ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διακοπές στο βουνό - Όλα όσα μπορείς να κάνεις στο Τρόοδος

WIZ TEAM

Παρόλο που είμαστε νησί και άρα έχουμε σε αφθονία τις παραλίες και τιμούμε τις by the sea διακοπές, εντούτοις όλοι μας (ντόπιοι αλλά και ξένοι) γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η περιφέρεια Τροόδους μπορεί να μας προσφέρει πολύ δυνατές εμπειρίες, δημιουργώντας μας αξέχαστες αναμνήσεις.

Προσωπικά, τις πιο ποιοτικές διακοπές και τις πιο αξέχαστες εξορμήσεις τις έχω κάνει σε χωριά γύρω από το Τρόοδος. Τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο όσο και το καλοκαίρι, τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην ορεινή Κύπρο είναι ατέλειωτα, είτε είσαι τύπος που του αρέσει η ηρεμία και η γαλήνη, είτε είσαι άτομο που θες ανεβασμένα επίπεδα αδρεναλίνης, είτε τέλος θες πάντα να τα ταξίδια σου να συνοδεύονται από ωραίες γαστρονομικές εμπειρίες.

Αν πρέπει να απαριθμήσω στα (πολύ) γρήγορα πέντε σχετικά πρόσφατες δυνατές εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό και αφορούν στο Τρόοδος, η πρώτη σίγουρα έχει να κάνει με το μαγικό πορφυρό ηλιοβασίλεμα της Μαδαρής, η δεύτερη αφορά σε μια απογευματινή επίσκεψη στους αμπελώνες του Οινοποιείου Κυπερούντας που συνοδεύτηκε από wine tasting στα υπόγεια κελάρια, η τρίτη αφορά σε ένα δυνατό party με electro ήχους και νοσταλγική διάθεση στην πισίνα του Forest Park, η τέταρτη αφορά σε μια έξοδο για ποτό στο πανέμορφο από κάθε άποψη μπαρ του Οίνου Στράτα στο Βουνί, ενώ και μια ολοήμερη εκδρομή στον Καλοπαναγιώτη, με περιδιάβαση στα γεφύρια και εξαιρετικό φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια του χωριού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη μικρή λίστα.

Γράφοντας τώρα τα πιο πάνω, στο μυαλό μου έρχονται άλλα 20 πράγματα, τα οποία θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω έστω με τηλεγραφικό τρόπο στο παρακάτω άρθρο, με την πεποίθηση ότι θα δημιουργήσω εικόνες σε όποιον θέλει φέτος να κάνει διακοπές στο βουνό, οικογενειακώς ή και με την παρέα.

Περιπέτεια στη φύση

Έχοντας ζήσει τη μαγεία μιας πεζοπορίας στη Μαδαρή, που τελείωσε με ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα που απόλαυσα σε τούτο τον τόπο, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με άλλο τρόπο αυτή τη λίστα, παρά με αναφορά στα μονοπάτια μελέτης της φύσης, τόσο αυτά που βρίσκονται στην απόκοσμη από κάθε άποψη Μαδαρή (Σελλάδι του Καραμανλή και Τεισιά της Μαδαρής), όσο φυσικά και στα μονοπάτια στην κορυφή του Τροόδους (Περσεφόνη, Άρτεμις) με την πανοραμική θέα σε πολλά όμορφα κομμάτια του νησιού.

Εξαιρετικά σημεία για βόλτα αποτελούν φυσικά και οι τέσσερις καταρράκτες του Τροόδους, ο Μηλλομέρης και τα Καληδόνια στις Πλάτρες, αλλά και οι καταρράκτες της Χαντάρας στο Φοινί και του Μέσα Ποταμού στον Σαϊττά. Στην περιοχή φυσικά, ανάμεσα στις Πλάτρες και το Πέρα Πεδί, βρίσκεται και το πετρόκτιστο μεσαιωνικό γεφύρι της Μηλιάς, για τα απαραίτητα φωτογραφικά ενσταντανέ, ενώ πάντα μια βόλτα και στα ενετικά γεφύρια της Μαραθάσας (Τζελεφός, Ελιά, Ρούδιας) είναι must. Ενημερωτικά, τα τρία εν λόγω γεφύρια ενώνονται με το γραμμικό μονοπάτι «Ενετικά Γεφύρια», που έχει ως αφετηρία είτε τα Καμινάρια είτε τα Βρέτσια.


Παιχνίδι και γνώση

Περιπέτεια φυσικά μπορείτε να ζήσετε και στα τρία θεματικά πάρκα του Τροόδους, σε τρία από τα κεφαλοχώρια της περιοχής, τα οποία προσφέρονται μάλιστα για αξέχαστες οικογενειακές εξορμήσεις. Επιλέγουμε ανάμεσα στο
Adventure Mountain Park της Κυπερούντας, στο Marina Rope Park της Κακοπετριάς και στο Sparti Rope Park των Πλατρών, και δίνουμε στα παιδιά αλλά και στους εαυτούς μας τη δυνατότητα να ξεφύγουμε μέσω της δράσης και του παιχνιδιού.

