ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έχεις διαβάσει για το Safe Haven στο Φρέναρος

WIZ TEAM

«Είναι επίσημα δικό μας!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το BirdLife Cyprus. «Στόχος μας είναι το Safe Haven να γίνει ένα καταφύγιο για τα πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής».

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου, γίναμε ένας από τους λιγοστούς περιβαλλοντικούς οργανισμούς στην Κύπρο που απέκτησαν δική τους γη, έχοντας αγοράσει ένα από τα δύο κομμάτια γης που απαρτίζουν το Safe Haven, το μικρό μας καταφύγιο στο Φρέναρος.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα εργαστούμε μαζί με αρχιτέκτονες τοπίου για να κάνουμε το όραμά μας για αυτή την περιοχή πραγματικότητα. Στόχος μας είναι το Safe Haven να γίνει ένα καταφύγιο για τα πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής, καθώς και ένας χώρος για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και έρευνα, μέσω της δακτυλίωσης πουλιών.

Σε μια περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια υποφέρει από την παράνομη θανάτωση πουλιών, η ελπίδα μας είναι ότι το Safe Haven θα μπορέσει να γίνει ένα πραγματικό στολίδι, κερδίζοντας στην πορεία τις καρδιές και το μυαλό μικρών και μεγάλων.

Η αγορά της γης κατέστη δυνατή χάρη σε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα MAVA, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Big Wins” και χάρη στη μακροχρόνια στήριξη του NABU (BirdLife στη Γερμανία) προς το Safe Haven».


Η ιστορία του 
Safe Heaven

Το 2017, το BirdLife Cyprus ενοικίασε δύο μεγάλα κομμάτια γης κοντά στα χωριά Φρέναρος, Αυγόρου και Βρυσούλλες με στόχο να δημιουργήσει ένα φυσικό καταφύγιο στην καρδιά μιας περιοχής διαβόητης για την παράνομη θανάτωση πουλιών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγινε ένας από τους λιγοστούς περιβαλλοντικούς οργανισμούς στην Κύπρο που απέκτησαν δική τους γη, έχοντας αγοράσει ένα από αυτά τα δύο κομμάτια γης. Το κομμάτι που αγόρασε είναι περίπου 14.000 τετραγωνικά μέτρα, περιμετρικά του οποίου φυτέυτηκαν περίπου 350 δέντρα και θάμνοι, για να δημιουργηθεί ένας φυσικός φράχτης.

Χάρη στις δακτυλιώσεις πουλιών που γίνονται στο “Safe Haven”, έχουν ήδη καταγραφεί 18 διαφορετικά είδη πουλιών που χρησιμοποιούν την περιοχή, από τρυβητούρες και κοκκινολαίμηδες μέχρι τρυγόνια και θερκοπούλια, με πιο πολυάριθμο είδος το αμπελοπούλλι.

Επόμενο βήμα είναι να μεταμορφωθεί αυτή η γη, ώστε να γίνει φιλόξενη τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τους ανθρώπους. «Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το “Safe Haven” ως καταφύγιο για τα πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής, καθώς και ως χώρο για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και έρευνα, μέσω της δακτυλίωσης πουλιών. Στόχος είναι το “Safe Haven” να γίνει ένας υπαίθριος εκπαιδευτικός χώρος, όπου θα φιλοξενούμε σχολικές ομάδες, τόσο από τις κοινότητες της γύρω περιοχής, όσο και από ολόκληρο το νησί. Θα υπάρχουν δραστηριότητες με τις οποίες οι μαθητές θα μπορούν να καταπιάνονται, σε συνδυασμό με ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα διδάσκει στα παιδιά για τη φύση, τη μετανάστευση των πουλιών και πολλά άλλα.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα εργαστούμε μαζί με αρχιτέκτονες τοπίου για να κάνουμε το όραμά μας για αυτή την περιοχή πραγματικότητα. Ανάμεσα στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε μια μικρή λίμνη ώστε να παρέχει νερό στους φτερωτούς κατοίκους της περιοχής και σε διψασμένους φτερωτούς μετανάστες, έναν χώρο συνάντησης / υπαίθριας εκπαίδευσης, καθώς και διάφορους μικρο-βιότοπους για να φιλοξενούν όχι μόνο πουλιά, αλλά και έντομα, θηλαστικά και ερπετά. Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι για επισκέπτες και σχολικές ομάδες. Τα μελίσσια που θα έχουμε εκεί θα βοηθούν στην επικονίαση και τα μικρά παρατηρητήρια που θα ανεγείρουμε θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να παρακολουθούν τα πουλιά και άλλα ζώα που θα χρησιμοποιούν το μικρό μας καταφύγιο. Σε μια περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια υποφέρει από την παράνομη θανάτωση πουλιών, η ελπίδα μας είναι ότι το μικρό αυτό καταφύγιο θα μπορέσει να γίνει ένα πραγματικό στολίδι, κερδίζοντας στην πορεία τις καρδιές και το μυαλό μικρών και μεγάλων.