνδημιουργίας» με τους ηθοποιούς και λοιπούς συντελεστές. Μια περίπτωση ευτυχούς συγκυρίας όπου η ομαδικότητα, βασικό αλλά και ουσιαστικό στοιχείο της συνδημιουργικής θεατρικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα ή τουλάχιστον να αποτελέσει ένα ευχάριστο δημιουργικό ταξίδι για όλη την ομάδα.

Η απουσία συγγραφικών ή σκηνοθετικών οδηγιών σε παρένθεση δίνει μια ελευθερία στη σκηνική πραγμάτωση και συγχρόνως επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη για πιο ευφάνταστες λύσεις ως προς τη γρήγορη εναλλαγή των σκηνών. Η συνεχής προσπάθεια για «βιωματική» υποκριτική προσέγγιση εξαλείφει, πιστεύω, τον κίνδυνο του διδακτισμού.
Αυτά τα λίγα, ευχόμενος σε όλες και όλους καλή χρονιά και καλή θέαση!

Στους ρόλους
Αννίτα Σαντοριναίου
Κατερίνα Λούρα

Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Μάρτα Μπαρσελό
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία : Σάββας Μυλωνάς
Μουσικός(σύνθεση και επί σκηνής): Κυριακή Ιακωβίδου
Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Xριστιάνα Λάρκου
Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτα

Info
Σάββατο 4- Κυριακή 5 Μαρτίου 2023
Θέατρο Δέντρο, 20.30 (Κυρ.18.30)
Ενότητος 44, Παλουριώτισσα
Εισιτήρια €15
Πληροφορίες 99520835
Προπώληση Soldouttickets.com.cy
Καταστήματα Stephanis

«Πασατέμπο, η ζωή μιας κομπάρσας» του Κώστα Μαννούρη

Ο Κώστας Σιλβέστρος αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει επί σκηνής τη ζωή της Σεραφίνας Πασατέμπο, καθοδηγώντας με ευαισθησία και χιούμορ τον χαρισματικό ηθοποιό Χάρη Αττώνη, στην νέα παραγωγή της «Σόλο για τρεις».

Το νέο έργο του Κώστα Μαννούρη μας συστήνει την Σεραφίνα, η οποία υπήρξε μια ζωή κομπάρσα σε θεατρικές παραστάσεις. Έβλεπε, τον εαυτό της μια ζωή σαν την πατάτα στο ψητό «για να γεμίσει το ταψί»• το ταψί της κάθε παράστασης. Τώρα πια, στα 83 της χρονια, μέσα από τις ατραπούς μιας σπασμένης αφήγησης, θέλει να ομολογήσει πόσο ευγνώμων είναι για τη ζωή που έζησε και για το ότι αξιώθηκε να πορευτεί στους δρόμους και στη μνήμη με ιερά βακτηρία το φύλο που επέλεξε.

Το παιγνίδι της μεταμόρφωσης, διαχρονικό πάντα στο θέατρο, εδώ συναντά τη μεταμόρφωση ως επιλογή, λόγω της δυσφορίας που νιώθεις στο ίδιο σου το σώμα, το ίδιο σου το περιβάλλον, τη δεδομένη σου πραγματικότητα.

Η Σεραφίνα Πασατέμπο δεν προσαρμόζεται προς μια κανονικότητα, μα γίνεται αποδεκτή για τη δική της αξία και μοναδικότητα. Παράλληλα σκιαγραφεί τις παρασκηνιακές ζωές της ελληνικής επαρχίας μα και της Αθήνας, καταγράφοντας έτσι μια ολόκληρη περίοδο της Ελλάδας που άφησε εποχή.

Συντελεστές:
Κείμενο: Κώστας Μαννούρης
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Ερμηνεία: Χάρης Αττώνης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου
Ζωγραφική Εκτέλεση: Martin Meason
Χειρισμός Φώτα - Ήχος: Ραφαήλ Αδάμου
Γραφικός Σχεδιασμός - Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά

Πρεμιέρα: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, 20.30
Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία
Κρατήσεις: 99544934
Γενική Είσοδος: 13.00 ευρώ

Παραστάσεις:

Τετάρτη 8 Μαρτίου, 20.30
Πέμπτη 9 Μαρτίου, 20.30
Τρίτη 14 Μαρτίου, 20.30
Τετάρτη 15 Μαρτίου, 20.30
Πέμπτη 16 Μαρτίου, 20.30

Θέατρο Χώρα, 20.30
Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία
Eισιτήρια € 13
Κρατήσεις: 99544934

«Ο Αχόρταγος» του Δημήτρη Ψαθά

Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου εγκαινίασε τη νέα χρονιά, με την κλασσική και άκρως διαχρονική κωμωδία του μεγάλου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα, Δημήτρη Ψαθά, «Ο Αχόρταγος».

