ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η ιστορία του κλέφτικου στην Κοφίνου

WIZ TEAM

Ο κύριος Ξάνθος Χαπέσιης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Pentadaktilos Kleftiko House στην Κοφίνου, με αφορμή τον 1ο Χορό του Κλέφτικου που διοργανώνεται στο χωριό, το Σάββατο 13 Αυγούστου, μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του οφτού όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το 1974.

Κεντρική φωτογραφία: Φουρνιστό

«Ήταν Μάρτης-Απρίλης του 1976. Ο κόσμος μετά την καταστροφή, άνεργος, κάθονταν σχεδόν όλοι στους καφενέδες, που ήταν οι μόνοι που δούλευαν.

Φτιάχνω στην Κοφίνου το ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΚΑΦΕ, για να έχει έναν τόπο για έξοδο και διασκέδαση, να μαζεύεται η νεολαία. Έβαλα ποτά, καφέδες, γλυκίσματα, παγωτά. Από την πρώτη μέρα όμως σταματούσε εκεί κόσμος που περνούσε από τον δρόμο μπροστά (που ήταν ο μόνος δρόμος που ένωνε Λευκωσία-Λεμεσό-Λάρνακα) και ζητούσε φαγητό.

Πήγα στα Λεύκαρα και αγόρασα τρία πιθάρια μεγάλα και έφτιαξα τους φούρνους, σχεδόν πάνω στον δρόμο, δύο μέτρα από εκεί που περνούσαν τα αυτοκίνητα (ίσως ήταν το πρώτο drive through).

Από την πρώτη μέρα που έχτισα τους φούρνους με τα πιθάρια, τους πύρωσα και έβαλα κλέφτικο, καμιά εικοσαριά μερίδες (την τέχνη την έμαθα όντας στρατιώτης στο φυλάκιο της Χάλης, πάνω από την Τρυπημένη). Εδώ το αρνίσιο κρέας το έβαλα σε πήλινα δοχεία, τους ‘ταβάες’. Από την πρώτη μέρα λοιπόν, πριν το απόγευμα ακόμα, δεν έμεινε κλέφτικο. Από εκείνη τη μέρα το φτιάχνω με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι ξεκίνησε το κλέφτικο στην Κοφίνου. Άλλαξα την ονομασία και το έκανα ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΧΑΟΥΖ, που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Μετά ξεκίνησε ο μακαρίτης ο Κώστας Βιτσαΐτης και έφτιαχνε κλέφτικο, ακολούθησε ο μακαρίτης Σάββας Λέφος, ο Πανίκος Χαπέσιης, ο μακαρίτης ο Μελέτης, ο Κώστας Ζαχαρίου, και πρόσφατα ο Σταύρος.

Η Κοφίνου έγινε συνώνυμη με το Κλέφτικο.

Η αναφορά γίνεται επ’ ευκαιρίας του Χορού του Κλέφτικου, στην Κοφίνου, που διοργανώνουν οι Λαϊκές Οργανώσεις Κοφίνου, στις 13 του Αυγούστου φέτος, μέρα των γενεθλίων μου».


Άγιος Αμβρόσιος (Λέφος)

Ενημερωτικά, σήμερα στην Κοφίνου θα βρείτε οφτό σε πέντε ταβέρνες. Εκτός από το Pentadaktilos Kleftiko House, είναι επίσης ο φημισμένος Άγιος Αμβρόσιος (Λέφος), το Φουρνιστό, το εστιατόριο Μαρίνα αλλά και ο Πανίκος Χαπέσιης.

1ος Χορός Οφτού Κλέφτικου

Στο πλαίσιο του 1ου Χορού Οφτού Κλέφτικου θα υπάρχει λαϊκή-κρητική βραδιά με τους Νίκο Βεζυράκη και Εύρο Αντωνίου.

Info
Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
Κοφίνου, 20.30
Πλατεία Λαϊκών Οργανώσεων, Κοφίνου, επ. Λάρνακας
Είσοδος €20 (€10 για παιδιά κάτω των 12) με φαγητό
Προπώληση Υπεραγορά Μηλιώτη και Οίκημα Λαϊκών Οργανώσεων
Πληροφορίες 96280171, 99046984