ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δωρεάν Πολιτιστικοί Περίπατοι στην εντός των τειχών Λευκωσία

WIZ TEAM

Ανακαλύψτε τις συναρπαστικές ιστορίες πίσω από τα εμβληματικά κτήρια, κάντε μια βόλτα στα γοητευτικά πλακόστρωτα σοκάκια και απολαύστε τη διαχρονική ομορφιά της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκωσίας.

Αγαπημένες γωνιές, ιστορικής αξίας μνημεία, παραδοσιακά καταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, αποκαλύπτονται μέσα από δέκα διαφορετικούς περιπάτους!

Αυτοί οι περίπατοι, είναι μια εξαίρετη ευκαιρία να θυμηθείτε αγαπημένες γωνιές, να ανακαλύψετε ιστορικής αξίας μνημεία, να απολαύσετε τη βόλτα σας στην πρωτεύουσα, αλλά επίσης να περάσετε χρόνο με την παρέα σας.

Οι πολιτιστικοί περίπατοι είναι εντελώς δωρεάν.

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Μην χάσετε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε στο κέντρο της πανέμορφης πόλης μας, που σφύζει από ιστορία!

Ελάτε, φέρτε τους φίλους και την οικογένειά σας και ας ξεκινήσουμε μαζί ένα αξέχαστο ταξίδι!

*Για τους μη ελληνόφωνους ενδιαφερόμενους, διατίθεται η ξενάγηση κατόπιν αιτήματος στην αγγλική.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο Charis.Theocharous@nicosiamunicipality.org.cy

Οι πολιτιστικοί περίπατοι, αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού έργου HUB-IN που συμμετέχουν ως εταίροι του έργου ο Δήμος Λευκωσίας και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Το έργο Hubs of Innovation and Entrepreneurship for the Transformation of Historical Urban Areas (HUB-IN) έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Χρηματοδότησης No.869429.

Αναλυτικά οι 10 διαδρομές:

Η Λευκωσία μου - Από το πολυπολιτισμικό της παρελθόν στο διαπολιτισμικό της μέλλον

Συνδέοντας το σήμερα με το χτες και εξερευνώντας την ιστορία του νησιού και τις πολιτισμικές επιρροές που δέχτηκε από όλους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει στον τόπο αυτό, φτάνουμε στη Λευκωσία του σήμερα και κάνουμε μερικά βήματα εκτός της συνηθισμένης μας διαδρομής για να γνωρίσουμε τις όχι τόσο γνωστές μας γειτονιές, με τον κόσμο, τις θρησκείες, τις συνήθειες, τα μαγαζιά και τους οργανισμούς τους.

Κύριος στόχος είναι να δοθεί μία ευκαιρία για επαφή με τις κοινότητες που ζούσαν αλλά και με αυτές σήμερα στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και να προωθήσουμε την ιδέα της διαπολιτισμικότητας στον τρόπο ζωής μας μέσα στη μικρή μας πόλη.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 23/3, 6/4 (child-friendly version) *, 20/4, 11/5 (English version**), 25/5, 8/6 (English version**), 22/6 - ώρα 11:00 -13:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητής διαδρομής: Μάριος Αντωνίου

 

Γνωρίζω την Πόλη - Η διαχρονικότητα της παιδείας

Ένας εκπαιδευτικός περίπατος με στόχο την ανακάλυψη της Λευκωσίας μέσα από το πρίσμα της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

Ξεκινώντας από τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1812 με την έναρξη της λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής, προχωρούμε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το παλαιότερο γυμνάσιο της Κύπρου.

Ακολουθεί επίσκεψη στα Μουσεία του Παγκύπριου Γυμνασίου. Εκεί εξερευνούμε την ιστορία της εκπαίδευσης στην Κύπρο με επίκεντρο τις ειδικές αίθουσες με εργαστηριακό εξοπλισμό για μαθήματα φυσικής και χημείας.