Πολυγραφότατος και μαέστρος της κωμωδίας και του γέλιου, ο Ψαθάς αποτυπώνει στον «Αχόρταγο» ένα από τα μεγαλύτερα πάθη, αυτό της απληστίας. Με την καυστική του πένα σκιαγραφεί τον πλεονέκτη άνθρωπο ο οποίος δεν χορταίνει με τίποτα και τίποτα δεν ικανοποιεί την ακόρεστή του φιλοδοξία.
Στο εισαγωγικό σημείωμα της πρώτης, πολύ επιτυχημένης παράστασης του έργου το 1966 από το θίασο Γκιωνάκη, ο Ψαθάς γράφει: Με τον «Αχόρταγο» θέλησα να προσφέρω έναν ανθρώπινο τύπο, αντιπροσωπευτικό του είδους εκείνου των συνανθρώπων μας, που όσα και να αποκτήσουν δεν χορταίνουν και πάντα αγωνιούν για «κάτι άλλο», πιστεύοντας και οι ίδιοι ότι όλο και λίγο παραπέρα βρίσκεται η ευτυχία τους»

Ο Χρήστος Χρυσάφης είναι ένας φτωχός και... πεινασμένος νέος. Στην ανάγκη του για επιβίωση, προσφέρεται να εργαστεί για τον επιχειρηματία Μιχάλη Καπάνταη, ζητώντας ως αμοιβή μόνο το φαγητό του. Όταν όμως ερωτεύεται και παντρεύεται τη Λένα, κόρη του Καμπάνταη, ερωτεύεται ταυτόχρονα και τα χρήματα του πεθερού του. Τα λεφτά και οι ανέσεις σιγά-σιγά του γίνονται εμμονή και τον οδηγούν στα όρια της βουλιμίας. Επιζητά με μανία περισσότερα υλικά αγαθά, περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερες διοικητικές θέσεις, πολιτικά αξιώματα, δύναμη… Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάλλαξή του από έναν απλό άνθρωπο σε ένα αδηφάγο τέρας.

Σε ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 60’ αλλά με ματιά σύγχρονη και λεπτές αναφορές στην σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, η παράσταση μας φιλοδοξεί να φωτίσει την διαχρονικότητα του έργου και το επίκαιρό του θέμα σατιρίζοντας τα ανθρώπινα πάθη, τη δύναμη του χρήματος και τη μανία του ανθρώπου για την όποιας μορφής εξουσία. Με όχημα το χιούμορ, τον έξυπνο διάλογο και τους τόσο οικείους και διασκεδαστικούς χαρακτήρες του έργου, θα παρουσιάσουμε μια εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας και την ηθική παρακμή του ανθρώπου που ενώ ξεκινά από το έσχατο σκαλί της δυστυχίας και ανεβαίνει διαρκώς κοινωνικά, ποτέ δεν ικανοποιείται, ζητάει επιτακτικά κάτι περισσότερο.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/Μουσική Επένδυση: Μαριάννα Καυκαρίδου, Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής, Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου,
Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης, Τrailer: Χάρης Αριστείδου,
Σχεδιασμός Αφίσας και Προγράμματος Παράστασης: Μάριος Χριστοφορίδης,
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

Διανομή:
Έλενα Ευσταθίου, Ανδρέας Ρόζου, Βασίλης Μιχαήλ, Σπύρος Γεωργίου, Χάρης Αριστείδου, Σκεύη Ανδρέου, Γεωργία Νικολάου, Νικόλας Κουρουζίδης, Εστέλα Τεμπριώτη, Μιχάλης Αναγιωτός, Γιώργος Αχιλλέως.

Παραστάσεις:

Λευκωσία, Κεντρική Σκηνή
Κάθε Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. (Μέχρι 12 Μαρτίου)
Διάρκεια παράστασης: 90’
Είσοδος €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940 – 22421609

«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η ΕΘΑΛ αρχίζει τη νέα χρονιά με το ανέβασμα του εμβληματικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα». Μια φιλόδοξη παραγωγή που έχει στόχο να «κοινωνήσει» μέσω του θεάτρου το λόγο του «Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων». Μια ομάδα επτά αξιόλογων γυναικών ηθοποιών έχει αναλάβει να δώσει σάρκα και οστά στην ιστορία της Φραγκογιαννούς, με το σώμα και τη φωνή υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Μαρίνας Βρόντη και την πρωτότυπη μουσική του γνωστού συνθέτη Γιώργου Ανδρέου.

Η υπόθεση:
Τα χρόνια που ζούσε η Φραγκογιαννού δεν ήταν εύκολα για μια γυναίκα. Κατά την ίδια η γέννηση της γυναίκας μόνο βάσανα έφερνε και στην ίδια και στην οικογένειά της. Έτσι το βράδυ που ξενυχτούσε πάνω από το προσκέφαλο της νεογέννητης άρρωστης εγγόνας της, αναλογιζόμενη τα δεινά που είχε περάσει ως παιδί, ως σύζυγος και ως γιαγιά πια, θόλωσε το μυαλό της ή όπως λέει ο Παπαδιαμάντης «εψήλωσεν ο νους της» και έπνιξε το βρέφος στην κούνια του. Από εκείνη την ώρα χρήζει τον εαυτό της σωτήρα του κόσμου από τα μικρά κορίτσια. Συνεχίζει τα εγκλήματά της μέχρι που η χωροφυλακή αρχίζει να την κυνηγάει και στην προσπάθειά της να ξεφύγει, να βρει καταφύγιο και να αλαφρύνει την ψυχή της με μια εξομολόγηση σε ένα ερημητήριο στον Άγιο Σώστη στον πνευματικό εκεί, δεν τα καταφέρνει και σκοτώνεται. Η Φραγκογιαννού βρίσκει τον θάνατο μεταξύ της ανθρώπινης και της θείας δίκης καθώς από τη μία την κυνηγάει η χωροφυλακή και από την άλλη πνίγεται από τα νερά της παλίρροιας.

