ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ένα σακί σώμα» της Κατερίνας Σταύρου στον Διάτοπο

WIZ TEAM

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Κατερίνας Σταύρου με τίτλο “Ένα σακί σώμα” σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7μμ.  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.

Γράφει μεταξύ άλλων η επιμελήτρια της έκθεσης Δάφνη Νικήτα στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση:

«… Η Σταύρου αρχίζει την έρευνα της από το δικό της σώμα, το οποίο παρατηρεί μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Η περίοδος της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα αυτή που ακολούθησε τον τοκετό καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιλαμβάνεται την νέα πραγματικότητα που την οδηγεί σ’ ένα βαθύ και ουσιαστικό κοίταγμα όχι μόνο της ίδιά της της ύπαρξης αλλά και του εικαστικού της έργου. Χρησιμοποιεί πια το σώμα σαν ένα μέσο εικαστικό, σαν μια πλατφόρμα αναζήτησης και αμφισβήτησης κοινωνικοπολιτικών κανόνων και στερεοτύπων, επιδιώκοντας να προβληματίσει, να ταράξει, να προκαλέσει και να προσκαλέσει τον θεατή σε ένα εποικοδομητικό διάλογο αναθεώρησης και ανατροπής των δεδομένων. Η βαθιά επιθυμία για μια νέα θέαση και αντιμετώπιση του σώματος στη φυσική του κατάσταση χάνεται  μέσα από την χαώδη, σύγχρονη αισθητική των φίλτρων που κυριαρχούν και καταδυναστεύουν την φθαρτή ύπαρξη. Η αμφισβήτησή τους γίνεται δύναμη και αντίσταση.

Η έκθεση με τον ευρηματικό τίτλο «Ένα σακί σώμα» μοιάζει σαν μια γροθιά έτοιμη να συνθλίψει ότι περιορίζει την ατομική αλλά και συλλογική ελευθερία. Η Σταύρου πειραματίζεται με διάφορα υλικά και τεχνικές για να προσεγγίσει και να επαναπροσδιορίσει το σώμα και την φόρμα του δημιουργώντας γλυπτά και εγκαταστάσεις που υποδηλούν τις προσωπικές της αναζητήσεις. Σημαντικό ρόλο στην έκθεση έχουν επίσης τα σκίτσα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αρχικής έρευνας της με ζωντανό μοντέλο, που λειτουργούν ως μελέτες του σώματος, της φόρμας και του όγκου που καταλήγουν μετέπειτα στις τρισδιάστατες γλυπτικές μορφές και στην εγκατάσταση...».

«Your gaze hits the side of my face» -Barbara Kruger

Στο κείμενό της στον κατάλογο της έκθεσης η ίδια η καλλιτέχνις γράφει μεταξύ άλλων για τη νέα της δουλειά:

 «…Η κυριότερη πηγή έμπνευσης, που αποτελεί θεμέλιο της εικαστικής διερεύνησης της έκθεσης, είναι το δικό μου σώμα. Οι μεταμορφώσεις που παρατηρώ και αντιλαμβάνομαι να συμβαίνουν στο σώμα μου με την πορεία του χρόνου, αλλά κυρίως μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, προσθέτουν ένα βαθιά προσωπικό και ενδοσκοπικό στρώμα στην καλλιτεχνική μου εξερεύνηση. Χρησιμοποιώντας τις δικές μου εμπειρίες φέρνω μια πιο οικεία αφήγηση στο προσκήνιο. Μέσα από αυτή την προσέγγιση προσκαλώ τους θεατές της έκθεσης να εξερευνήσουν την απτή επίδραση του χρόνου και της μητρότητας στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιώντας το σώμα μου ως υποβλητικό μέσο για την καλλιτεχνική μου αφήγηση αμφισβητώ τους κοινωνικούς κανόνες, δημιουργώντας έτσι με την έκθεση «ένα σακί σώμα» ένα χώρο προβληματισμού, ενσυναίσθησης και αλληλοκατανόησης...».

Η Κατερίνα Σταύρου είναι εικαστικός καλλιτέχνις με έδρα τη Λάρνακα. Ξεκίνησε τις σπουδές της το 2007 στο Salford University όπου ακολούθησε τις «Εικαστικές Τέχνες» και στη συνέχεια στο Manchester Metropolitan University από όπου αποφοίτησε το 2011 BA Hons «Fine Art» με διάκριση. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, παρακολούθησε «Κριτική Τέχνης» στο Central Saint Martin’s College of Art το 2012, ενώ το 2019 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις τέχνης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις μέχρι σήμερα. Έργα τέχνης της Σταύρου ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Τέχνης Κύπρου, σε εταιρικές συλλογές και σε διάφορους διεθνείς ιδιώτες συλλέκτες. Το 2023 έχει διακριθεί με πρώτο έπαινο σε διαγωνισμό για εμπλουτισμό δημόσιου κτιρίου με έργο τέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη –Παρασκευή 4.00μμ. – 7.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com, Instagram :Diatopos Art Centre (@diatopos_artcentre), Facebook :Centre of Contemporary Art Diatopos | Nicosia