ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί το Bloody Mary -και ο χυμός ντομάτας- είναι πιο νόστιμα στο αεροπλάνο;

WIZ TEAM

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί η γεύση τους «απογειώνεται» στα 30.000 πόδια!

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί, όντας σε πτήση, γιατί οι επιβάτες ζητάνε να πιούνε χυμό ντομάτας. Αλλά και γιατί το ιδιαίτερο αυτό ποτό προσφέρεται ως επιλογή από τις αεροπορικές εταιρίες. Τελικά, υπάρχει εξήγηση που το Bloody Mary (βότκα με ντοματοχυμό) θεωρείται ανεπισήμως το δημοφιλέστερο cocktail και το πρώτο σε κατανάλωση οινοπνευματώδες ποτό στις αεροπορικές πτήσεις.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Travel + Leisure (@travelandleisure)

Η Lufthansa, ο εθνικός αερομεταφορέας της Γερμανίας, μέσω μιας σχετικής μελέτης, θέλησε να εξακριβώσει γιατί οι επιβάτες των αεροπλάνων αγαπούν τόσο πολύ το κόκκινο cocktail. Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι η πίεση του αέρα και η υγρασία κάνουν τους ανθρώπους να προτιμούν πιο έντονες γεύσεις κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology, αποκαλύπτει πως το περιβάλλον του αεροπλάνου κάνει τον χυμό της ντομάτας να μοιάζει νοστιμότερος. Και δεν ευθύνονται γι’ αυτό, ούτε το ύψος ούτε οι αναταράξεις, αλλά ο θόρυβος!

«Ο θόρυβος καταστέλλει τόσο τη γλυκιά όσο και την αλμυρή γεύση», αναφέρει ο Τσαρλς Σπενς, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σημειώνει, ότι το ερέθισμά μας από γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα μειώνεται κατά 30%.

Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μόνο το ουμάμι (ιαπωνική λέξη που περιγράφει την ευχάριστη γεύση, συνδυάζοντας το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό) ενισχύεται για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς. Έτσι, τα κοκτέιλ Bloody Mary, που περιέχουν τον πλούσιο σε ουμάμι χυμό ντομάτας αλλά και τη σάλτσα Worcestershire, είναι πολύ πιο γευστικά στον ουρανό παρά στο έδαφος,

Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτό το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο για να ηδονήσουν τους ουρανίσκους των πελατών τους με προϊόντα που θα γίνουν ανάρπαστα, χάρη στην αρμονία του ουμάμι.

Συνεπώς, είναι πολλοί οι παράγοντες που αλλάζουν την αίσθηση της γεύσης μας στα 30.000 πόδια μιας αεροπορικής πτήσης, σύμφωνα με τις έρευνες. Ο θόρυβος, η χαμηλή πίεση, ο ξηρός αέρας κ.α. κάνουν τρόφιμα αλλά και αλκοολούχα ποτά που δεν είναι τόσο αρεστά στη γη, να αποκτούν άλλη... βαρύτητα στον αέρα.

Πηγές: Askmen / Huffpost