Το έργο:
Η «Φόνισσα» είναι ένα εκτενές διήγημα γραμμένο το 1903 σε καθαρεύουσα γλώσσα, στο οποίο αρκετοί αναλυτές βρίσκουν ομοιότητες με το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σκιάθο, στο νησί του συγγραφέα. Η γριά Χαδούλα ή Φραγκογιαννού είναι μια από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες της Ελληνικής λογοτεχνίας που οδηγείται στο έγκλημα, βλέποντας το ως τη μόνη διέξοδο από τη βασανισμένη ζωή που μοιραία περιμένει τις γυναίκες της εποχής της και της κοινωνικής της θέσης. Θύτης ή θύμα της κοινωνικής αδικίας η Φραγκογιαννού;

Ο τρόπος που ο συγγραφέας προσπάθησε να διεισδύσει στην ψυχή της ηρωίδας θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές μοναδικός. Μιας ηρωίδας που το κακό που διαπράττει δεν είναι το καθημερινό κακό, το συνηθισμένο, το κοινωνικό, αλλά το μέγα κακό, το ριζικό, το ασυγχώρητο. Παράλληλα μεταφέρεται στον αναγνώστη/θεατή ο ευρύτερος περίγυρος του νησιού, η θέση της γυναίκας στη μικρή κοινωνία και οι αντιθέσεις μεταξύ των φτωχών χωρικών και των ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων.

Συνεπώς η “Φόνισσα”, αν και γραμμένη περισσότερο από ένα αιώνα πριν θεωρείται δικαίως ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, αφού υπέδειξε την καταπίεση του γυναικείου φύλου σε μία εποχή κατά την οποία οι γυναίκες στερούνταν πολλές, θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η παράσταση:
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου
Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Κωνσταντίνα Ξενοφώντος
Κίνηση: Χλόη Μελίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Βήχα

Επί σκηνής: Σαββίνα Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Μυρτώ Κουγιάλη, Χριστίνα Κυριάκου, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μαρίλια Χαριδήμου.

Παραστάσεις:
Λεμεσός: Θέατρο ΕΘΑΛ 3 & 4 Μαρτίου 2023 | 20:30
και 5 Μαρτίου 2023 | 18:30
Λευκωσία: Θέατρο Δέντρο | 09, 10 & 11 Μαρτίου 2023 | 20:30
12 Μαρτίου 2023 στις 18:30
Πληροφορίες: 25877827
Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com  και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Oι «Ανθισμένες Μανόλιες» του Robert Harling

Θεατρικοί συνοδοιπόροι διαφορετικών γενιών συνδιαλέγονται επί σκηνής σε μια συνάντηση εμβολιασμένη με εμπειρία, γνώση, ενέργεια, αφοσίωση και σύμπνοια: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Πόπη Αβραάμ, Σοφία Καλλή, Μυρσίνη Χριστοδούλου και Παμπίνα Γεωργίου διασταυρώνουν τα βήματά τους στα μονοπάτια των ρόλων τους. Μορφές που σφράγισαν με την ιδιαίτερη συνδρομή τους την πορεία του θεάτρου στην Κύπρο, αλλά και πρόσωπα που τώρα ξεκινούν την δική τους διαδρομή, δημιουργούν την ιδανική συνθήκη για να υποδεχθούν το κοινό στο κλασικό πια έργο Ανθισμένες Μανόλιες. Μια εις βάθος μελέτη για την φιλία, η οποία αντισταθμίζει την μοναξιά και την ανάγκη του ανθρώπου για στήριξη και επαφή. Αυτή η αξία διεκδικεί τα σκήπτρα της μοναδικότητας, καθώς ξεδιπλώνεται μέσα από τις σκηνές του έργου αυτού, υπογραμμίζοντας την σημασία της στο σημερινό κοινό, επιμένοντας πως ακόμη μπορεί να υπάρξει και να λάμψει.

Η αυτοθυσία, η προσφορά, η φροντίδα, η μέριμνα για τον άλλο, αναδεικνύονται ως στιγμές φωτός μέσα στο γεμάτο αγωνία μονοπάτι της ζωής των χαρακτήρων του έργου. Κουβαλώντας το δικό τους κομμάτι στην απελπισία, καταφέρνουν να επιβιώσουν λόγω αποθεμάτων εσωτερικής δύναμης και συχνής καταφυγής στο χιούμορ, αλλά κυρίως λόγω της συμβολής του κύκλου των γυναικών, που περιβάλλει την ύπαρξή τους. Η κάθε μια διαγράφει την καθαρά δική της ιστορία προς τα μπρος, αφήνοντας με ένα γλυκόπικρο περίβλημα το σημάδι της στον χώρο και στον χρόνο, σκιαγραφώντας την διαδρομή και ολοκληρώνοντάς την σε ένα άλλο επίπεδο. Οι χαρακτήρες προχωρούν, μετατρέπονται σταδιακά από ανθισμένες σε ατσαλένιες μανόλιες. Μέσα από μια πυκνή δραματουργία ζουν τέσσερις καθοριστικές εποχές της ζωής τους, συμβολικά και μη, φέρουν την ασθένεια, την απομόνωση, αλλά και την χαρά, την γέννηση, τον θάνατο, την νέα αρχή, την ελπίδα.

