Loading...
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου τοποθετείται σε σχέση με την απόφαση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με άλλο έργο από αυτό που είχε προταθεί αρχικά και με σκηνοθέτη εξ Ελλάδος.
Η επίσημη αυτή τοποθέτηση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Κώστα Σιλβέστρου, του σκηνοθέτη που είχε προτείνει ο ΘΟΚ εξ αρχής, ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε επί του θέματος.
Διάβασε επίσης: Η τοποθέτηση του Κώστα Σιλβέστρου για το θέμα που προέκυψε με την Επίδαυρο
Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση:
Τον Νοέμβριο του 2022, και σε συνέχεια προηγούμενων διερευνητικών επαφών, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ, κ. Σάββας Κυριακίδης, συναντήθηκε, μετά από εντολή του ΔΣ του ΘΟΚ, με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, προκειμένου να εξετάσουν διεξοδικά το θέμα της συμμετοχής του ΘΟΚ στο φετινό φεστιβάλ της Επιδαύρου. Στη συνάντηση αυτή, έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγές σκέψεων, που συνοψίζονται στα εξής:
1. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κατέθεσε την αρχική πρόταση του ΘΟΚ για την παρουσίαση του έργου «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Σε σχέση με την πρόταση αυτή, η κα Ευαγγελάτου ενημέρωσε άμεσα τον κ. Κυριακίδη ότι είχε ήδη προκρίνει πρόταση άλλου σκηνοθέτη με το ίδιο έργο και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση του ΘΟΚ. Σχετικά δε με τον προτεινόμενο από τον ΘΟΚ σκηνοθέτη, η κα Ευαγγελάτου είχε ήδη ζητήσει να παρακολουθήσει και της είχαν αποσταλεί από τον ΘΟΚ μαγνητοσκοπήσεις από 4 προηγούμενες παραστάσεις του, τις οποίες και είχε μελετήσει προσεκτικά. Κατόπιν της μελέτης του υλικού αυτού και με βάση την αρμοδιότητα που εκ του νόμου έχει για την τελική καλλιτεχνική επιλογή του προγράμματος του Φεστιβάλ, η κα Ευαγγελάτου εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τον προτεινόμενο σκηνοθέτη και ζήτησε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις.
2. Σε συζήτηση που ακολούθησε, και προκειμένου να παρουσιαστεί πρόταση προς το ΔΣ του ΘΟΚ, διερευνήθηκαν από τις δύο πλευρές περιπτώσεις άλλων σκηνοθετών και πραγματοποιήθηκε αρχική επικοινωνία με Κύπριο σκηνοθέτη, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και του οποίου την εργασία γνώριζαν τα δύο μέρη. Ο σκηνοθέτης ενημέρωσε ότι είχε ήδη άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν άλλα υποψήφια ονόματα και τα δύο μέρη κατέληξαν σε πρόταση για το σκηνοθέτη Γιώργο Παπαγεωργίου.
3. Σε σχέση με το έργο, συμφωνήθηκε να προταθεί, κατ’ αρχάς, η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.
4. Ο κ. Κυριακίδης και η κα Ευαγγελάτου συμφώνησαν ότι, προκειμένου η πρόταση να αποτυπώνει όσο το δυνατόν καλύτερα την εικόνα του κυπριακού θεάτρου και του καλλιτεχνικού δυναμικού της Κύπρου, θα έπρεπε να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα συμμετοχής Κυπρίων ηθοποιών και συντελεστών στην παράσταση, κάτι το οποίο θεωρήθηκε εξ’ αρχής αυτονόητο.
5. Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε στην κα Ευαγγελάτου ότι όσα συζητήθηκαν μεταξύ τους δεν αποτελούν την τελική πρόταση του ΘΟΚ, καθώς αυτή η πρόταση θα έπρεπε να εγκριθεί από το ΔΣ.
6. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση κατάθεσης προτάσεων για το Φεστιβάλ Επιδαύρου από άλλους Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο εκάστοτε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ έχει την απόλυτη ευχέρεια να εγκρίνει, να απορρίψει ή να τροποποιήσει τις προτάσεις που κατατίθενται. Η κα Ευαγγελάτου αντιμετώπισε από την αρχή θετικά την πρόταση για παρουσία του ΘΟΚ στην Επίδαυρο και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον κ. Κυριακίδη, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μία τελική πρόταση. Τονίζεται εδώ ότι η σχέση του ΘΟΚ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παρουσία του Οργανισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2021, με το έργο «Εσμέ» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Βρόντη.
7. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με αίτημα της Προέδρου του ΔΣ του ΘΟΚ κας Αντιγόνης Παπαφιλίππου και με την άμεση ανταπόκριση και συμπαράσταση του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Γιάννη Τουμαζή, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές του Υφυπουργού Πολιτισμού με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, κα Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα παρουσίας του ΘΟΚ στην Επίδαυρο, κατ’ αναλογία των δύο κρατικών θεάτρων της Ελλάδας. Οι επαφές αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται το αποτέλεσμά τους. Μέχρι τότε, ο ΘΟΚ ακολουθεί τα όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Φεστιβάλ.
Με βάση τα ανωτέρω, το ΔΣ του ΘΟΚ, μετά από εκτενή συζήτηση κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη πρόταση, θεωρώντας ότι, νοουμένου πως οι πλείστοι συντελεστές της παραγωγής θα προέρχονται από το κυπριακό καλλιτεχνικό δυναμικό, η παράσταση θα αποτυπώνει σαφώς την εικόνα της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής σκηνής και την ποιότητα του κρατικού μας θεάτρου.