Loading...
Ο θεσμός που από το 2001 τιμά καλλιτέχνες που ξεχώρισαν
Την καλλιτεχνική δημιουργία σε μια δύσκολη χρονιά, όπως ήταν η προηγούμενη, κατά την οποία η υπομονή και οι αντοχές των ανθρώπων του θεάτρου δοκιμάστηκαν, τιμά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στο πλαίσιο των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ 2020, η τελετή απονομής των οποίων θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021, στις 19:00.
Τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ αποτελούν θεσμό τον οποίο ο Οργανισμός διοργανώνει με επιτυχία από το 2001, τιμώντας καλλιτέχνες που ξεχώρισαν με την εργασία τους σε διάφορους τομείς της τέχνης του θεάτρου, ανθρώπους που μέσα από την τέχνη προσφέρουν απλόχερα γνώση, αισθητική καλλιέργεια, μόρφωση και ψυχαγωγία στους συμπολίτες τους.
Κατά τη διάρκεια της φετινής τελετής, την επιμέλεια και παρουσίαση της οποίας έχει αναλάβει ο ηθοποιός Χάρης Χαραλάμπους, θα απονεμηθούν συνολικά τρία βραβεία. Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς και το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς.
Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονέμεται στην ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την αδιάλειπτα ενεργή, σταθερή παρουσία της και την πολυδιάστατη προσφορά της στη θεατρική ζωή της Κύπρου. Η πολύχρονη πορεία της περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές ερμηνείες από μία ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, διδασκαλία νέων ηθοποιών, καθώς και σκηνοθεσίες θεατρικών έργων. Με αδιάπτωτη ενέργεια συμμετέχει μέχρι σήμερα σε αξιοσημείωτες παραγωγές – με τον ίδιο ζήλο πάντοτε και την ίδια φρεσκάδα στη σκηνική της παρουσία. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον σημαντικό σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, μια εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία κατά την οποία ενστερνίστηκε με τόλμη και εμπιστοσύνη την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο αρχαίο δράμα, δίνοντας μια καθηλωτική ερμηνεία στο ρόλο της Εκάβης από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.
Για το έτος 2020 ξεχωρίζουν οι δύο ερμηνείες της στον θεατρικό μονόλογο «Μια Ζωή Γερμανική» του Κρίστοφερ Χάμπτον, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, και στο έργο «Οι φάλαινες τον Αύγουστο» του Ντέιβιντ Μπέρι, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου.
Στο πρώτο καθήλωσε το κοινό, κατορθώνοντας με την ερμηνεία της να ζωντανέψει το τέρας του ναζισμού μέσα από την εξομολόγηση μιας φαινομενικά αφελούς, απλής γυναίκας. Στο δεύτερο έργο, έχοντας μαζί της στη σκηνή καταξιωμένους συνεργάτες, μας έδωσε μια συγκινητικά τρυφερή ερμηνεία, ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο δράμα και στην πιο χιουμοριστική θεώρηση των πραγμάτων.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη συνεχίζει να υπηρετεί τη θεατρική τέχνη με ζηλευτή προσήλωση, σκληρή δουλειά, δεχόμενη τις προκλήσεις της, προσφέροντας μεγάλες στιγμές στο κοινό.
Το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον μουσικό, συνθέτη και εκπαιδευτικό Kώστα Κακογιάννη, που ξεχώρισε το καλοκαίρι του 2020 στο θέατρο ως βασικός δημιουργός σε δύο παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Στη «Μικρή Μας Πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, οι νοσταλγικές μελωδίες του, βασισμένες στους αισθαντικούς στίχους του συνεργάτη του Πάμπου Κουζάλη, ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τη γλυκόπικρη αίσθηση του έργου, που κατάφερε να συγκινήσει θεατές σε δήμους και κοινότητες του νησιού, όπως και με τη χαρμολύπη της πρώτης –μετά την επανεκκίνηση της θεατρικής δραστηριότητας– παράστασης, με περιορισμούς μα και με ελπίδα.
Στους αριστοφανικούς «Αχαρνείς», σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, αναδείχθηκε ως ισάξιος συντελεστής επί σκηνής, διαμορφώνοντας το κλίμα με παραδοσιακούς, εύθυμους ρυθμούς για το λαϊκό πανηγύρι, αλλά και με παύσεις –τις σπαρακτικές Παραβάσεις σε στίχους του Πάμπου Κουζάλη–, ώστε το κοινό να πάρει ή να «μην πάρει ανάσα». Καθοδηγώντας τους ηθοποιούς με τέτοιον τρόπο ώστε η μουσική να αποτελεί καίριο μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι των παραστάσεων, ο Κακογιάννης άφησε ένα συγκινησιακό και αισιόδοξο στίγμα στη θεατρική εμπειρία του δύσκολου 2020.
Το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο για τη δραστήρια και ποικιλόμορφη σκηνοθετική του παρουσία κατά το έτος 2020.
Σκηνοθέτησε την παραγωγή της ΕΘΑΛ «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού, στην οποία διακρίθηκε ως εξαιρετικός ενορχηστρωτής λόγου και σωμάτων. Ανέδειξε με μαεστρία τα σχήματα της γραφής, τον αφηγηματικό και δραματικό λόγο και την ενάργεια της ανεκπλήρωτης μεσαιωνικής ερωτικής ιστορίας, καθώς και των οικουμενικών υπαρξιακών και φιλοσοφικών ζητημάτων του έργου.
Στο «Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι τόλμησε να καταπιαστεί με την κινηματογραφική τέχνη, να μεταφέρει τη θεατρική απόδοση του διηγήματος μέσω εικόνων, κάδρων και πλάνων, και σε συνεργασία με τη Στέλα Φυρογένη να δημιουργήσει ένα οικείο και γήινο ντοστογιεφσκικό περιβάλλον.
Στην παραγωγή «Αριστοφάνης τόσος δα!» έστησε μια παράσταση ποτισμένη με φροντίδα και κέφι, η οποία γοήτευσε τις αισθήσεις των μικρών και των μεγάλων θεατών. Επιπλέον, το συγγραφικό του εγχείρημα απεδείχθη ιδιαίτερα γόνιμο, τόσο στη σύλληψη και τη δημιουργία μιας ζουμερής πλοκής, διανθισμένης με το λεξιλόγιο του σήμερα, όσο και στο επίκαιρο περιεχόμενο των λυρικών μερών.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ 2020
Πρόεδρος
Ανθή Ζαχαριάδου
Μέλος ΔΣ ΘΟΚ
Μέλη
Ανθή Αντωνιάδου
Ηθοποιός, Αρχαιολόγος
Κυριακή Αργυρού
Θεατρολόγος
Άντρη Ευμήδου
Θεατρολόγος, Ηθοποιός
Σταύρος Παπαγεωργίου
Σκηνοθέτης κινηματογράφου, Παραγωγός,
Οργανωτής κινηματογραφικού φεστιβάλ
Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή τελετή απονομής, πρέπει να κάνετε την εγγραφή σας ΕΔΩ. Εναλλακτικά, θα είναι διαθέσιμη και στη σελίδα μας στο Facebook.