ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη γέμισε… «Κοτσινόχωμαν»

WIZ TEAM

Μέσω μιας πολύ ιδιαίτερης έκθεσης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, σε συνεργασία με το BirdLife Cyprus, αφηγούνται την ιστορία της παράνομης θανάτωσης αποδημητικών πουλιών στην Κύπρο.

Πρόκειται στην ουσία για μια μεταθανάτια έρευνα, που αφορά στον ατυχή τρόπο με τον οποίο τα πουλιά αυτά βρίσκουν το τέλος τους.

Η συλλογική έκθεση «Κοτσινόχωμαν» - Red Soil, ανοίγει για το κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η χρονική στιγμή της έκθεσης είναι σκόπιμη, καθώς εκατομμύρια πουλιά εγκαταλείπουν την Ευρώπη αναζητώντας τα ηπιότερα χειμερινά κλίματα της Αφρικής. Η Κύπρος προσφέρει καταφύγιο στη διαδρομή των αποδημητικών πουλιών, που πετούν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι τις περιοχές όπου ξεχειμωνιάζουν. Για πολλά όμως από αυτά, η διαδρομή αυτή αποβαίνει μοιραία.

 Το «Κοτσινόχωμαν - Red Soil» είναι αποτέλεσμα πολλαπλών συνεργασιών μεταξύ δημιουργών, με επικεφαλής τον φωτογράφο Σίλβιο Αουγκούστο Ρουσμίκο και τους σχεδιαστές Όμηρο Παναγίδη και Θαλή Νικολάου. Το έργο έχει τη μορφή ενός βιβλίου ως αντικείμενο, ενός ντοκιμαντέρ, καθώς και μιας διαδραστικής έκθεσης. Τα στοιχεία αυτά ενώνονται για να μεταφέρουν τον θεατή σε μια παραστατική σκηνή εγκλήματος, φέρνοντας τον κοντά στα αντικείμενα, τους ήχους και τα τοπία που συνθέτουν αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τον φέρνουν αντιμέτωπο με κάποιες σκληρές αλήθειες για το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Μέσα από αυτή την εμπειρία, η έκθεση καλεί τον θεατή να εμβαθύνει στο πολύπλευρο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό ζήτημα τους εγκλήματος κατά της άγριας ζωής στην Κύπρο, εγείροντας ερωτήματα τόσο για την ατομική ευθύνη όσο και για τη συλλογική δράση.

Info
Ημερομηνίες: 20 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2022
Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ: 19 Σεπτεμβρίου 2022
Συντονιστές: Λουκία Λοίζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Κατερίνα Στεφανίδη, Επιμελήτρια
Δημιουργία: Σίλβιο Αουγκούστο Ρουσμίκο, Όμηρος Παναγίδης και Θαλής Νικολάου
Επιμέλεια και Σχεδιασμός Έκθεσης: Θαλής Νικολάου
Γραφικά: Όμηρος Παναγίδης
Ντοκιμαντέρ: Κώστας Δράκος
Ήχος: Παναγιώτης Μηνά
Κείμενα: Βασιλική Αναστάση
Υποστήριξη: BirdLife Cyprus και Sovereign Area Police Anti-Poaching Unit
Χορηγοί: MAVA Foundation, BirdLife Cyprus, Λεβέντειος Πινακοθήκη