Έξι πολύ διαφορετικές γυναίκες, συναντιούνται καθημερινά σε ένα κομμωτήριο της Λουϊζιάνα. Σε αυτό το αποκλειστικά γυναικείο καταφύγιο, η ιδιοκτήτριά του Τρούντι, της οποίας ο γάμος περνάει κρίση, η μυστηριώδης, νέα υπάλληλος Ανέλ, η εκρηκτική και ιδιόρρυθμη Γουΐζερ, η πλούσια, χήρα δημάρχου Κλαίρη, η αξιαγάπητη αλλά ξεροκέφαλη Σέλμπι και η υπερπροστατευτική της μητέρα Μαλίν, κουτσομπολεύουν, τσακώνονται, γελάνε, λένε τα μυστικά τους, μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες, τους φόβους και τις φιλοδοξίες τους, αντλούν δύναμη και κουράγιο η μια από την άλλη, αλληλοστηρίζονται στις δοκιμασίες της ζωής, την απώλεια, το θάνατο…

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Σκηνογραφία: Σωσάννα Τομάζου
Ενδυματολογία: Ελένη Τζιρκαλλή
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική Σύνθεση και Ηχητικό Πεδίο: Δημήτρης Ζαχαρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πισιήλη
Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης
Σχεδιασμός Αφίσας/ Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης
Trailer Παράστασης: Χάρης Αριστείδου
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Πόπη Αβραάμ, Σοφία Καλλή, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Παμπίνα Γεωργίου.

Πρεμιέρα

Σατιρικό Θέατρο - Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος) Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 στις 8.30μ.μ.

Παραστάσεις:

Λευκωσία, Πάνω Σκηνή
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. (Μέχρι 2 Απριλίου)
Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο
Πέμπτη, 16 Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

Διάρκεια Παράστασης: 105’
Είσοδος: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Εισιτήρια: 22312940 – 22421609
www.satirikotheatro.com 

«Ξενοδοχείο των δυο κόσμων» του Ερικ Εμμανουέλ Σμιτ

Ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας από το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Με μια μεταφυσική κωμωδία , ένα ενδιαφέρον έργο του Γάλλου δραματουργού Έρικ Εμμανουέλ Σμιτ άρχισε την νέα χρονιά το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» - το έργο « Ξενοδοχείο των δυο κόσμων » , ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ζωή και ο αναπόφευκτος θάνατος. Ο αφύσικος, πρόωρος, άδικος και τυχαίος. Ο φυσικός, αιτιολογημένος κι αναμενόμενος. Τα γηρατειά και η μοναξιά τους. Η αγωνία του θανάτου, η νεκροφάνεια, το «ταξίδι» των νεκρών στο αστρικό στερέωμα, ή κατά τους διαλεκτικότερους αρχαίους στον «κάτω κόσμο», κάτω από τη γη. Η γη και η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «ξενοδοχείο», απ' όπου «εισέρχονται» και «εξέρχονται» όλοι οι άνθρωποι, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με το «γραφτό» του καθένα, με το οποίο ακόμα και νέοι μπορεί να στερηθούν τον έρωτα και τη ζωή. Αυτό είναι το θέμα - μέσα από ένα κράμα ρεαλισμού, υπερρεαλισμού, ποιητικής ευαισθησίας και πικρού χιούμορ .

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Ιούλιος, αρχισυντάκτης σε αθλητική εφημερίδα, λάτρης του ποδόγυρου, αγχωτικός, ανασφαλής και αυτοκαταστροφικός φτάνει μετά από ένα αυτοκινητιστικό (ατύχημα;) στο «Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων». Εκεί θα γνωρίσει και θα συναναστραφεί με τους υπόλοιπους ένοικους του Ξενοδοχείου: το Μάγο Ρατζαπούρ, τον Πρόεδρο Ντελμπέκ, τη Μαρία, «εκ γενετής» καθαρίστρια και τέλος τη Λώρα, ένα κορίτσι καθηλωμένο από χρόνια στην αναπηρική καρέκλα του.

Όλοι οι ένοικοι περνούν στην πραγματικότητα κρίσιμες ώρες και περιμένουν να αποσαφηνιστεί η μοίρα τους. Κανένας δεν ξέρει πώς έφτασε, πότε θα μπορέσει να ξαναφύγει, ούτε προς ποιο προορισμό. Σ’ αυτόν τον παράξενο τόπο όλα είναι δυνατά: οι ψεύτες λένε την αλήθεια, οι φτωχοί βγάζουν γλώσσα, οι ισχυροί ταπεινώνονται, οι ανάπηροι περπατούν.

Υπεύθυνη για τη διαμονή τους είναι η αινιγματική Γιατρός S και οι δύο βοηθοί της. Τα ερωτήματα των φιλοξενούμενων γίνονται όλο και πιο έντονα και οι απαντήσεις αργούν να φτάσουν. Η Ζωή, ο Θάνατος, ο Έρωτας, ο Θεός, η Μοίρα, όλα τα ερωτήματα του ανθρώπου, ξαναμπαίνουν κάτω από τη σκιά ενός ασανσέρ, μιας αδυσώπητης μηχανής που πηγαινοέρχεται ατέρμονα μεταξύ δύο προορισμών, δύο Κόσμων.

