ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκαίνια προσωρινής έκθεσης Ένδυμα Ψυχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, στην εσωτερική αυλή του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης Ένδυμα Ψυχής.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και τελεί υπό την αιγίδα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αποτελεί αφιέρωμα στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης Ένδυμα Ψυχής, ανεκτίμητης αξίας παραδοσιακές ενδυμασίες, ελληνικές και κυπριακές από τη Λαογραφική Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, βγαίνουν από προθήκες και μπαούλα μετά από δεκάδες χρόνια. Φοριούνται από ανθρώπους του σήμερα και συναντούν τον διεισδυτικό φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Κύρη. Έρχονται έπειτα σε επαφή με την κεντητική τέχνη του Anatoli Georgiev, ο οποίος κατορθώνει να ιχνηλατήσει με τη διαδρομή της κλωστής του σύμβολα πίστης και προστασίας που «μιλούν» για την αγάπη, τη δύναμη, τον πλούτο, την ψυχή και, εν τέλει, την ίδια την ιστορία.

Για την επίτευξη του εγχειρήματος, φωτογραφήθηκαν 100 άνθρωποι σε διάρκεια ενός και πλέον χρόνου, ενώ η διαδικασία κεντήματος διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια. Οι δύο δημιουργοί ενώνουν την ευαισθησία και την αγάπη τους για την τέχνη και μας παρουσιάζουν ένα ενιαίο αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Έρικα Βασιλείου, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η Υποδιευθύντρια Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου.

Η κύρια Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη συνεχάρη τα δύο Μουσεία όσο και το Ίδρυμα Αναστασίου Γ. Λεβέντη, τους δημιουργούς των έργων, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στη σπάνια καλλιτεχνική αξία του όλου εγχειρήματος που φιλοξενεί το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και που σηματοδοτεί για το ευρύ ντόπιο και ξένο κοινό ένα ταξίδι στον πολιτισμό, ένα ερέθισμα γνώσης, λαογραφίας αλλά και υψηλής αισθητικής υπό τη σκέπη των δύο ιστορικών Μουσείων Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κύριος Αναστάσιος Π. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, σημείωσε πως η έκθεση Ένδυμα Ψυχής υπηρετεί τη δέσμευση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας για μια διοργάνωση στον τόπο μας, ενταγμένη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, που θα συνέδεε έναν φόρο τιμής στην Ελληνική Επανάσταση με ένα αφιέρωμα στη δική μας παράδοση.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, o Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και οι Επίτροποι του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τους εικαστικούς Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα έργα που παρουσιάζουν τις 12 κυπριακές φορεσιές, οι οποίες ύστερα από 120 χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα μας με έναν αλλιώτικο τρόπο, κουβαλώντας όλο το ιστορικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό νήμα που τις ύφανε, τις ενσάρκωσε και τις ανήγαγε σε κειμήλια παγκόσμιου πολιτισμού.

Κάπως έτσι λοιπόν, τα ευρέως γνωστά έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev ταξιδεύουν στην Κύπρο και δίνουν το δικό τους «παρών» στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 30 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 3 Απριλίου 2022 και αποτελεί μέρος του πενταετούς προγράμματος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας (2020-2025).

Διάρκεια έκθεσης Ένδυμα Ψυχής: 30 Νοεμβρίου 2021 - 03 Απριλίου 2022
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Πρωτοβουλία 1821-2021