ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρχεται το 3ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ

WIZ TEAM

Το 3ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου (SΧΚ) το οποίο συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και το θεάτρου Ριάλτο συνεχίζει για δεύτερη μέρα με τέσσερα χορογραφικά έργα τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των περασμένων 2 χρόνων.

28/9/2024, 20:30
Aμφίδρομο Χοροθέατρο Έλενα Χριστοδουλίδου | Chameleon 23΄

Ένα σώμα εύθραυστο εξερευνά τα όριά του. Προσαρμόζεται στο ευμετάβλητο φωτο-ηχητικό τοπίο, οι κινήσεις του εντάσσονται ιδανικά στην ακινησία, γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε αυτήν. Ακαριαία προσαρμογή του ζωντανού σώματος σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί ως πηγή της κίνησης και της ακινητοποίησής του, ως υπαρξιακός χώρος/τρόπος που οριοθετεί τις δυνατότητες και αδυναμίες του, μια ζωή-κρυψώνα! Όσα συνθέτουν το «φαινόμενο του χαμαιλέοντα», ορίζουν τη φύση της μέγιστης δυνατής προσαρμοστικότητας. Απεριόριστη γκάμα αισθημάτων ανάμεσα σε (μεταφορικό) φως και σκοτάδι. Δοσμένη παραστατικά η «φύση» αυτή, μεταφράζεται σε επάλληλα στάδια εξερεύνησης του σώματος σε κατάσταση ακινησίας και κίνησης, από το φως στο σκοτάδι και αντίστροφα. Μια παραστατική ύπαρξη οριακά δοσμένη στο παιχνίδι της προσαρμογής, ταμένη να βιώσει εναλλασσόμενες τις πιο ακραία διαφορετικές συνθήκες για να επιβιώσει.

Η Έλενα Χριστοδουλίδου σπούδασε Χορό στην Αμερική, την Ελλάδα και την Αγγλία. Το 2002 ίδρυσε την ομάδα χορού Αμφίδρομο Χοροθέατρο. Το χορογραφικό της έργο έχει παρουσιαστεί στην Κύπρο και το εξωτερικό. Η ομάδα στηρίζεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Η Έλενα υπήρξε πρόεδρος της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου από το 2006 μέχρι το 2012. Είναι ιδρυτικό μέλος του Dance Lab Nicosia και επιμελήτρια του Dance waves Festival και του Moving Images Videodance Festival. To 2011 έγραψε το βιβλίο Ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο 1980-2010. Συνεργάζεται συχνά ως χορογράφος με τον ΘΟΚ και άλλα ελεύθερα θέατρα. Δίδαξε για 20 χρόνια σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με τελευταίο σταθμό το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι το 2013. Το 2013 δημιούργησε το Εγκώμιο, ένα σύγχρονο κέντρο παραστατικών τεχνών όπου συγκεντρώνει τη χορογραφική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική της δραστηριότητα.

Χορογραφία: Έλενα Χριστοδουλίδου
Χορεύτρια: Μαρία Μασώνου
Μουσική: Χάρης Σοφοκλέους
Κοστούμι: Φανή Μουζάκη, Ελένη Ιωάννου
Οπτικό υλικό: Αλέξανδρος Δημητρίου
Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

28/9/2024, 21:00
Milena Ugren Koulas & Stylish Junkies Collective - Εις Μνήμη…, 20'

Το Εις μνήμη… είναι ένα μικρό χορογραφικό έργο που ανήκει στη συνεχιζόμενη μεγαλύτερη έρευνά μου σχετικά με το πώς οι τραυματικές εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενεργούμε, κινούμαστε, επικοινωνούμε και συσχετιζόμαστε με τους άλλους. Σε αυτό το κομμάτι, εξερεύνησα μαζί με τις χορεύτριες, διαφορετικές επιστημονικές έρευνες για τα τραύματα με έναν αφηρημένο και σωματικό τρόπο. Οι εντάσεις της κίνησης στη χορογραφία, οι μεταβάσεις μεταξύ κίνησης και ο τρόπος με τον οποίο συσχετιζόμαστε μεταξύ μας, έχουν επηρεαστεί από τις πληροφορίες για το τι είναι το τραύμα.

