ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Λεμεσός στον παλμό της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030

WIZ TEAM

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, η Λεμεσός διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030. Η διεκδίκηση του χρίσματος αποτελεί για τη Λεμεσό μια τεράστια πρόκληση, καθώς ο θεσμός αποτελεί τη κορυφή της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτιστικής δραστηριότητας.

Τον Παλμό της Λεμεσού καταγράφει ο Οργανισμός Λεμεσός 2030, μέσα από μια σειρά δράσεων που έχουν στόχο τη συνδημιουργία του φακέλου διεκδίκησης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε στις 3 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Λεμεσός 2030, παρουσιάστηκε η δυναμική διαδικασία διεκδίκησης και οι ενέργειες κοινωνικής συμμετοχής, μέσω της ενεργής εμπλοκής εκατοντάδων ατόμων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην πόλη.

Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αφοσίωση του Δήμου Λεμεσού στη συλλογική προσπάθεια διεκδίκησης, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι η Λεμεσός, ως μια πόλη με τεράστια παράδοση στον πολιτισμό, μια πόλη με λαμπρό πολιτισμικό παρελθόν αλλά και ανάλογο παρόν, και μέλλον, έχει όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει τον επίζηλο αυτό τίτλο. Κυρίως όμως επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης, πως την επιτυχία της προσπάθειας θα διασφαλίσει η ζέση και η αγάπη για την πόλη μας και τον πολιτισμό της, των εκατοντάδων ανθρώπων του πολιτισμού που θα εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας της πρότασης μας.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λεμεσός 2030, Δρ. Ανδρέας Πίττας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα της Λεμεσού θα αναδείξει τις φωτεινές πλευρές της πόλης, την ιστορία της, τον πολυπολιτισμικό και ανοιχτό της χαρακτήρα, το τεράστιο της καλλιτεχνικό και πολιτιστικό δυναμικό. Φιλοδοξούμε, τόνισε ο Δρ. Πίττας, ότι μέσα από τους σχεδιασμούς αυτούς, μαζί με όλο τον κόσμο της Λεμεσού, τους καλλιτέχνες μας, τα δημιουργικά μυαλά, τους φορείς, το πανεπιστήμιο και τους εθελοντές μας, να απαντήσουμε πρώτα στις προκλήσεις της δικής μας πόλης, αλλά και της Ευρώπης. Μέχρι το 2030 υπογράμμισε, θέλουμε να αφουγκραστούμε παγκόσμια ζητήματα και προκλήσεις, να συζητήσουμε για βιωσιμότητα, για οικολογική κρίση, για συμπεριληπτικότητα και προσβασιμότητα μέσα από το φακό του πολιτισμού.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Λεμεσός 2030 κα Ελεάνα Αλεξάνδρου, παρουσιάζοντας τους στόχους και τις διαδικασίες συν-δημιουργίας του φακέλου διεκδίκησης, παρέθεσε τις διάφορες μορφές συμμετοχικών διαδικασιών που χρησιμοποιεί η Ομάδα Λεμεσός 2030 και αναφέρθηκε σε ουσιαστικές ανταλλαγές με πολίτες, που παράγουν πλούτο απόψεων, εμπειριών και θέσεων για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σοβαρής επένδυσης στον τομέα του Πολιτισμού στη Λεμεσό και στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Η κα Αλεξάνδρου πρόσθεσε ότι στις πολλαπλές συζητήσεις με τους πολίτες, επανέρχονται κάποια καίρια ζητήματα, όπως η ανάγκη για χειρισμό της ραγδαίας ανάπτυξης της πόλης και των επακόλουθών της, η ανάγκη για πολιτιστικές υποδομές, για ενίσχυση θεσμών ή δημιουργία νέων προγραμμάτων, η ανάγκη για μια πιο προσβάσιμη, συμπεριληπτική πόλη που ενεργοποιεί τη περιέργεια, το σεβασμό, τη σύνδεση, τη δημιουργικότητα, και φυσικά φροντίζει τους κατοίκους της.

Επιπρόσθετα, η κα Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε στις τρέχουσες και επερχόμενες δράσεις και εκδηλώσεις που στόχο έχουν την καταγραφή του Παλμού της πόλης, δηλαδή τις επιθυμίες, απόψεις και εμπειρίες των Λεμεσιανών. Οι δράσεις που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:

α. το Ανοιχτό Γραφείο κάθε Δευτέρα στην έδρα του Οργανισμού Λεμεσός 2030 στις Δημοτικές Πολυκατοικίες «Πλουτή Σέρβα», για επισκέψεις χωρίς ραντεβού μεταξύ 16:00 - 18:00.
β. το Κινητό Γραφείο που μετακινείται σε εκδηλώσεις και γειτονιές της πόλης.
γ. τον Παλμογράφο - ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που μπορεί να απαντήσει οποιοσδήποτε αποτυπώνοντας τον παλμό της πόλης κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης. (Σύνδεσμος για τον #παλμογράφο).
δ. 10 10 100 - Απόψεις για την Πόλη και τον Πολιτισμό, μια άσκηση διαβούλευσης σε μεγάλη κλίμακα, με την συμμετοχή 100 πολιτών σε ταυτόχρονο διάλογο σε 10 διαφορετικά καίρια ζητήματα της Λεμεσού.
ε. τη δημιουργία νέου θεσμού παραγωγής σκέψης από τους μελλοντικούς ενήλικες της πόλης, τους σημερινούς εφήβους.

Τέλος, οι ομιλητές κάλεσαν το κόσμο της Λεμεσού - καλλιτέχνες και μη - να συμμετέχουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια, να στείλουν τον παλμό τους, να μοιραστούν απόψεις και να συμμαχήσουν για τη «Λεμεσό της επόμενης δεκαετίας».

Τη Συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν Εκπρόσωποι των ΜΜΕ, συνεργάτες και υποστηρικτές της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030.

Info: Λεμεσός 2030 ΠΠτΕ - Υποψήφια Πόλη
Έδρα: Μισιαούλη και Καβάζογλου 23, Δημοτικές Πολυκατοικίες ‘Πλουτή Σέρβα’, 3016 Λεμεσός | Τηλ: 99800050 |
Email: info@lemesos2030.com
FB: @lemesos2030 | Insta: @lemesos2030