ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Άννα Αβραμίδου σε μια ωραία χριστουγεννιάτικη συναυλία στη Λεμεσό

WIZ TEAM

Η νεαρή Κύπρια πιανίστρια, που πρόσφατα κέρδισε στο GRAND PRIX του «6ου Διεθνούς Διαγωνισμού FRANZ LISZT για Νεαρούς Πιανίστες», θα συμμετάσχει σε μια Χριστουγεννιάτικη Γκαλά Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λεμεσού.

Διάβασε επίσης: Άννα Αβρααμίδου, η 15χρονη Κύπρια που ήρθε πρώτη σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη Γκαλά  συναυλία, υπό τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Φράνσις Νεκτάριου Γκάυ στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει τα δημοφιλέστερα εορταστικά κομμάτια της κλασσικής μουσικής. Η συναυλία θα αρχίσει με τη «Τρόικα» από την κινηματογραφική σουίτα του Prokofiev “Υπολοχαγός Κιγιέ”  και θα ακολουθήσει το δυναμικό βαλς από το μπαλέτο “Μασκαράτα” του Aram Khachaturian.  Σημαίνουσα θέση στο πρόγραμμα λαμβάνει το “Βαλς της ελπίδας”, του δικού μας, Στέλιου Πισή. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει από τη συναυλία αυτή το αγαπημένο δεύτερο βαλς από την «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι όσο και η έξοχη “Tritsch-Tratsch-Polka” (“Η Πόλκα του κουτσομπολιού” σε ελεύθερη μετάφραση) του Johann Strauss II.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερο και ακόμη πιο εορταστικό το φετινό Χριστουγεννιάτικο Γκαλά της  Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λεμεσού είναι η εμφάνιση της 15χρονης πιανίστας Άννας Αβραμίδου, η οποία πριν από ένα μήνα έκανε τον κάθε κύπριο φιλόμουσο να νιώσει υπερήφανος, αφού ήταν η GRAND PRIX νικήτρια του «6ου Διεθνή Διαγωνισμού FRANZ LISZT για Νεαρούς Πιανίστες» στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Η Άννα θα ερμηνεύσει το θρυλικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Edvard Grieg.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Φράνσις Νεκτάριος Γκαύ

ΣΟΛΙΣΤ:                               
Αννα Αβραμίδου, GRAND PRIX νικήτρια του «6ου Διεθνή Διαγωνισμού FRANZ LISZT για Νεαρούς Πιανίστες»

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: €15  / €10 www.pattihio.com.cy

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
-Sergei Prokofiev: "Τρόικα" από τη κινηματογραφική σουίτα Υπολοχαγός Κιγιέ
-Στέλιος Πισής: Το βαλς της ελπίδας
-Aram Khachaturian: βαλς από το μπαλέτο Μασκαράτα
-P. I. Tchaikovsky: βαλς από τη Λίμνη των Κύκνων, έργο 20, αρ. 2,
-Johann Strauss II: Tritsch-Tratsch-Polka, Op. 214
-Edvard Grieg: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16

ΑΝΝΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ - ΠΙΑΝΟ

Άννα Αβραμίδου γεννήθηκε το 2008 στην Κύπρο από γονείς της Ελληνικής διασποράς. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της κας Μαριόλας Χαριτίδου. Στα δέκα της χρόνια, πήρε με διάκριση το Grade 8 του ABRSM και έχει αποσπάσει βραβεία σε Διαγωνισμούς στη Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Μεξικό και Ρωσία. Σε ηλικία

μόλις 8 ετών  κέρδισε το πρώτο Βραβείο στον 210 Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Ευαγγελία Τζιαρρή».  Την ίδια χρονιά κέρδισε ακόμη δύο Διαγωνισμούς,  τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαρίας Χοιρογιώργου Σιγάρα,  καθώς και τον Διαγωνισμό «Ο ΦΙΛΩΝ» του Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς.

Επίσης κέρδισε πρώτα Βραβεία το 2017 στον 20  Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης», το 2018 στον 11ο Παγκύπριο Διαγωνισμό για Νεαρούς Πιανίστες «Avantgarde»,  και το 2019 στον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης».   

Εκτός από τους διαγωνισμούς η Άννα συμμετείχε σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ καθώς και σε σεμινάρια πιάνου με επιφανείς πιανίστες και καθηγητές όπως οι Μάριος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Thomas Duis, Ekaterina Mechetina, Mira Marchenko, Jacob Katsnelson, Christoph Declara, Fedele Antonicelli, Roberto Domingos, Ioan Dracos Dimitriu και στις 17 Μαΐου του 2023  με τον Boris Petrushansky. 

Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ πιάνου στα εννιά της χρόνια.  Το 2018, η Άννα έκανε το ντεμπούτο της με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου Orpheus της Βιέννης ενώ το Μάρτιο του 2020 πρωτοεμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Ακολούθησε μετά από πολύ καιρό ρεσιτάλ πιάνου στο Κυπριακό Οινομουσείο στην Λεμεσό. Τον Αύγουστο του 2021 συμμετείχε σε Gala των βραβευμένων του Διεθνή Διαγωνισμού “Euplayy” στο Brunnenhof Residenz στο Μόναχο της Γερμανίας όπου κέρδισε και το 1ο βραβείο.  Συμμετείχε στο 20 Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με ρεσιτάλ πιάνου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Νοέμβριος 2021). Τον Δεκέμβριο του 2021, έλαβε μέρος στα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Επίσης τον Νοέμβριο του 2022 εμφανίστηκε με την Commandaria Orchestra στο Παττίχειο θέατρο στη Λεμεσό και στο  Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 φοιτά στο Purcell School of Music του Λονδίνου στη τάξη της κας Tessa Nicholsson.  Η  Άννα έχει επιλεχθεί ως Scholar  του Leverhulme Trust του Λονδίνου για τα έτη 2022-2023. Tον τελευταίο χρόνο συμμετείχε σε συναυλίες στο Leeds International Concert season, στο Royal Conservatoire of Scotland και στο Hinchingbrook Performing Arts Centre.  

