ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου με 3 παραστάσεις

NEWSROOM WIZ-GUIDE

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις!

Το Wiz σας προτείνει τρεις παραστάσεις  ώστε να τιμήσετε σήμερα την αγαπημένη τέχνη.

«Αίας» του Σοφοκλή στο Δημ. Θέατρο Στροβόλου

Μια πολύ επιτυχημένη παράσταση του Γιώργου Νανούρη με τον Μιχάλη Σαράντη, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Δήμου Στροβόλου στις 27 Μαρτίου και στο Παττίχειο θέατρο Λεμεσού στις 28 Μαρτίου. Η παράσταση ΑΙΑΣ του Σοφοκλή, αγγίζει τον ακροατή μέσα από τον εντυπωσιακό τρόπο και την διαφορετική άποψη που με τόση μαεστρία παρουσιάσει το έργο. Ο ηθοποιός, Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, «συνομιλώντας» παράλληλα με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά, ο οποίος επί σκηνής μεταφέρει ζωντανά , όλες τις εκφάνσεις του Αίαντα με το πινέλο του στο πανί. Μια ασυνήθιστη και λιτή παράσταση, από τις πιο συγκινητικές και αισθητικά άρτιες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με την εξαιρετική, άφθονη ερμηνεία του Μιχάλη Σαράντη.

Ο ΑΙΑΣ, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων.
Τη μετάφραση έχει κάνει ο ποιητής Νίκος A. Παναγιωτόπουλος.

Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης
Ζωγραφικά έργα: Απόστολος Χαντζαράς
Σκηνική επιμέλεια- Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Διασκευή - Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Νανούρης - Μιχάλης Σαράντης

Info
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Δημ. Θέατρο Στροβόλου, 20.30
Στροβόλου 100
Εισιτήρια €25
Προπώληση Tickethour ACS Couriers

«Ανθισμένες Μανόλιες» στο Σατιρικό

Θεατρικοί συνοδοιπόροι διαφορετικών γενιών συνδιαλέγονται επί σκηνής σε μια συνάντηση εμβολιασμένη με εμπειρία, γνώση, ενέργεια, αφοσίωση και σύμπνοια: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Πόπη Αβραάμ, Σοφία Καλλή, Μυρσίνη Χριστοδούλου και Παμπίνα Γεωργίου διασταυρώνουν τα βήματά τους στα μονοπάτια των ρόλων τους. Μορφές που σφράγισαν με την ιδιαίτερη συνδρομή τους την πορεία του θεάτρου στην Κύπρο, αλλά και πρόσωπα που τώρα ξεκινούν την δική τους διαδρομή, δημιουργούν την ιδανική συνθήκη για να υποδεχθούν το κοινό στο κλασικό πια έργο Ανθισμένες Μανόλιες. Μια εις βάθος μελέτη για την φιλία, η οποία αντισταθμίζει την μοναξιά και την ανάγκη του ανθρώπου για στήριξη και επαφή. Αυτή η αξία διεκδικεί τα σκήπτρα της μοναδικότητας, καθώς ξεδιπλώνεται μέσα από τις σκηνές του έργου αυτού, υπογραμμίζοντας την σημασία της στο σημερινό κοινό, επιμένοντας πως ακόμη μπορεί να υπάρξει και να λάμψει.

Η αυτοθυσία, η προσφορά, η φροντίδα, η μέριμνα για τον άλλο, αναδεικνύονται ως στιγμές φωτός μέσα στο γεμάτο αγωνία μονοπάτι της ζωής των χαρακτήρων του έργου. Κουβαλώντας το δικό τους κομμάτι στην απελπισία, καταφέρνουν να επιβιώσουν λόγω αποθεμάτων εσωτερικής δύναμης και συχνής καταφυγής στο χιούμορ, αλλά κυρίως λόγω της συμβολής του κύκλου των γυναικών, που περιβάλλει την ύπαρξή τους. Η κάθε μια διαγράφει την καθαρά δική της ιστορία προς τα μπρος, αφήνοντας με ένα γλυκόπικρο περίβλημα το σημάδι της στον χώρο και στον χρόνο, σκιαγραφώντας την διαδρομή και ολοκληρώνοντάς την σε ένα άλλο επίπεδο. Οι χαρακτήρες προχωρούν, μετατρέπονται σταδιακά από ανθισμένες σε ατσαλένιες μανόλιες. Μέσα από μια πυκνή δραματουργία ζουν τέσσερις καθοριστικές εποχές της ζωής τους, συμβολικά και μη, φέρουν την ασθένεια, την απομόνωση, αλλά και την χαρά, την γέννηση, τον θάνατο, την νέα αρχή, την ελπίδα.

