ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η λίστα των World’s 50 Best Bars 2024

ΝΤΕΝΗ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ

Το βράδυ της Τρίτης 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η μεγάλη τελετή για την ανακοίνωση των φετινών World’s 50 Best Bars.

Η Ντένη Καλλιβωκά ήταν εκεί και μας μεταφέρει τα αποτελέσματα.

Μεγάλος νικητής το Handshake Speakeasy, από την Πόλη του Μεξικού, που κατατάσσεται 1ο στη λίστα The World’s 50 Best Bars 2024, το πρώτο μπαρ από το Μεξικό που καταλαμβάνει την κορυφή.


Κρυμμένο στη γειτονιά Colonia Juárez της Πόλης του Μεξικού, το Handshake Speakeasy είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της πρωτεύουσας. Κρυμμένο πίσω από μια μυστική πόρτα σε έναν σκοτεινά φωτισμένο χώρο γεμάτο με εντυπωσιακή συλλογή από σπάνια αποστάγματα, το εσωτερικό του μπαρ ανακαλεί την εποχή των speakeasy του Χόλυγουντ. Ενώ το ατμοσφαιρικό μαύρο μάρμαρο, οι πλούσιες μπρούτζινες λεπτομέρειες και ο ρετρό φωτισμός του εσωτερικού δημιουργούν μια αίσθηση του παρελθόντος, το καινοτόμο μενού κοκτέιλ κοιτάει μπροστά. Ο bar manager, Eric van Beek, συνδυάζει άψογα την παράδοση με την καινοτομία, χρησιμοποιώντας στα κλασικά κοκτέιλ προηγμένες τεχνικές που αναπτύσσονται στο εργαστήριο του μπαρ.

Η λίστα του 2024 περιλαμβάνει μπαρ από 28 πόλεις, 16 από τα οποία μπαίνουν στα 50 για πρώτη φορά. 


Ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης και ψυχή του αθηναϊκού Baba Au Rum (Νο17)

Τα μπαρ της Ελλάδας. Έχουμε 5 μπαρ που είναι στα 100 καλύτερα του κόσμου! Αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα για την μικρή μας Ελλάδα. Έχουμε το τόσο πρωτοποριακό Line Athens, ένα μπαρ που πρακτικά δεν έχει κλείσει διετία, στην 6η θέση. Το πιο καταπληκτικό για εμένα είναι το Baba au Rum στην 17η . Το Baba είναι ίσως το μακροβιότερο μπαρ στην λίστα των 50 Best, αν δεν κάνω λάθος κλείνει δεκαετία. Και ναι, σας λέω με σιγουριά, το να παραμείνεις στη λίστα πάνω από 3-4 χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο. Όχι γιατί δεν είσαι πια το ίδιο καλό μπαρ, αλλά γιατί επικοινωνιακά η «μπογιά» έχει περάσει. Και μετά πάμε στο υπέροχο Bar in Front of the Bar στη θέση 51, το πολυβραβευμένο The Clumsies στην 60η και το διάσημο Tequila Bar Barro Negro στην 68η.

Το Λονδίνο διατηρεί το στέμμα του ως η πρωτεύουσα των κοκτέιλ της Ευρώπης, με τέσσερα μπαρ από τα 19 της ηπείρου, που είναι και δικά μου προσωπικά αγαπημένα. Στο  No. 4 το πειραματικό Tayēr + Elementary, στο Νο. 13 βρίσκεται το Connaught Bar, όπου ο καταπληκτικός Ago Perrone μετατρέπει το μαρτίνι σε ritual, το Satan’s Whiskers είναι στο Νο. 29 και το Scarfes Bar στο Νο. 37 ίσως ένα από τα ομορφότερα hotel bars στον κόσμο. Πιο βόρεια, το Panda & Sons στο Εδιμβούργο ανεβαίνει στο Νο. 30.


Η ομάδα του Tayēr + Elementary στο Λονδίνο (Νο4)

Ο τίτλος του Καλύτερου Μπαρ στην Ευρώπη πηγαίνει και πάλι στο καταπληκτικό Sips της Βαρκελώνης στο Νο. 3. Το τροπικό Paradiso (Βαρκελώνη) στο Νο. 10 και το Salmon Guru της Μαδρίτης στο Νο. 23. Στην Ιταλία, το Drink Kong στη Ρώμη (Νο. 33) και το Locale Firenze στη Φλωρεντία (Νο. 36) συμπληρώνονται από τη νέα είσοδο Moebius Milano (Νο. 38) και το 1930 (Νο. 50), και τα δύο στη Μιλάνο.