Συντελεστές:

Μετάφρασή: Κώστα Ασημακόπουλου – Θεοδώρας Φραγκογιάννη Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής Μουσική/Μουσική Επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Λουκία Μιχαήλ Μουσουλιώτου ,Μόνικα Μελέκη, Ανδρέας Μελέκης, Χρίστος Κυριάκου (Παλώδιας),Βαλεντίνα Νικολάου Συμμετέχουν οι μαθητές του θεατρικού Eργαστηρίου : Χρυσταλλένη Παπαγεωργίου , Χριστός Βασιλείου

Παραστάσεις:
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και Κάθε Κυριακή – 6.30 μ.μ. (μέχρι12 Μαρτίου) στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»
Λευκωσία: Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Μαρτίου – ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»
Πληροφορίες 24652800 και 99490102.
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του Θεάτρου τις
μέρες των παραστάσεων

«Indian Summer» της Lucy Maurice


Το θέατρο Versus παρουσιάζει από την 1η Μαρτίου, το βραβευμένο έργο «Indian Summer» της Lucy Maurice σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Κυριακή Βράδυ, στο μπαρ ενός σιδηροδρομικού σταθμού… Δύο κορίτσια, δώδεκα μυστικά…

Η Λώρα και η Στέφη εργάζονται στο καφέ του σιδηροδρομικού σταθμού. Κόσμος πάει και έρχεται, ο καθένας μοιράζεται μια στιγμή, μια έλπίδα ή ένα φόβο μαζί με μια κούπα ζεστού καφέ. Η Λώρα και η Στέφη θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνο η μηχανή του cappuccino που έχει σπάσει…

Συντελεστές:

Σκηνοθεσια: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά / Κοστούμια: Ανδρέας Νέστορος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Ανδρέας Κλεοβούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Μέλπω Νεοκλέους
Φωτογράφιση: Αντριανή Βάσσου
Παίζουν: Γιολαντα Χριστοδουλου, Έλενα Χειλέτη, Άντρεα Κάσινου, Θέκλα Φλουρή

Παραστάσεις:

03, 08, 10, 12, 15, 17, 22, 24, 29 και 31 Μαρτίου 2023, 20:30, Θέατρο Ενα, Λεμεσός (Β’ Δημοτική Αγορά)
Είσοδος: €12/€15
Εισιτήρια: tickethour.com και από τα ACS courier
Πληροφορίες: 99 395970

«Beauty and the Beast»

Ένα υπερθέαμα επί σκηνής, ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια.

Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Η Ακαδημία Χορού «Αντιγόνη Τασουρή», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο «ΜΟΡΦΗ», παρουσιάζει στις 10, 11 και 12 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το μιούζικαλ «Βeauty and the Beast». Για 5 μόνο παραστάσεις.

Τα καθαρά έσοδα της παραγωγής θα ενισχύσουν το ταμείο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Μικροί Ήρωες», το οποίο στηρίζει τα παιδιά που παλεύουν με την ανίατη ασθένεια τον καρκίνο. Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά και κανένα παιδί δεν πρέπει να παλεύει μόνο του τον καρκίνο.

Η θεατρική διασκευή και η ελεύθερη ελληνική μεταφορά του Νεοκλή Νεοκλέους βασίζεται στο γνωστό παραμύθι «H Πεντάμορφη και το Τέρας». Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι η Πεντάμορφη, μια δυναμική, έξυπνη, ανεξάρτητη, ευγενική και γεμάτη αγάπη για τους συνανθρώπους της, η οποία δίνει τον αγώνα της για να επικρατήσει το δίκαιο και η αγάπη. Αξίες για τις οποίες ο καθένας μας πρέπει να αγωνίζεται στη ζωή του, κι όμως στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πολλές είναι οι φορές που τις προσπερνούμε αφήνοντάς τες απαρατήρητες. Στόχος των ταλαντούχων συντελεστών είναι η δημιουργία μιας πρωτότυπης σκηνικής πρότασης της γνωστής ιστορίας, δημιουργώντας ένα ολοκαίνουργιο σίκουελ, γεμάτο φρεσκάδα, βασισμένο στις αξίες της αγάπης και της συγχώρεσης.

Ένα υπερθέαμα επί σκηνής με επαγγελματίες ηθοποιούς και επαγγελματίες χορευτές και με τη συμμετοχή των μαθητών της Ακαδημίας. Το θέαμα γίνεται ακόμα πιο φαντασμαγορικό με τα επιβλητικά σκηνικά και με τα υπέροχα κοστούμια. Η πρωτότυπη μεταφορά του παραμυθιού στη σκηνή, μαζί με τις υπέροχες χορογραφίες και το ζωντανό τραγούδι, κάνουν την παράσταση ένα υπερθέαμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς είτε μικρός είτε μεγάλος.