Η Μιλένα Ugren Κούλας είναι καλλιτέχνις που σε συνεργασία με τον σύζυγό της, μουσικό Γεώργιο Κούλα, δραστηριοποιείται στο πεδίο του σύγχρονου χορού και της χορογραφίας τα τελευταία 20 χρόνια. Οι χορογραφίες τους έχουν παρουσιαστεί στην Κύπρο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τους Stylish Junkies Collective, η Milena χορογραφεί και διοργανώνει εργαστήρια και μαθήματα για επαγγελματίες χορευτές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια είναι προσκεκλημένη εκπαιδεύτρια/χορογράφος στο Comma Master στις Ακαδημίες Χορού Codans και Fontys στην Ολλανδία.

Χορογράφος: Μιλένα Ugren Κούλας
Xορεύτριες: Έλενα Γαβριήλ, Κατερίνα Τυλληρίδου, Μάγδα Αργυρίδου, Άννα Νικολάου
Μουσική: Γιώργος Κούλας

28/9/2024, 21:45
Χάρης Κούσιος 98 y.o. 20´
«Δεν μπορώ να σας κάνω να καταλάβετε, δεν μπορώ να κάνω κανέναν να καταλάβει τι γίνεται μέσα μου. Δεν μπορώ καν να το εξηγήσω στον ίδιο μου τον εαυτό.»

Η Μεταμόρφωση, Φράνσις Κάφκα

O Χάρης Κούσιος είναι πολυμορφικός καλλιτέχνης, ερχόμενος από τον χώρο του Χορού. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1988 και από το 2006 έχει ως βάση την Αθήνα. Έχει χορέψει και παρουσιάσει τη χορογραφική και βίντεο δουλειά του σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Χορογραφία, Ερμηνεία: Χάρης Κούσιος
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
TΚείμενο: Ody Icon, Ελένη Μολέσκη, Χάρης Κούσιος
Μουσική: ECATI

28/9/2024, 22:10
Ασώματες Δυνάμεις / Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl - Αχειροποίητος, 25´

«Αχειροποίητος»: όρος της βυζαντινής εικονογραφίας, το φτιαγμένο όχι από χέρι ανθρώπου, υπονοώντας ότι κάτι είναι φτιαγμένο από μια άλλη μορφή δημιουργικής δύναμης. Εικόνες της Παναγίας. Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη θεμελιωμένη πάνω στον αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Φροντίδα, λατρεία, προσευχές, αφιερώματα. Καταφύγιο προσφύγων, θυσιαστήριο αλλοθρήσκων, τρόπαιο κατακτητών. Όλα τα χωρεί, όλα τα υπομένει. Ναός ως σώμα, σώμα ως ναός. Στοχασμός εν κινήσει. Όψεις της θηλυκότητας, στιγμές και ιστορίες αφθονίας, απώλειας, βίας, υπέρβασης. Ρόλοι που ενδυθήκαμε με ή χωρίς τη θέλησή μας. «Αχειροποίητος», η ουσία της ύπαρξής μας. «Αχειροποίητος» και η αόρατη παρουσία Της που μας βεβαιώνει: «Πήγαινε, θα είμαι εκεί».

Η Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl είναι χορογράφος, περφόρμερ, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας χορού Ασώματες Δυνάμεις. Τα έργα της, εκφραστικά και λυρικά, έχουν στο επίκεντρο την ανθρώπινη εμπειρία, τη μνήμη του σώματος, την ταυτότητα, την απώλεια, τη δυστοπία, τη βία. Θέματα φύλου και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες γίνονται συχνά η αφορμή για αναστοχασμό και ο καμβάς όπου χορός, λόγος, μουσική και εικόνα συνθέτουν το ποιητικό της σύμπαν.

Σύλληψη, Δημιουργία, Κείμενο, Σκηνογραφία, Ερμηνεία: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Video AE: Χριστόφορος Λάρκος
AE Photography: Ανδρομάχη Δ. Lindahl, Άνθη Κέττηρου


Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού - Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο
Χορηγός Φιλοξενίας: Alinea
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, ΡΙΚ
Στηρίζουν: Στέγη χορού Λεμεσού, Στέγη Χορού Λευκωσίας, Νέα Κίνηση, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Russian Radio Cyprus, Lenta Cyprus, Vestnik Kipra, Russian Radio Cyprus, Lenta Cyprus


Εισιτήρια: €8
E-ticket: www.rialto.com.cy 
Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)