Μια οικογένεια μπορεί να κάνει κι άλλα δεκάδες πολλά πράγματα στο Τρόοδος, όπως για παράδειγμα να επισκεφτεί τον Βοτανικό Κήπο Τροόδους, έναν χώρο που αναδεικνύει τη βοτανική κληρονομιά της Κύπρου και κυρίως τη χλωρίδα της περιοχής -δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα με τα ενδημικά είδη της οροσειράς Τροόδους. Ο Βοτανικός Κήπος αποτελεί μέρος του Κέντρου Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους, που βρίσκεται στο παλιό μεταλλείο του Αμιάντου με τη μεγάλη ιστορική αξία. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα πολλά ωραία, θα δείτε αναπαράσταση αρχαίου καμινιού για την παραγωγή χαλκού αλλά και αναπαράσταση γαλαρίας εξόρυξης θειούχων μεταλλευμάτων του περασμένου αιώνα. Η ενημέρωση σε σχέση με τη σημαντικότητα της περιοχής μπορεί να ενισχυθεί και με μια επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους, το οποίο εκτός από το βοτανικό και το γεωλογικό μονοπάτι που συνδέεται εξωτερικά με το κτίριο, διαθέτει επίσης ένα μικρό κατάστημα, αλλά και αίθουσα εκθεμάτων και μια αίθουσα προβολών. Σε άλλη σημείο της περιφέρειας του Τροόδους, σε χαμηλότερο υψόμετρο, βρίσκεται το απείρου κάλλους Μουσείο Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου, μέσου του οποίου βλέπουμε μια άλλης εποχής Κύπρο, όχι πολύ μακρινής από τη δική μας.


Διαμονή, φαγητό και ποτό

Οι επιλογές για ολιγοήμερες διακοπές στα χωριά γύρω από το Τρόοδος είναι πολλές, αφού όλα σχεδόν τα χωριά διαθέτουν είτε ωραία ξενοδοχεία είτε γραφικά αγροτουριστικά καταλύματα, τα οποία όμως προσφέρουν όλες τις ανέσεις του σήμερα. Οι Πλάτρες που έχουν εξαγγείλει πολύ σημαντικά έργα για το άμεσο μέλλον, μπαίνουν ξανά δυνατά στο παιχνίδι, έχοντας μάλιστα να περηφανεύονται για μερικά από τα παλαιότερα σε λειτουργία και πιο όμορφα ξενοδοχεία της περιοχής, όπως το Forest Park, το New Helvetia, το Semiramis και το Petit Palais Platres Boutique Hotel. Κλασσικές αξίες φυσικά είναι και ο Αγρός με το Ρόδον, ο Καλοπαναγιώτης με το Casale Panayiotis, ο Πεδουλάς με το Aristotelio Boutique Hotel, η Ποταμίτισσα με το Ambelikos Traditional Agrohotel, η Κακοπετριά με τους Μύλους και το Linos Inn, το Βουνί με το Οίνου Στράτα και τα άλλα καμιά 20ριά καταλύματα κ.ο.κ.

Σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά, που ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζουν από ζωή, χάρη στους απόδημους και τους επισκέπτες, τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, προσφέροντας κυριολεκτικά τα πάντα. Από πρόγευμα και καφέ, μέχρι κυπριακούς μεζέδες, γκουρμέ πιάτα, κρασί και δροσερά κοκτέιλ. Αν πρέπει να αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια από αυτά τα μαγαζιά, και κυρίως σε χώρους στους οποίους συχνάζει αρκετός νεαρόκοσμος, ο ΚαφεΟίνος στον Καλοπαναγιώτη σίγουρα παίζει στη λίστα, το ίδιο και το Corner Mill Cafe Bar αλλά και το Κατώι στην Κακοπετριά, δίπλα στο ποτάμι, αλλά και το Dolly Bar στην Κυπερούντα. Πολύ δυνατή είναι η φάση επίσης στο Kyperia Bar της Κυπερούντας, στο 1725 Café Bar στην Πλατεία Τροόδους, στο Οίνου Στράτα με τη μεγάλη συλλογή από gin και κρασιά στο Βουνί, στο Agrovino Wine Bar στη γραφικότατη Λόφου, αλλά και στα πιο πρόσφατα των καταπράσινων Πλατρών, το Tegridy Park και το Cleopatra Le Bistro.


Γιορτές και μουσικές

Και επειδή πάντα οι διακοπές και το καλοκαίρι γενικότερα είναι άμεσα συνυφασμένα με τα πανηγύρια, τις γιορτές και τις συναυλίες, ένας επιπλέον λόγος για να πας βουνό και δη στο Τρόοδος φέτος το καλοκαίρι είναι σίγουρα οι συναυλίες.