Συντελεστές:
Θεατρική Διασκευή και Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Καλλιτεχνική επιμέλεια/Χορογράφος: Αντιγόνη Τασουρή
Μουσική Διεύθυνση & Διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη
Χορογραφίες: Αντιγόνη Τασουρή, Σταυρίνα Κούσπαρου, Πέρσια Γεωργίου, Ελένη Γιωργάκη
Στίχοι Tραγουδιών: Σταύρος Σταύρου
Music Production: Νικόλας Ντίμας
Σκηνικά: Σκηνοτεχνική Λτδ
Κοστούμια: Έλενα Xρυσοστόμου
Φροντιστήριο-Ειδικές Κατασκευές: Μichelle Ιωαννίδου, Jacky Παναγή
Σχεδιασμός Φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου
Σχεδιασμός Ήχου: Ανδρέας Γιωργαλλής
Graphic Designer: Γιώργος Αλεξάνδρου
Συντονισμός/Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Παπαπέτρου

Ηθοποιοί: Χρήστος Γρηγοριάδης, Γρηγόρης Γεωργίου, Μάρκος-Ιούλιος Δρουσιώτης, Πέτρος Κονόμου, Άντρη Κούκου, Άρης Κυπριανού, Στέλλα Φιλιππίδου, Πολύκαρπος Σολωμού, Βικτώρια Σαββίδου και η μικρή Θέσια Δημητροπούλου

Χορευτές: Πέρσια Γεωργίου, Ελένη Γιωργάκη, Σταυρίνα Κούσπαρου, Αυγή Μιχαήλ, Άντρεα Νικολάου, John Olariu, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αβραάμ Θωμά, Σάββας Σάββα

Συμμετέχουν και χορευτές/παιδιά της Ακαδημίας Χορού Αντιγόνη Τασουρή

Ιnfo
Πρεμιέρα Παρασκευή 10- Κυριακή 12 Μαρτίου 2023
Δημ. Θέατρο Στροβόλου
Παρ. 19.30
Σάβ. 14.00 & 19,30
Κυρ. 11.00 & 17.30
Εισιτήρια €15/€20
Προπώληση Tickethour.com.cy Καταστήματα ACS
Πληροφορίες 22510480

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ



Η δεύτερη εφηβική παράσταση των δράσεων «Νέ@ σε έρηµο νησί» βρίσκεται στην τελική ευθεία των δοκιμών της, λίγο πριν από τη «συνάντησή της» με τους μαθητές των σχολείων της χώρας. Η παραγωγή του Θεάτρου Βαλίτσα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου και εμπνέεται από την ποιητική και γεμάτη ευαισθησία νουβέλα του Ρίτσαρντ Μπαχ, Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, μεταφέροντας μηνύματα για την αγάπη, τη συγγνώμη, την αναζήτηση, την πίστη στα όνειρα, την καλοσύνη που κρύβεται σε κάθε ανθρώπινη ψυχή και πολλά άλλα.

Το Θέατρο-Βαλίτσα είναι μια ευέλικτη παραγωγή του ΘΟΚ που σχεδιάζεται ειδικά για να μπορεί να φιλοξενηθεί σε χώρους σχολείων (σχολικές αίθουσες, αίθουσες εκδηλώσεων, θεατρικές αίθουσες, κ.ά.), δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να απολαύσουν το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο μιας θεατρικής παράστασης χωρίς να μετακινηθούν από το χώρο τους. Παράλληλα, η παραγωγή έχει προγραμματίσει επιπλέον τακτικές παραστάσεις για το κοινό.

Σκηνοθέτης, συντελεστές και ηθοποιοί παρουσιάζουν τα πολλαπλά νοήματα του μοναδικού έργου του Μπαχ, επιθυμώντας να ενθαρρύνουν τους νεαρούς θεατές να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνατότητες και δυναμικές.

Υπόθεση έργου

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον αφηγείται τη ζωή ενός πουλιού, που δεν είναι ένας γλάρος όπως οι άλλοι. Μοναδικό του πάθος είναι να μπορεί να πετάει ψηλότερα και γρηγορότερα, ώστε να είναι ελεύθερος. Όμως αυτή του η επιθυμία, καθώς ο ίδιος δεν αρκείται στο να πετάει για να τραφεί, δεν ικανοποιεί την κοινότητα των γλάρων.

Καταδικασμένος, στην εξορία, μόνος, αλλά χωρίς φόβο, ο Ιωνάθαν συνεχίζει τις προσωπικές ανακαλύψεις του. Το μόνο που τον στενοχωρεί είναι ότι δεν μπορεί να τις μοιραστεί με άλλους, μέχρι τη μέρα που γνωρίζει μια ομάδα γλάρων. O Ιωνάθαν θα καταφέρει να σπάσει τις αλυσίδες που φυλακίζουν το σώμα και τις σκέψεις του και να πετάξει όσο πιο μακριά το επιθυμεί. Μια ιστορία-ύμνος στην ελευθερία, στην προσπάθεια, στη διεκδίκηση της επιθυμίας και της αυτοολοκλήρωσης.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Στέλιος Ανδρονίκου
Μουσική: Στέλιος Πισής
Σκηνικά-Κοστούμια: Τζούλια Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη-Διασκευή-Κίνηση: Καλλιόπη Σίμου
Παίζουν: Ανδρέας Μακρής, Πέννυ Φοινίρη

Παραστάσεις:
Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες.Κάθε Κυριακή στις 5μ.μ. (1η παράσταση) και στις 7μ.μ. (2η παράσταση), 77772717, thoc.org.cy
Υπερτιτλισμένες: 26/3 7μ.μ. (ελληνικά), 2/4 7μ.μ. (αγγλικά και τουρκικά)

Κρατήσεις: 22864330

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Η παράσταση που έγινε σημείο αναφοράς τη περασμένη χρονιά, με πάνω από εκατό παραστάσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, με μια ιστορική βράβευση στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη όπου για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, επιστρέφει!

