ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένα vegan εστιατόριο σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η Lyndsey πήρε ένα πανέμορφο χώρο, στην πλατεία της Ίνειας, και ξεκίνησε, όπως η ίδια λέει, να υλοποιεί ένα-ένα τα όνειρά της.

Τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο μιας πρωινής βόλτας στην Πάφο, με τελικό προορισμό τον Ακάμα, είχαμε κάνει την προβλεπόμενη στάση στην Ίνεια για καφέ και παγωτό. Δίπλα στο καφενείο της κεντρικής πλατείας, εκεί δηλαδή που σταματάμε συνήθως, είχα παρατηρήσει ότι κάτι στηνόταν. Αν και ήταν εμφανές πως η φάση ήταν ακόμα «under construction», δεν δίστασα να πω ένα «γεια» για να μάθω πληροφορίες για αυτό που λογικά θα ερχόταν σύντομα, φιλοξενώντας κόσμο στις υπέροχες ξύλινες καρέκλες που είχαν πάρει ήδη τη θέση τους μέσα και έξω.

Η μονίμως χαμογελαστή Lyndsey ξεκίνησε με ενθουσιασμό να μου περιγράφει το πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ που ετοίμαζε μαζί με τον σύζυγό της. Σκοπός τους, έλεγε, είναι να φτιάξουν ένα εστιατόριο το οποίο θα είναι ανοικτό μόνο τρεις μέρες τη βδομάδα και θα προσφέρει αποκλειστικά vegan κουζίνα.

Μάλιστα, αντλώντας έμπνευση από την κυπριακή κουζίνα αλλά κυρίως από τη φιλοσοφία του μεζέ, θα προσπαθήσει, είχε πει, να δίνει έμφαση σε αυτό το παρεΐστικο πνεύμα, προσφέροντας vegan μεζέ σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο O Linos.

Και να σήμερα, μερικούς μήνες μετά από εκείνο το όμορφο αυγουστιάτικο πρωινό, η Lyndsey, πανέτοιμη πλέον, μοιράζεται μαζί μας εικόνες αλλά και συναισθήματα με αφορμή το πολύ πρόσφατο άνοιγμα του χώρου που με τόσο μεράκι έφτιαξε στην πολύ γραφική Ίνεια.

Τα όνειρα
«Σπούδασα γεωπονία και ακολούθως δούλεψα σε φάρμες με ζώα στη Ηνωμένο Βασίλειο και στην Τσεχία. Στη συνέχεια, ερχόμενη στην Κύπρο, δούλεψα σε μουσικό κατάστημα στην Πάφο, ενώ ακολούθως είχα την τύχη να εργοδοτηθώ σε δύο καφεστιατόρια στην πόλη, απ’ όπου απέκτησα άφθονη σοφία αλλά και εμπειρία.

Νιώθω πως δεν διάλεξα εγώ το συγκεκριμένο σημείο στην Ίνεια… Αυτό με διάλεξε. Είδα για πρώτη φορά το εν λόγω κτήριο πριν από τρία χρόνια. Αμέσως σκέφτηκα πως αυτό είναι το τέλειο μέρος για να στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρά μου.

Μου πήρε πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσω να μπω στη δράση. O Linos είναι το πρώτο στάδιο της υλοποίησης μιας σειράς από όνειρα που έχω και θέλω να τα πραγματοποιήσω. Πάντα με τη βοήθεια του συντρόφου μου, Hans, ο οποίος με στηρίζει, αλλά και… αναπαλαιώνει τα πάντα στον χώρο».

Η vegan φιλοσοφία του μενού
«Όλα όσα φτιάχνουμε εδώ είναι για όσους επιλέγουν να μην τρώνε ζωικά προϊόντα. Και πιστέψτε με, είναι πολύς ο κόσμος που επιλέγει να τρέφεται μόνο με προϊόντα φυτικής προέλευσης και επιπλέον που αγαπά να ταξιδεύει στην ύπαιθρο και να κάνει στάση για φαγητό σε ένα καλό εστιατόριο.

Μου φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση ανάμεσα σε άτομα από πολλά υπόβαθρα να μειώνουν την ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνουν. Επιπλέον, είναι και πολλά άτομα που επιλέγουν να τα αφαιρέσουν εντελώς από τη διατροφή τους. Ως εκ τούτου, δεν θα έλεγα ότι ο βιγκανισμός είναι μια πρόσκαιρη μόδα, αλλά κάτι που ήρθε για να μείνει και που σιγά σιγά εδραιώνεται όλο και περισσότερο!

Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η ευγένεια, η ταπεινότητα, η γενναιοδωρία. Να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη και να μην βλάπτουμε το περιβάλλον. Όπως επίσης και να δίνουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαμβάνει φαγητό σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται τοπικά προϊόντα. Στο μενού μας θα βρείτε κυπριακά φαγητά, με κυπριακές πρώτες ύλες, κυπριακά κρασιά, μπύρες και μηλίτη. Προς το παρόν έχουμε κρασιά από τον No1 Δρόμο του Κρασιού, της περιοχής δηλαδή, αλλά σιγά σιγά εμπλουτίζουμε τη λίστα μας. Ότι προσφέρουμε, γενικότερα, παράγεται εδώ στην περιοχή! Στόχος μας είναι, όταν αναφέρεστε στον Ληνό, να σκέφτεστε φρέσκα, εποχιακά, τοπικά και νόστιμα».

Η αγάπη για τον μεζέ
«Λόγω του ότι λατρεύω τη συνήθεια που έχουν οι Κύπριοι να απολαμβάνουν μεζέ, περνώντας πολλές ώρες μαζί, χαλαρώνοντας, πίνοντας και συζητώντας, θέλω κι εγώ να προσφέρω ένα είδος μεζέ εδώ.

Μόνο τρεις μέρες τη βδομάδα
«Δουλεύουμε μόνο με κρατήσεις, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Προσφέρουμε πρόγευμα, brunch, μεσημεριανό και δείπνο. Αυτό που θέλουμε να γνωρίζουμε, πέραν από τα στοιχεία της κράτησης, είναι κατά πόσο κάποιος έχει αλλεργίες με το φαγητό, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Οι κρατήσεις μάλιστα μπορούν να γίνονται online, μέσω του website (olinosvegan.com) που έφτιαξε ο γιος μου, Henry.

Εννοείται πως στο εστιατόριό μας είναι ευπρόσδεκτα όλα τα κατοικίδια».

Η Ίνεια
«Η οδήγηση, το περπάτημα και η ποδηλασία ως την Ίνεια σού δίνει πάντα την ευκαιρία να απολαύσεις ένα εξαιρετικό τόπο, όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις ως το χωριό. Επιπλέον, το χωριό καλύπτεται άψογα από τις γραμμές των λεωφορείων, αφού τα 648 και 641 συνδέουν την Ίνεια με την Πάφο, το Coral Beach και την Πόλη Χρυσοχούς. O Linos, πάντως, στα 657 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, είναι ένα μέρος που προσφέρεται για να περάσεις αν θες αρκετό από τον χρόνο σου».

Special φιλοξενία, special events
«Η μπροστινή βεράντα με θέα στην πλατεία του χωριού, λούζεται από τον ήλιο από το πρωί μέχρι και το ηλιοβασίλεμα, η στεγασμένη εξωτερική περιοχή που προσφέρεται κυρίως για το καλοκαίρι αφού προσφέρει σκιά, ο κήπο μας είναι ζεστός τα πρωινά του χειμώνα αφού έχει ήλιο αλλά και σκιερός κατά το καλοκαίρι λόγω της κληματαριάς, ενώ διαθέτουμε επίσης και την άνετη τραπεζαρία με το τζάκι στον εσωτερικό πετρόκτιστο χώρο.

Μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα εδώ και ήδη έχουμε πολλές ιδέες. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για ένα γαμήλιο πάρτι όπου το μενού θα είναι vegan, όπως επίσης ενδιαφέρον και για μουσικά events, για μαθήματα yoga κλπ. Για τις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει η σκέψη να οργανώσουμε την πρώτη θεματική μέρα στον Ληνό. 14 θέσεις σε ένα Vegan Valentine’s. Ειδικά για τη μέρα θα προσφέρουμε αρχικά brunch στη λιακάδα, όπως επίσης και dinner κοντά στο τζάκι».

Info
Τηλ. 96207351
Ελευθερίας 24, Ίνεια, επ. Πάφου.
ΣΑΒ, ΚΥΡ, ΔΕΥ 9.00-21.00.