ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένας σεφ παγκόσμιος θρύλος της υψηλής γαστρονομίας έρχεται στη Λεμεσό από το Παρίσι

WIZ TEAM

Το four hands experience με την υπογραφή του Christian Le Squer φέρνει παριζιάνικο αέρα στο The Polo Restaurant του Alasia Boutique Hotel στη Λεμεσό.

Ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin Γάλλος σεφ του iconic Four Seasons Hotel George V στο Παρίσι, Christian Le Squer, έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, για ένα four hands experience, συμπράττοντας με τον επίσης βραβευμένο με αστέρι Michelin, executive chef του ξενοδοχείου Alasia Boutique Hotel, Παύλο Κυριάκη.

Μεγαλώνοντας στο Ριά ντ’ Ετέλ, ένα πολύ όμορφο σημείο της Βρετάνης με παράδοση στο ψάρεμα και τη συλλογή οστράκων, ο Christian Le Squer έλεγε ότι ήθελε να γίνει ναυτικός. Τελικά όμως βούτηξε στα… βαθιά νερά της γαστρονομίας. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Γεννήθηκα στη Βρετάνη, έναν εύφορο τόπο, γεμάτο αγροκτήματα όπου καλλιεργούν οπωροκηπευτικά, ένα τόπο που περιβρέχεται από θάλασσα, ένα πραγματικό ψαρότοπο. Αυτή η αφθονία των γεύσεων, στην πιο φυσική τους μορφή, διαμόρφωσε τον ουρανίσκο μου. Συνετέλεσε, βέβαια, και το ότι στην οικογένεια μου όλοι αγαπούσαν το καλό φαγητό και μου μετέδωσαν την αγάπη τους για τις λιχουδιές. Αυτό με ώθησε να σκεφτώ πως ήθελα να γίνω μάγειρας. Όλα άρχισαν ένα καλοκαίρι, στα δεκατέσσερα μου. Οι γονείς μου, αναζητώντας κάτι που θα με απασχολούσε, δημιουργικά, τους μήνες των σχολικών μου διακοπών, με έστειλαν να περάσω μερικές εβδομάδες, ψαρεύοντας μπακαλιάρους με το αλιευτικό σκάφος ενός θείου μου. Εγώ όμως περνούσα σχεδόν όλη τη μέρα μου, δουλεύοντας στην κουζίνα. Στο σπίτι μας όλοι μαγείρευαν οπότε ήξερα ήδη αρκετά για να μπορώ να συμμετάσχω ενεργά. Εκεί, πάνω στο αλιευτικό, όμως, κατάλαβα για πρώτη φορά πώς ένα γεύμα είναι κατ’ ουσία μια στιγμή συντροφικότητας. Μοιραζόμασταν το ίδιο φαγητό. Ο καπετάνιος έτρωγε μαζί με το πλήρωμα. Εκεί συνειδητοποίησα πως οι όποιες διακρίσεις καταργούνται όταν οι άνθρωποι κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Μέχρι τότε αμφιταλαντευόμουν ακόμα ανάμεσα στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, αν και ήδη με άγχωνε η ιδέα πως θα καταπιανόμουν μόνο με τη ζάχαρη. Αμέσως μετά το ταξίδι μου αποφάσισα να γραφτώ σε λύκειο μαγειρικής κατάρτισης, ενώ παράλληλα τα σαββατοκύριακα δούλευα σ’ ένα εστιατόριο, κοντά στο πατρικό μου. Ξεκίνησα ανοίγοντας όστρακα και στον ελεύθερο χρόνο μου βουτούσα κι έβγαζα στρείδια. Ήθελα να γνωρίζω σε βάθος οτιδήποτε σχετιζόταν με τη δουλειά μου».

Το 2002 κέρδισε το τρίτο του αστέρι Michelin, στο Pavillon Ledoyen, διατηρώντας το μάλιστα για 12 χρόνια, πριν δώσει τελικά τη σκυτάλη στον Yannick Alléno. Ακολούθως, «μετακόμισε» στο Cinq του ξενοδοχείου Four Seasons George V, σε μια από τις πιο πολυτελείς τραπεζαρίες της γαλλικής πρωτεύουσας, ξαναφορώντας σχεδόν αμέσως στην ποδιά του τα τρία παράσημα του διάσημου κόκκινου οδηγού.

Ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας σας, έχοντας διατηρήσει αδιαλείπτως για είκοσι χρόνια (πλέον είκοσι τρία χρόνια) τα τρία σας αστέρια Michelin, είχε ερωτηθεί όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα για ένα δείπνο το 2022. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν εφησυχάζει ποτέ. Κάθε μέρα θέλω να είμαι, να γίνομαι καλύτερος, να τελειοποιώ τις συνταγές μου, να δημιουργώ και να τις εξελίσσω. Θέλω να είμαι στην κουζίνα μου ένας σεφ που δεν ‘τρέχει’ μόνος του την κουζίνα του, δεν εξελίσσεται. Παραμένει στάσιμος. Εγώ εξελίχθηκα, έφτασα στα τριάντα εννέα για να έχω τα τρία μου αστέρια. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που γυρεύουν να πάνε παρακάτω. Αυτό με συγκίνησε στον Παύλο (Κυριάκη) και για αυτό ήρθα να μαγειρέψω μαζί του. Τον πίστεψα είδα το πάθος στο βλέμμα του και είπα το ναι».

Και ο ίδιος ο Παύλος Κυριάκης, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε πρόσφατη συνέντευξη κατά πόσο υπήρξε κάποιος άνθρωπος που τον ενέπνευσε παραπάνω από άλλους, που του έδωσε κίνητρο να εξελιχθεί, δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον σπουδαίο Γάλλο σεφ. «Από όσους σεφ εργάστηκα στο πλάι τους ξεχωρίζω τους Pierre Gagnaire, Christian Le Squer, Emmanuel Renaut και Frederic Anton, τον κάθε ένα από αυτούς για διαφορετικούς λόγους» ανέφερε ενδεικτικά.

Να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Christian Le Squer συμπράττει με τον Κυριάκη, καθώς έχουν παρουσιάσει ξανά από κοινού τέτοιου είδους γαστρονομικές εμπειρίες, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο το The Zillers, το 2022.

Όπως προαναφέραμε, ο σπουδαίος Γάλλος σεφ του iconic Four Seasons Hotel George V Paris, μαζί με τον executive chef του Alasia Boutique Hotel θα παρουσιάσουν από κοινού ένα four hands experience, σε δύο βράδια, στο The Polo Restaurant.

Info
Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
The Polo Restaurant
Alasia Boutique Hotel, Λεμεσός
Πληρ. 25332000




Με πληροφορίες από fourseasons.com / Wikipedia / Gastronomos / The NFL Guide