Έξι πολύ διαφορετικές γυναίκες, συναντιούνται καθημερινά σε ένα κομμωτήριο της Λουϊζιάνα. Σε αυτό το αποκλειστικά γυναικείο καταφύγιο, η ιδιοκτήτριά του Τρούντι, της οποίας ο γάμος περνάει κρίση, η μυστηριώδης, νέα υπάλληλος Ανέλ, η εκρηκτική και ιδιόρρυθμη Γουΐζερ, η πλούσια, χήρα δημάρχου Κλαίρη, η αξιαγάπητη αλλά ξεροκέφαλη Σέλμπι και η υπερπροστατευτική της μητέρα Μαλίν, κουτσομπολεύουν, τσακώνονται, γελάνε, λένε τα μυστικά τους, μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες, τους φόβους και τις φιλοδοξίες τους, αντλούν δύναμη και κουράγιο η μια από την άλλη, αλληλοστηρίζονται στις δοκιμασίες της ζωής, την απώλεια, το θάνατο…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Σκηνογραφία: Σωσάννα Τομάζου
Ενδυματολογία: Ελένη Τζιρκαλλή
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική Σύνθεση και Ηχητικό Πεδίο: Δημήτρης Ζαχαρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πισιήλη
Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης
Σχεδιασμός Αφίσας/ Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης
Trailer Παράστασης: Χάρης Αριστείδου
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Πόπη Αβραάμ, Σοφία Καλλή, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Παμπίνα Γεωργίου.

Ιnfo
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Σατιρικό Θέατρο, 20.30
Πάνω Σκηνή
Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15
Αγλαντζιά
Εισιτήρια: €15/€12
Κρατήσεις 22312940, 22421609
Προπώληση www.soldoutticketbox.com

«Girls Like That» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο


Η Anyhow Theatre Ensemble, παρουσιάζει σε Παγκύπρια Πρώτη το έργο του Evan Placey «Girls Like That», σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου.

Η παράσταση επιχορηγήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και στο Δημοτικό Θέατρο ‘Υψωνα τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας – Κύπρος.

Πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει με αμεσότητα, τόλμη και αφοπλιστική ειλικρίνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβες και οι έφηβοι σήμερα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θέματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, της έμφυλης ανισότητας και της αυξανόμενης επιρροής που ασκούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα σχολείο για προνομιούχα παιδιά όπου διαρρέει η γυμνή φωτογραφία μιας τελειόφοιτης μαθήτριας, της Σκάρλετ, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις και αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα στην παρέα των κοριτσιών με τα οποία έχει μεγαλώσει. Οι συμμαθήτριες της όχι μόνο δεν τη στηρίζουν αλλά αντίθετα διασύρουν το όνομά της και την εκθέτουν. Όταν όμως κυκλοφορεί μια αντίστοιχη φωτογραφία ενός γυμνού αγοριού, οι αντιδράσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.

Το έργο του Placey- το οποίο ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο θεατρικό έργο για νεανικό κοινό στα Βραβεία της Ένωσης Συγγραφέων της Μεγάλης Βρετανίας. το 2015- θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς από τις γενιές των γυναικών που αγωνίστηκαν για την ψήφο, την ισότητα ευκαιριών, τα δικαιώματα στο χώρο εργασίας και τον έλεγχο του σώματός τους, γεννήθηκαν κόρες που είναι τόσο ανασφαλείς, επικριτικές και κακοποιητικές ως προς τις άλλες γυναίκες;

Με ένα δυναμικό καστ που αποτελείται από τρεις επαγγελματίες και επτά έφηβες ηθοποιούς η ομάδα επιχειρεί να αποτυπώσει με ζωντάνια, χιούμορ και εκρηκτική διάθεση τον πολυεπίπεδο και ανατρεπτικό κόσμο της εφηβείας.

Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Μετάφραση: Ιωάννα Κορδάτου
Σκηνικά - Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου
Κίνηση - Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική επιμέλεια και σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Αντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτριας: Μιχαέλλα Χρίστου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
Οπτική επικοινωνία και motion graphics: Γιώργος Βασιλείου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Νάγια Αναστασιάδου, Άννα Χριστίνα Γκρόζα, Κάλια Γρηγορίου, Άννα Θεοδώρου, Θεοδώρα Καχριμάνη, Ιωάννα Κορδάτου, Διαμάντω Ηλέκτρα Κωνσταντίνου, Λουκία Πιερίδου, Γεωργία Χάσικου, Ελίνα Χρυσάνθου.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών.

Info
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Εγκώμιο Πολ. Κέντρο, 20.30
Νέας Έγκωμης 8
Έγκωμη, Λευκωσία
Πληροφορίες 99407862
Εισιτήρια €15/ €12
Προπώληση www.soldoutticketbox.com