ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η δίκη μιας πόρνης» για περιορισμένες παραστάσεις στο Σατιρικό

WIZ TEAM

Του Miguel del Arco σε μετάφραση Μαρίας Χ’Εμμανουήλ

Ο Miguel del Arco εμπνευσμένος από το «Ελένης Εγκώμιον» του σοφιστή Γοργία, γράφει τo έργο «Η δίκη μιας πόρνης» .
Ο μονόλογος έχει πρωταγωνίστρια την Ωραία Ελένη στο σήμερα που έρχεται να «επανορθώσει» τις αδικίες του μύθου εις βάρος της καθώς και την «επίσημη εκδοχή» των αντρών και των γυναικών που τη θεώρησαν υπεύθυνη του Τρωικού πολέμου. Ένα δριμύ κατηγορώ της ίδιας ξεκινώντας από τον υποτιθέμενο πατέρα της Τυνδάρεω μέχρι και το Δία, που της απαντά, αλλά και πάλι εκφοβίζοντας την με αστραπές. Το ερώτημα που αιωρείται μας φέρνει αντιμέτωπους με τη πραγματικότητα.

«Ποιος είναι αυτός αλήθεια, που γράφει την ιστορία;».
«Η δίκη μιας πόρνης» , ένας αιχμηρός πολιτικός μονόλογος που θέτει ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα αιώνες. Η θέση της γυναίκας ως οντότητα ή ως τρόπαιο; Η ιστορία ως καταγραφή πραγματικών γεγονότων η ως «εργαλείο» στα χέρια των εκάστοτε προυχόντων; Η «κοινή γνώμη» ως μέτρο διάσωσης του ανθρώπου και της κοινωνίας ή ως πυρηνική βόμβα στα χέρια του όχλου;

Η «Η δίκη μιας πόρνης» απευθύνεται σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που βιώσαν τη φρίκη του πολέμου αλλά κυρίως απευθύνεται στις γυναίκες. Ο πολυσύνθετος ψυχισμός τους διαφοροποιεί την επεξεργασία τέτοιων οδυνηρών γεγονότων μέσω βιωμάτων όπως ο πόλεμος και τα αποδίδει με τρόπο έντονο και ζωντανό. Με μεγάλο σεβασμό προς το αντρικό φύλο αλλά βλέποντας ο συγγραφέας μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα δίνει όλες τις αποχρώσεις της γυναικείας υπόστασης. Ένας ύμνος για τη διαφορετικότητα των δύο φύλων. Με λεπτοφυή τρόπο «κεντά» τις ομοιότητες και τις διαφορές τους αλλά και την ευκολία της ανθρωπότητας να δημιουργεί εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να «καλύψει» τα δικά της αιμοχαρή ένστικτα και να θυσιάσει πατρίδες και ανθρώπους μόνο για τα συμφέροντα.
Ποιος τελικά γράφει την ιστορία;

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Ερμίνα Κυριαζή
Επί σκηνής: Μαρία Μιχαήλ
Παραστάσεις: 15-16-17-18-19 Δεκεμβρίου 20:30 στο Σατιρικό Θέατρο (Πάνω χώρος).
Παραγωγή: Ομάδα Άπειρο