Ο Κώστας Σιλβέστρος πήρε ένα κλασικό έργο και του έδωσε μια άλλη διάσταση. Τοποθέτησε τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και είχε την ευφυή ιδέα να τους ενσαρκώσουν ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος, ο ένας να μιλά στα ελληνικά και ο άλλος στα τουρκικά, ο καθένας στη δική του διάλεκτο. Το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν τον Γκοντό, περνούν οι μέρες και οι νύχτες κι εκείνοι περιμένουν. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου όπως ακριβώς το ζούμε και στην Κύπρο τόσα χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στο έργο, κανένας πολιτικός διάλογος, ωστόσο το έργο από μόνο του είναι ένα τεράστιο πολιτικό μήνυμα.
Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος
Επί σκηνής: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

Info
Σάββατο 4, 11 & Κυριακή 5, 12 Μαρτίου 2023
Θέατρο Μασκαρίνι, 20.00 Κυρ. 19.00
Αθαλάσσης 4, Λατσιά
Προπώληση Εισιτηρίων Soldouttickets & Καταστήματα Stephanis
Kρατήσεις 99251331

«Κάψε το Σενάριο» 

Φαντάσου μια παράσταση με σενάριο, ακριβά κουστούμια και ποιότητα. Τώρα ξέχασέ τα όλα αυτά και πάμε να μεταφερθούμε σε ένα comedy show που εσύ, ο θεατής, έχεις τον έλεγχο. Εσύ μπαίνεις στο ρόλο του σκηνοθέτη, σεναριογράφου ακόμα και ηθοποιού και ο Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς και Ζήσης Ρούμπος υπακούν στις πιο τρελές σου ιδέες.

Εδώ και 10 χρόνια η ομάδα του «Κάψε το Σενάριο» φτιάχνει tailor made παραστάσεις που δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Σκηνές στο φεγγάρι, σαπουνόπερα στο Μεσαίωνα, το τέλος του κόσμου μέσα από τον Παπακαλιάτη, ένας Γερμανός, ένας Κύπριος και ένας Ρώσος σε μιούζικαλ. Όλα είναι πιθανά! Αρκεί να μην είναι σοβαρά!

To "Κάψε το Σενάριο" είναι η μακροβιότερη ομάδα αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας στην Ελλάδα που ξεκίνησε το 2012 μέσα από το ομώνυμο πρόγραμμα του MEGA παρουσιάζοντας ένα εναλλακτικό comedy show που εισήγαγε στην Ελλάδα μορφές κωμωδίας όπως το Stand up Comedy και το Improv.

Η κωμωδία του "Κάψε το Σενάριο" βασίζεται στην διάδραση και τον αυτοσχεδιασμό, δίνοντας την δύναμη στον θεατή να ορίσει αυτό που θέλει να δει επιτρέποντάς του να φτιάξει μια παράσταση μοναδική και ανεπανάληπτη κάθε φορά. Μια παράσταση που οι κωμικοί ανεβαίνουν στην σκηνή και από τις εντολές του κοινού δημιουργούν από το μηδέν μια παράσταση χωρίς σενάριο, χωρίς πρόβες και πολλές φορές χωρίς ποιότητα.

Με πάνω από 800 παραστάσεις στο ενεργητικό τους, διαδικτυακά special και sold out περιοδείες, ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Ζήσης Ρούμπος παρουσιάζουν ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show με καταιγιστικό ρυθμό, καμμένο χιούμορ και ότι άλλο αποφασίσει το κοινό. Φέτος μάλιστα, γιορτάζουν και τα 10 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας με μια επετειακή περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ετοιμαστείτε για την πιο αποτυχημένη βραδιά της ζωής σας!

Παίζουν: Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος
Σενάριο: Δεν υπάρχει
Σκηνικά: Δεν υπάρχουν
Κουστούμια: Δεν υπάρχουν
Σκηνοθεσία: Κοινό

Ιnfo
Τρίτη 14 Μαρτίου 2023
Δημ. Θέατρο Λευκωσίας, 21.15
Μουσείου 6 Λευκωσία
Εισιτήρια €16
Προπώληση vivaevent.cy

«Οι Παίχτες» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

Οι Παίχτες του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης σκηνοθέτριας Μαρίας Βαρνακκίδου, με μια δυνατή ομάδα συνεργατών και συντελεστών, θα αποτελέσουν την δεύτερη παραγωγή της Νέας Σκηνής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Η παραγωγή θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου 2023, με τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20:30) και Κυριακή (18:00) και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Λίγα λόγια για το έργο
Ένας έμπειρος τζογαδόρος και διαβόητος απατεώνας καταφτάνει σε ένα πανδοχείο, σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το ιδιαίτερα εξυπηρετικό προσωπικό και μια παρέα «ομολόγων» του, οι οποίοι μοιράζονται μαζί του το ίδιο πάθος για τον τζόγο. Η συνάντησή τους θα είναι γεμάτη απρόβλεπτες και ανατρεπτικές καταστάσεις, όπου κανείς δεν μπορεί να διακρίνει έναν απατεώνα από έναν τίμιο άνθρωπο.

Η κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ ξεκίνησε να γράφεται μεταξύ 1832 και 1837, ολοκληρώθηκε το 1842 και παρουσιάστηκε επί σκηνής, αν και λογοκριμένη, το 1843. Με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση, ο συγγραφέας ξεσκεπάζει τις σκοτεινές γωνιές και τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής. Όλα είναι ένα φρενήρες παιχνίδι μεταμφιέσεων και προσωπείων, στο οποίο τα όρια ανάμεσα στο ψεύδος και την αλήθεια, στην ατιμία και την εντιμότητα, στην ειλικρίνεια και την υποκρισία είναι θολά και δυσδιάκριτα.