Συνεχίζουμε με  επίσκεψη στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας CYENS, το οποίο επικεντρώνεται στα Διαδραστικά Μέσα, τα Έξυπνα Συστήματα και τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων στην πληροφορική και τις επικοινωνίες.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 30/3, 13/4 - ώρα 9:00-11:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητές διαδρομής: Φίλοι της Λευκωσίας

 

Νερό, πλούτος, προσευχή τρεις αιώνες πριν

Διαδραστικός περίπατος για ενήλικες και παιδιά, μέσα από τον οποίον θα γνωρίσουν τους ανατολίτικους ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά και τα σημεία αναφοράς που ήταν συνυφασμένα με τη ζωή των Λευκωσιατών. Το νερό και ο πλούτος ήταν σημεία αναφοράς που ένωναν ή χώριζαν τους κατοίκους, ενώ οι δύο θρησκείες συνυπήρχαν ειρηνικά και με σεβασμό.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 2/3, 30/3, 27/4, 25/5 - ώρα 13:00-15:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητής διαδρομής ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου

 

Στα βήματα της χόβολης

Ο καφές αποτέλεσε για αιώνες πυρήνα πολιτισμού. Κόσμος μαζευόταν και μαζεύεται γύρω από το αγαπημένο του προϊόν, συζητά, δίνει ραντεβού, πραγματοποιεί πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Ο παλμός της κοινωνίας και της Πολιτείας χτυπά στα καφενεία.

Εκεί που τα κεράσματα γίνονται βασικό κομμάτι της σύσφιξης σχέσεων και ανταπόδοσης. Το People of Cyprus καλεί τον κόσμο να περιπλανηθεί μαζί του στα Καφενεία «ορόσημα» της εντός των τειχών πόλης Λευκωσίας. Ξεκινάμε από την ιστορία του καφέ, τις ιστορίες των μαγαζιών, ακούμε τους καφετζήδες και τους σερβιτόρους να διηγούνται τη ζωή που πέρασαν και περνούν μέσα στο καφενείο και αναδεικνύουμε τη σημασία του χώρου, του χρόνου και της εμπειρίας ως κρίκου της κοινωνικής αλυσίδας. Και όλο αυτό μέσα από τις γεύσεις των ροφημάτων και των εδεσμάτων που αποτελούν την αφορμή ώστε να βρίσκονται μεταξύ τους οι άνθρωποι.

Κερνάμε και κερνιόμαστε και γινόμαστε με τη σειρά μας κομμάτι των αναμνήσεων της πόλης μας. Καφές, ζιβανία, γλυκό, αλμυρά, λεμονάδα και πλαισιώνουν τις αφηγήσεις και την ιστορική αναδρομή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα τόσο οικεία όσο και ζωντανή ως στοιχείο ταυτότητας.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 2/3, 16/3, 30/3, 13/3, 27/4, 18/5,1/6, 15/6 - ώρα 11:00 -13:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητές διαδρομής:  People of Cyprus | Ιλιάνα Κουλαφέτη & Χρήστος Μιχάλαρος

 

Ζωντανεύουν οι βασιλιάδες της Κύπρου στο κέντρο της μεσαιωνικής Λευκωσίας

Διαδραστικός περίπατος για ενήλικες και για παιδιά, με τη συμμετοχή ηθοποιών. Μέσα από την εμπειρία αυτή οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ξακουστούς βασιλιάδες και βασίλισσες της μεσαιωνικής Κύπρου που η προσωπικότητά τους ξεπέρασε τα όρια της Κύπρου και  είχε απήχηση στον τότε δυτικό κόσμο.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 9/3, 23/3, 20/4,18/5 - ώρα 13:00-15:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητής διαδρομής ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου

 

Γνωρίζω την Πόλη - Μεταμορφώσεις από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα

Με το κτίσιμο των πρώτων τειχών από τους Λουζιανιανούς η Λευκωσία παίρνει το Μεσαιωνικό της χαρακτήρα, αφού παραμένει η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο των Λουζιανιανών και αργότερα των Ενετών.

Κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Αποικιοκρατίας επισκευάζονται τα τείχη, δημιουργούνται ανοίγματα και κατασκευάζονται καινούργια δημοτικά κτίρια έξω απο τα τείχη. Συνεχίζει η μεταμόρφωση, όπως  πρόσφατα με την Πλατεία Ελευθερίας.

