ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εύη Παύλου: Θέλω πολύ να μαθευτεί η (νέα) ταυτότητα του Υφαντουργείου

WIZ TEAM

Κάθομαι στον δερμάτινο vintage καναπέ και περιμένω την Εύη να μου φέρει τον καφέ. Έχω παραγγείλει έναν κυπριακό σκέτο ο οποίος καταφθάνει αχνιστός και συνοδεύεται από ένα άκρως "προκλητικό" γλυκό. Το λιμπίζομαι αλλά ενημερώνω την Εύη ότι δεν θα φάω διότι κάνω διατροφή. Με παροτρύνει να το δοκιμάσω και με πείθει λέγοντας μου ότι το φτιάχνει μια φίλη της, έχει φυστικοβούτυρο και μαύρη σοκολάτα και είναι υγιεινό. Δέχομαι να δοκιμάσω μόνο μια μπουκιά αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ. Είναι τόσο νόστιμο και ταιριάζει τόσο ιδανικά με τον καφέ που το τρώω όλο.

Ο χειμωνιάτικος ήλιος τρυπώνει στο μαγαζί από τα τζάμια κι εμείς τον απολαμβάνουμε νωχελικά. Το μαγαζί έχει ησυχία, ακούγονται λίγα πιάτα από την κουζίνα, σιγανή μουσική και κόσμος τριγύρω δουλεύει ήσυχα στα γραφεία του. Μοιάζει με ένα τεράστιο σπίτι του οποίου η διακόσμηση σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Οι τοίχοι είναι "στολισμένοι" με βιβλία και  κάδρα, τριγύρω έχει vintage αντικείμενα, καρέκλες, παλιούς καναπέδες, γραφεία όλα τοποθετημένα σε ένα ασπρόμαυρο πάτωμα που μοιάζει με σκακιέρα.

Με το που μπήκα η Εύη με ξενάγησε και στους υπόλοιπους χώρους. Πίσω από την κουζίνα κρυβόταν μια υπέροχη εσωτερική αυλή με δυο πόρτες που έβγαζαν σε άλλα δωμάτια. Μια επίσης όμορφα διακοσμημένη αίθουσα συσκέψεων, που διέθετε ένα μεγάλο τραπέζι και τηλεόραση.

 Προτρέπω την Εύη να μου πει την ιστορία του Υφαντουργείου  και ξεκινάει να αφηγείται ενώ πίνουμε συντονισμένα μια γουλιά από τον καφέ μας.

O χώρος άνηκε στον νονό μου από το 2002-2014. Μετά όταν ήρθα από Αμερική, είχε κουραστεί, ήθελε να φύγει από Κύπρο και το ανέλαβα εγώ. Στο παρελθόν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες πωλούσαν στον χώρο υφάσματα και κλωστές γι’ αυτό ο νονός μου το ονόμασε «Το Υφαντουργείο». Αρχικά το δούλευε ως πολιτιστικό κέντρο, όπου πρόβαλλε εναλλακτικές ταινίες με προτζέκτορα. Κάθε εβδομάδα εξέδιδε ένα φυλλάδιο με την ταινία που θα προβαλλόταν. Ήταν σινεφίλ, λάτρευε τον ξένο κινηματογράφο και η όλη διαδικασία προσέλκυσε αρκετό ξένο κόσμο, ακόμα και τουρίστες που ήταν περαστικοί. Ήταν το χόμπι του, δεν το έκανε για να βγάζει χρήματα απλά ήθελε να δημιουργήσει μια κοινότητα και τα κατάφερε. Εγώ τότε ήμουν μικρή. Πήγαινα ακόμα σχολείο.

Τελείωσα σπουδές Αγγλία και μετά πήγα στην Αμερική να βρω τον σύζυγό μου. Ήμουν ερωτικός μετανάστης για τρία χρόνια ζούσαμε στην Καλιφόρνια. Πολύ όμορφα χρόνια. Εντούτοις αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω!
Σπούδασα spa management. Moυ άρεσε πολύ το μασάζ. Όταν ήρθα πίσω άνοιξα ένα στούντιο και δούλεψα λίγο μέχρι που μου πρότεινε ο νονός μου να πάρω το κατάστημα.

