ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δοκιμάσαμε τα νέα πιάτα ενός από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια της Λευκωσίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το dot. σβήνει αισίως τα δέκα πρώτα κεράκια και αυτό σίγουρα αποτελεί μια ωραία ευκαιρία για βραδινό gathering στην πρωτεύουσα.

Έχει περάσει ήδη μια δεκαετία από τότε που το ωραίο αυτό εστιατόριο εμφανίστηκε στο προσκήνιο, στο κατά τη γνώμη μου πιο όμορφο κομμάτι της παλιάς Λευκωσίας, κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου. Μια περιοχή όπου το πολιτιστικό, το καλλιτεχνικό και το ψυχαγωγικό στοιχείο έχει έντονη παρουσία -ανέκαθεν είχε εκεί. Στα χρόνια της κρίσης, λοιπόν, το 2013 συγκεκριμένα, ο Πόλυς Πολυβίου αποφάσισε -με έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο θα έλεγα χαριτολογώντας- να ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο γαστρονομικό πρότζεκτ στη συμβολή των οδών Έκτορος και Αθηνάς, από την άποψη ότι το ξεκίνημα αυτό έγινε… με μια τελεία (.).

Πέραν από το urban design και την ωραία αισθητική που έφερνε στην πόλη το εστιατόριο, παράλληλα μας σύστηνε και μια urban street φιλοσοφία στη φαγητό, μέσω ενός μενού με μεσογειακή κατεύθυνση, αλλά με ένα τουίστ. Η αισθητική του ιδιοκτήτη δεν ήταν εμφανής μόνο στο κομμάτι του design, αλλά και σε κάθε πτυχή του dot., από τα σερβίτσια και τη μουσική, μέχρι το wine list και το ίδιο το φαγητό (πρώτες ύλες, γεύσεις, υφές, παρουσίαση πιάτων).

Αυτό ακριβώς είναι που λείπει από την εστίαση στην Κύπρο. Η αισθητική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε συζητώντας στο τραπέζι με τη Μαρία, τη Νταϊάνα, την Άντρια, τον Πιερή, τον Μιχάλη και τον Αντρέα. Ότι η αισθητική είναι βασικό συστατικό στην επιτυχία ενός χώρου εστίασης. Καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το dot. κατάφερε να κάνει ήδη μια πορεία δέκα χρόνων, αποτελώντας πλέον μια δυνατή και πάντα υπολογίσιμη πρόταση στον γαστρονομικό χάρτη της Λευκωσίας.

Κάπου εκεί, πάνω σε αυτή τη διαπίστωση, τσουγκρίσαμε τα ποτήρια στα επόμενα δέκα που έρχονται, έτοιμοι να δοκιμάσουμε το νέο, χειμερινό μενού, στον αισθητά ανανεωμένο χώρο.

Επενδύοντας πάντα στις φρέσκες ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά και στην εποχικότητα, ο εδώ και έξι χρόνια σεφ του dot., Levan Sangirides, έφτιαξε και πάλι ένα πολύ προσεγμένο μενού με προτάσεις ιδανικές να ικανοποιήσουν κάθε γευστική ανάγκη. Πιάτα που κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις, από χορτοφαγικά/υγιεινά, μέχρι πιάτα με έθνικ αποχρώσεις, ελληνικές γεύσεις και προτάσεις κρεατοφαγίας ή ψαροφαγίας.

Στα ορεκτικά φιγουράρει μια μεγάλη ποικιλία με πιάτα to share, όπως για παράδειγμα οι κεφτέδες με σπανάκι και αρωματικά βότανα και σάλτσα φέτας ή το καλαμάρι saute με κρέμα σελινόριζας, ντοματίνια κονφί και σπαράγγια. Στο μενού θα βρείτε επίσης βοδινή picanha με σάλτσα chimichurri, baby πατάτες και ψητά λαχανικά, burger με τυρί provolone, καραμελωμένο κρεμμύδι, ξιδάτο αγγουράκι σε φρεσκοψημένο μπριός και τραγανές τηγανητές πατάτες. Όπως πάντα δεν λείπουν τα πιάτα για τους vegan και τους vegetarian, όπως το χυλωμένο ριζότο με μανιτάρια και τρούφα.

Αυτά που ξεχώρισα προσωπικά από όλα όσα δοκιμάσαμε ήταν η σαλάτα με το αβοκάντο και η σαλάτα με τα καρύδια πεκάν και το κατσικίσιο, οι κεφτέδες με σπανάκι και αρωματικά βότανα, με σάλτα φέτας, αλλά και οι κεφτέδες από κινόα, το καλαμάρι saute, το υπέροχα ψημένο στήθος πάπιας με σάλτσα teriyaki, το σιγοψημένο αρνίσιο κότσι, το φιλέτο από φαγκρί, αλλά και από τα ορεκτικά η σοκολατίνα με σάλτσα καραμέλας, αλλά και αυτό με την κρέμα pistachio και τη μαρέγκα. Όλα ένα κι ένα, και σε τιμές κανονικές, υποστηρίζοντας σαφέστατα μια value for money τιμολογιακή λογική!

Με ένα ωραίο Malbec που επιλέξαμε μέσα από την αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών και απολαμβάνοντας ωραίες μουσικές χάρη στο ανανεωμένο playlist που προτείνει από τραγούδια της Nina Simone μέχρι soundtrack από ευρωπαϊκό κινηματογράφο, απολαύσαμε τις δημιουργίες του σεφ, συζητώντας για το πόσο όμορφη είναι η Λευκωσία τα βράδια και ειδικά το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης.

Άλλη η χάρη του Σαββατοκύριακου φυσικά, και ειδικά των πρωινών, όπου ως γνωστό το dot. προσφέρει ένα πλούσιο brunch menu, το οποίο διαμέσου των χρόνων έχει εξελιχτεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα της πόλης.

Info
Τηλ. 22101228
Αθήνας 6A, Λευκωσία