Περπατώντας οι συμμετέχοντες μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα της Μεσαιωνικής Λευκωσίας στην εποχή των Λουζινιανών και των Ενετών με κεντρικό άξονα αφήγησης τα τείχη.   Η  διαδρομή επιτρέπει τη σύνδεση του σήμερα με το χτες τόσο με την Τουρκοκρατία και την Αγγλοκρατία, αφού σημεία αναφοράς  είναι ο Δημοτικός Κήπος με το Δημοτικό Θέατρο και το πρώτο άνοιγμα δίπλα από την Πύλη Πάφου το 1899. Περπατώντας την τάφρο θα γίνει  αναφορά στην ιστορία των τειχών με τελικό σταθμό την Πλατεία Ελευθερίας.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 23/3, 6/4 - ώρα 9:00-11:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητές διαδρομής: Φίλοι της Λευκωσίας

 

Γνωρίζω την Πόλη - Η “Αναβιώση της Λευκωσίας” με φόντο την πιό παλιά συνοικία

Περπατώντας στην πιο παλιά συνοικία της Λευκωσίας, στην περιοχή της Χρυσαλινιώτισσας και εν μέρη του Αγίου Κασσιανού, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πώς άλλαξε αυτή η περιοχή μέσα στους αιώνες, από τότε που περνούσε  από εδώ ο ποταμός Πεδιαίος μέχρι τις προσπάθειες αναβίωσης της περιοχής στα πλαίσια του ‘Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας’.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 9/3, 20/4 - ώρα 9:00-11:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητές διαδρομής: Φίλοι της Λευκωσίας

 

Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας: Περπατώ σε μια ενωμένη Λευκωσία

Διαδραστικός περίπατος για ενήλικες, που θα γνωρίσουν τη ζωή μιας ενιαίας Λευκωσίας τον 20ο αιώνα, μέσα από σημαντικούς σταθμούς του ΕΡΣΛ (Master Plan).

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 16/3, 6/4, 13/4, 11/5 - ώρα 13:00-15:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητής διαδρομή ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου

 

Κληρονομιά και Κοινωνία 

Περιδιάβαση στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, ακολουθώντας το νήμα της παράδοσης, στα ίχνη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιτοιχισμένης πόλης.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 9/3, 23/3, 6/4, 20/4, 11/5, 25/5, 8/6, 22/6 - ώρα 15:00 - 17:00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγητές διαδρομής: Κώστας Μαυροκορδάτος & Μαρία Μαύρου

 

Περίπατος για σανίδι και οθόνη

Η διαδρομή είναι μια περιπλάνηση σε σημεία εντός και εκτός των τειχών που σχετίζονται με φυσιογνωμίες, χώρους ή σταθμούς της ανάδυσης και εξέλιξης του κυπριακού θεάτρου και τη διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου στην πόλη.

Προτομές που μνημονεύουν ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης στο νησί, υποστατικά ή σημεία μέσα από τα οποία διαδόθηκε και καθιερώθηκε το θέατρο και ο κινηματογράφος, αλλά και σημεία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέθηκαν με αυτά τα είδη τέχνης θα φανερωθούν σε μια περιπατητική διαδρομή μέσα από ιστορική αφήγηση και την αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού. 

Μέσω αυτής της διαδρομής θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε μια γνωστή όψη της πόλης, να ξανασυστήσουμε στον κόσμο χώρους, μνημεία ή σημεία που συνήθως προσπερνά ή  αγνοεί, αλλά και να αναβιώσουμε στιγμές από το παρελθόν, μέσω φωτογραφιών και προβολών.

Πραγματοποίηση διαδρομών στις 16/3, 30/3, 13/4, 27/4, 18/5, 1/6, 15/6 - ώρα 17.00-19.00

Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας: https://shorturl.at/aEJL0

Εισηγήτριες διαδρομής: Αντιγόνη Ηρακλείδου & Ιλιάνα Κουλαφέτη