Κάποια στιγμή είχε πάρει μια επιχορήγηση από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και συνεργάστηκε με το σχολείο της Φανερωμένης το οποίο ήταν από τα πρώτα ολοήμερα. Το 2009 το μαγαζί λειτουργούσε ως λέσχη όπου όταν σχολούσαν τα παιδιά ερχόντουσαν εδώ, διάβαζαν και έπαιζαν σκάκι και στο κλειστό γυμναστήριο απέναντι έκαναν χορό και έπαιζαν πινκ πονκ . Δούλευα κι εγώ τότε εδώ. Αυτό το πρόγραμμα θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντικό και κράτησε 2 χρόνια.  Η τελευταία ταυτότητα του Υφαντουργείου ήταν all day bar. Εκεί έγινε και ευρύτερα γνωστό. Είχε απίστευτο μενού, ωραία κοκτέιλ, σπιτικές λεμονάδες, και πολλά άλλα εναλλακτικά ροφήματα. Δούλευαν μόνο κοπέλες εδώ, οι οποίες είχαν μια ιδιαίτερη κουλτούρα. Ήταν ταξιδεμένες, ήξεραν ξεχωριστές συνταγές ποτών και έδιναν στον χώρο μια διαφορετική ενέργεια. Παράλληλα κάναμε events και lives.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας άλλαξα εντελώς την ταυτότητα του χώρου και το μετέτρεψα σε ένα ωραίο Coworking Space. Πρόκειται για ένα χώρο όπου μπορείς να κάτσεις μόνος να δουλέψεις χωρίς να νιώθεις μόνος. Μπορεί να γίνει το γραφείο κάποιου, για την ημέρα, την εβδομάδα ή για τον μήνα. Κάτι μεταξύ coffee shop, γραφείου και σπιτιού. Όλοι νιώθουν ιδιαίτερη οικειότητα με τον χώρο. Μπορούν να φτιάξουν τον καφέ τους, το τσάι τους, να ζεστάνουν το φαγητό τους στον φούρνο μικροκυμάτων, να εκτυπώσουν και γενικά να κινηθούν άνετα. Όσον αφορά το κόστος, υπάρχει η επιλογή του day pass η τιμή του οποίου είναι στα €10 και περιλαμβάνει ολοήμερη διαμονή στον χώρο, καφέ, τσάι, ισχυρό internet, εκτυπωτή και φαξ.

Ο κόσμος δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί ότι το Υφαντουργείο δεν λειτουργεί πλέον σαν καφετέρια. Για πολλά χρόνια ερχόντουσαν έπαιζαν τάβλι, σκάκι, κιθάρα άλλος μπορεί να έπινε φρέντο και άλλος ζιβανία. Ήταν σημείο συνάντησης. Έτσι δέχτηκα λίγο αντίσταση από τον κόσμο που έμαθε να έρχεται να χαλαρώνει και να πίνει τον καφέ του. Για να μην υπάρχει δυσαρέσκεια, μεταξύ άλλων δημιουργήσαμε και το visitor pass ώστε να είναι ευχαριστημένοι όλοι.

Επιθυμώ να μαθευτεί η ταυτότητα του Υφαντουργείου. Είναι ένας χώρος που αντίστοιχο βρίσκεις μόνο στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Κύπρο. Η διαφορά μας σε σχέση με τα υπόλοιπα coworkin space είναι πως εδώ όποιος έρθει νιώθει σαν το σπίτι του.

Ότι αντικείμενο υπάρχει εδώ μέσα έχει ιστορία. Για παράδειγμα η σκακιέρα και τα ρολόγια είναι πάρα πολύ παλιά οικογενειακά κειμήλια. 

Λόγω του ότι ο χώρος είναι μεγάλος και όμορφος συνεχίζω και κάνω κάποια events. Το πιο δημοφιλές το οργανώνει το Paws (Protecting Animals Without Shelter). Πρόκειται για ένα παζαράκι μεταχειρισμένων βιβλίων. Κάποιες κοπέλες που μαζεύουν χρόνια βιβλία έρχονται εδώ και μεταμορφώνουν το Υφαντουργείο σε ένα Παράδεισο από βιβλία τα οποία πουλάνε από ένα έως πέντε ευρώ. Όλα τα λεφτά που μαζεύονται πάνε στο shelter και καλύπτουν τα έξοδα των ζώων. Ένα άλλο event που κάνουμε είναι τα ετήσια παζαράκια, όπου έρχονται καλλιτέχνες που φτιάχνουν χειροποίητα αντικείμενα και κοσμήματα και τα πουλάνε. Επίσης τον τελευταίο χρόνο διοργανώνουμε ένα πολύ επιτυχημένο παζαράκι με μεταχειρισμένα ρούχα. Προσεχώς, για την μέρα της γυναίκας θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη γιορτή με πολλές εκπλήξεις. Θα υπάρχουν διάφοροι επαγγελματίες θα κάνουν make up και μαλλιά καθώς και σεμινάρια για διάφορα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες. Παράλληλα θα υπάρχουν προς πώληση μεταχειρισμένα ρούχα, χειροποίητα αντικείμενα και κοσμήματα. 

Ο χώρος προσφέρεται για εταιρείες που ψάχνουν έναν εναλλακτικό και ζεστό χώρο να κάνουν τις εταιρικές τους εκδηλώσεις, σεμινάρια, meetings και workshops. 

Πάντα σε αυτόν τον χώρο από τότε που άνοιξε, δημιουργείται μια μικρή κοινωνία με κοινά ενδιαφέροντα. Ξεκίνησε πρώτα με τον κινηματογράφο, ύστερα με τα παιδιά και τώρα με digital nomads.

Το Yφαντουργείο Τhe workplace είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου γι' αυτό και το προσέχω και το μεγαλώνω με πολύ αγάπη.

Info: Λεύκωνος 69 Λευκωσία Tηλ.  99 409900

Φωτογράφιση: Ντέμης Σιρανίδης