Τον Νοέμβριο του 2023 έλαβε μέρος στον 6ο Παγκόσμιο διαγωνισμό Πιάνου για νεαρούς πιανίστες, Franz Liszt, στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.  Η Άννα όχι μόνο κέρδισε το 1ο Βραβείο στην Κατηγορία ΙΙ, αλλά της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Grand Prix ως αναγνώριση της εξαιρετικής επιτυχίας σε όλο τον διαγωνισμό.  Έλαβε επίσης το Βραβείο Liszt, το Βραβείο Κλασικής Σονάτας, το Βραβείο EMCY και το Βραβείο Junior Jury.   Ήταν η νεαρότερη φιναλίστ στην κατηγορία της  και η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού  ανάμεσα στα σχόλια της αναφέρει ότι η Άννα με το παίξιμο της ανέβασε το επίπεδο ολόκληρου του διαγωνισμού. 

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (LiMSO)

Μελετώντας κανείς την πολιτιστική άνθηση της πόλης της Λεμεσού κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μπορεί κανείς να διακρίνει, ανάμεσα σε άλλα πολλά εγχειρήματα και επιτυχίες για τα τοπικά δεδομένα, τις προσπάθειες δημιουργίας και διατήρησης μιας Λεμεσιανής ορχήστρας δωματίου, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η 22α  Οκτωβρίου 2019 όμως, μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία ορόσημο, αφού μετά από προσπάθειες και ενέργειες του δημάρχου Λεμεσού, τοσο του κ. Νίκου Νικολαΐδη και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όσο και από τις συνεχόμενες διαβουλεύσεις με ενεργούς πολίτες, η Ορχήστρα Δωματίου Δήμου Λεμεσού πρωτοεμφανίζεται σε συναυλία που διοργανώνει ο ίδιος ο Δήμος, αφιερωμένη στη μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη, και υπο τη διεύθυνση του Μίκη Μιχαηλίδη.

Η συνέχιση και εδραίωση της ορχήστρας ως ενός μόνιμου επαγγελματικού συνόλου με συνεχή καλλιτεχνική παρουσία και εξέλιξη, φάνταζε ακόμη πιο δύσκολη με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας.

Οι συναυλίες που δίδει το σύνολο κατά τον τελευταία τρία χρόνια, αρχικά ως ορχήστρα εγχόρδων στις παραστάσεις «Απ’ το σκοτάδι στη Λευτεριά» και «‘Υμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» και μετέπειτα ως Συμφωνική στις συναυλίες, «Ζορμπά», «Άξιον Εστίν», στην όπερα “Cavalleria rusticana”, “Symphonic Rembetiko” και στις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες Γκαλά Συναυλίες υπό τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Φράνσις Νεκτάριου Γκάυ, δίδουν μια διαφορετική δυναμική και αποφασιστικότητα για την εξέλιξη της.

ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΚΑΥ

Μαέστρος | Μουσικολόγος

Ο Αγγλοκύπριος Δρ. Φράνσις Νεκτάριος Γκάυ είναι ένας δυναμικός μαέστρος και μουσικολόγος με σημαντική συναυλιακή δράση και εκδόσεις. Το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή μεσαιωνική και σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Σπούδασε και εργάστηκε με διαπρεπείς μαέστρους χορωδιών και ορχηστρών, συνθέτες και μουσικολόγους όπως οι Γιώργος Σισιλιανος, Dimitar Christoff, Georgi Roveb, Vassil Kazandjiev, Yuri Simonov, και πολλους άλλους.

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της Commandaria Orchestra,  η οποία ιδρύθηκε από το Κυπριακό Οινομουσείο το 2009. Διαθέτει πλούσιο Συμφωνικό και Οπερατικό ρεπερτόριο και είναι πρόκληση γι’ αυτόν να συνδυάζει τις συναυλιακές του δράσεις με την ερευνητική του εργασία. Παράδειγμα ενός τέτοιου συνδυασμού αποτελεί η παρουσίαση έργων γραμμένων χωρίς διαστολές (Free bar-line notation), σε σειρά συναυλιών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία και Ρωσία. H τάση αυτή παρουσιάζεται σε μοντέρνους και σύγχρονους συνθέτες όπως οι Michael Jarrel, Pierre Boulez, Giya Kancheli, Karlheinz Stockhausen, Γιάννης Χρήστου, Dimitar Christoff.

Η όπερα Κασσάνδρα του Michael Jarrel παρουσιάστηκε από την ορχήστρα του, την Commandaria Orchestra, σε παραγωγή της Comédie de Genève με την επιφανή Fanny Ardant στον ομώνυμο ρόλο, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι ηχογραφήσεις του με την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας σε έργα του Dimitar Christoff, η σειρά συναυλιών με την Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, οι συνεργασίες του με την Εθνική Όπερα της Σόφιας, την Κρατική Όπερα της Βάρνας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και άλλους φορείς και οργανισμούς. 

Info
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30
Εισιτήρια €15 & €10
Προπώληση www.pattihio.com.cy