Η νεαρή σκηνοθέτρια της παράστασης, Μαρία Βαρνακκίδου, εισχωρώντας στη σατιρική φόρμα του έργου, επιθυμεί να εντοπίσει τις σημερινές δόσεις αλήθειας του και να αναδείξει τη φθορά της ανθρώπινης υπόστασης.

Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση-Διασκευή: Γιώργος Κουτλής
Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Κινησιολογία: Λία Χαράκη
Μουσική: Πάνος Μπάρτζης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Λουκία Πιερίδου
Παίζουν: Πέτρος Γιωρκάτζης, Αντώνης Κατσαρής, Κλείτος Κωμοδίκης, Μάριος Κωνσταντίνου, Γιάννης Μίνως, Γιώργος Χριστοφορίδης

Παραστάσεις
3,4,5,10,11,12,17,18,19 Mαρτίου
Θέατρο ΘΟΚ, 20.30 Κυρ. 18.00
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λευκωσία
Εισιτήρια €12 / €6
Πληροφορίες 77772717
www.thoc.org.cy

«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη» του Όσκαρ Ουάιλντ

Με το επετειακό ανέβασμα του σπουδαίου αυτού έργου, το θέατρο Ανεμώνα γιορτάζει τη συμπλήρωση 20 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Η επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ "Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη" από τη σημαντικότατη κριτικό θεάτρου-κινηματογράφου και συγγραφέα Ροζίτα Σώκου, ανέβηκε στην πρώτη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα πριν από 17 χρόνια(που καταστράφηκε από τον τυφώνα στα Λατσιά το 2009), γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία και αποτελώντας σταθμό στην ιστορία του θεάτρου.

Την παράσταση υπογράφει ο Αντρέας Τηλεμάχου ο οποίος όπως και στο παλιό ανέβασμα σκηνοθετεί, σκηνογραφεί, κάνει τη μουσική επιμέλεια και πρωταγωνιστεί ενσαρκώνοντας ξανά τον εμβληματικό χαρακτήρα.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του έργου o Ντόριαν Γκρέη είναι το αγαπημένο μοντέλο του ιδεαλιστή ζωγράφου Μπάζιλ Χώλγουορθ, που τον λατρεύει, και μόλις τελείωσε ένα υπέροχο πορτραίτο του. Καθώς το θαυμάζουν, μαζί με τον κυνικό φίλο του, τον κοσμικό λόρδο Χένρυ Ουώττον, ο Ντόριαν εκφράζει μιά τρελλή ευχή: να μπορούσε το πορτραίτο να γερνάει αντί γι’ αυτόν, να σηκώνει όλο το βάρος των χρόνων και ό,τι αυτά φέρνουν μαζί τους, ενώ εκείνος να παραμένει αιώνια νέος.
Η ευχή του γίνεται πραγματικότητα! Καθώς η ολέθρια επιρροή του λόρδου Χένρυ με τον οποίο γίνονται αχώριστοι-και τον διδάσκει πως το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι η εξωτερική ομορφιά και η ικανοποίηση των αισθήσεων- απελευθερώνει τον Ντόριαν όλο και περισσότερο από κάθε ανθρωπιά και συμπόνοια και από τις παραδεδεγμένες έννοιες καθωσπρεπισμού, σύντομα ξεπερνά τον μέντορά του, κι αρχίζει χωρίς πια κανέναν ηθικό φραγμό, να εξερευνά τα πιο απάτητα μονοπάτια στην ακολασία, με μια φιλοσοφία όπου το λεγόμενο «κακό» γίνεται συνώνυμο της ελεύθερης σκέψης και οι άλλοι απλά πιόνια για την ακόρεστη δίψα του για ολοένα και πιό «προχωρημένες» εμπειρίες.

Όμως το πορτραίτο, που του δίνει καθημερινά την αληθινή εικόνα της ψυχής του, είναι και μια τρανή απόδειξη πως αυτό που θα ήθελε να αρνηθεί, όντως υπάρχει.. και μια μέρα θα ζητήσει να πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου, Σκηνικά: Αντρέας Τηλεμάχου
Κοστούμια: THEODORA (Θεοδώρα Πέτρου)
Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνογράφου: Μόνικα Χατζηβασιλείου
Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου.
Ηθοποιοί: Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Πέτρος Πέτρου, Έλια Ιωαννίδου, Φανή Σωκράτους, Νικόλας Πέτρου και η Γιάννα Λευκάτη.

Η παράσταση αφιερώνεται στην μνήμη του Παντελή Κούρου (υφυπουργός παρά τω προέδρω 1993-2003) . Ο αλησμόνητος Παντελής Κούρος ως και το τέλος της ζωής του(2021), με γνήσιο ενδιαφέρον και πραγματικό νοιάξιμο στάθηκε δίπλα στο θέατρο και τους δημιουργούς του, ως αληθινός φίλος και ευεργέτης.

Info
Πέμπτη 7 Μαρτίου 2023
Θέατρο Ριάλτο, 20.30
Ανδρ. Δρουσιώτη Πλ. Ηρώων Λεμεσός
Εισιτήρια €12/€15
Προπώληση www.rialto.com.cy