Στο Παρίσι έχουμε το Cambridge Public House σαν  Νο. 19, το Bar Nouveau στο Νο. 39 και το Danico στο Νο. 49. 

Ειδική αναφορά στον βορρά, το προσωπικό μου αγαπημένο, το  Himkok στο Όσλο, που φέτος έχει την 11η θέση και κερδίζει το φετινό Best Bar Design Award. Στη Στοκχόλμη, το Röda Huset είναι στο Νο. 45.


Ένα από τα κοκτέιλ του Himkok στο Όσλο (Νο11)

Με τέσσερα μπαρ, η Νέα Υόρκη συνεχίζει την κυριαρχία της στη Βόρεια Αμερική, με το Double Chicken Please (Νο. 14) και το Overstory (Νο. 15) να συνοδεύονται από νέες εισόδους Martiny’s (Νο. 24) και Superbueno (Νο. 27), ενώ το Jewel of the South της Νέας Ορλεάνης είναι στο Νο. 34.

Δυνατά παίζει και η Λατινική Αμερική! Στο Μεξικό πέρα από το Handshake Speakeasy στο Νο. 1, βρίσκονται και τα Licorería Limantour στο Νο. 32, καθώς και το El Gallo Altanero του Γκουανταλαχάρα, μια νέα είσοδος στο Νο. 48.Το Tres Monos στο Μπουένος Άιρες γίνεται το νέο Καλύτερο Μπαρ στη Νότια Αμερική στο Νο. 7, το  CoChinChina (Νο. 22) και το Florería Atlántico, (Νο. 46). Το Alquímico στην Καρθαγένη της Κολομβίας συνεχίζει την άνοδό του στην κορυφή στο Νο. 8, με τη νέα είσοδο για την Μπογκοτά, La Sala de Laura, να εισέρχεται στο Νο. 44.  To Lady Bee της Λίμα, μπαίνει στη λίστα με εντυπωσιακή θέση στο Νο. 16, ενώ το Tan Tan του Σάο Πάολο είναι μια ακόμη νέα είσοδος στο Νο. 31.

Η Ασία έχει πλέον τεράστια άνοδο. Με τέσσερα μπαρ στη λίστα, η Σιγκαπούρη προηγείται στην Ασία, με τα διακεκριμένα μπαρ Jigger & Pony στο Νο. 5 και Atlas στο Νο. 43 να συνοδεύονται από νέες εισόδους Nutmeg & Clove (Νο. 28) και Analogue Initiative (Νο. 47). Στο Χονγκ Κονγκ, η νέα είσοδος Bar Leone έχει μπει στη λίστα στο Νο. 2, καταλαμβάνοντας τον τίτλο του Καλύτερου Μπαρ στην Ασία, καθώς και το Disaronno Highest New τEntry, με γείτονα το Coa στο Νο. 18. Η Μπανγκόκ και το Τόκιο έχουν επίσης δύο μπαρ το καθένα, με το BKK Social Club της Μπανγκόκ να ανεβαίνει στο Νο. 12 μαζί με τη νέα είσοδο Bar Us στο Νο. 41, ενώ το Bar Benfiddich του Τόκιο (Νο. 25) συνοδεύεται από τον νέο ερχόμενο Virtú (Νο. 42). Στη Σεούλ, το Zest είναι στο Νο. 9 και κερδίζει το φετινό Ketel One Sustainable Bar Award.


Το Jigger & Pony στο No5

Αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια στα καταπληκτικά βραβευμένα μπαρ της λίστας των 50 για την σκληρή δουλειά τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά άλλα υπέροχα μη βραβευμένα μπαρ στον κόσμο. 

Στα δικά μου μάτια δεν έχει τόση σημασία ποιος  είναι 1ος ή 2ος ή 99ος. Σημασία έχει ότι αυτός ο θεσμός  βοηθάει στην εξάπλωση της  κουλτούρα των κοκτέιλ, του hospitality και των αξιών γύρω από αυτά. Και καθιερώνει πλέον και τα μπαρ σαν κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού και τουρισμού παγκοσμίως.   

Τι σημαίνει για τα μπαρ μια θέση στην λίστα; Mεγάλη αύξηση, πολύ μεγάλη, της πελατείας, εγχώριας και μη. Και εισροή budget από εταιρίες. Σημαντικά! Και τα δύο. Το τίμημα, βαρύ. Η διατήρηση της θέσης σημαίνει έντονη εξωστρέφεια! Πολλά guest και καλέσματα σε όλο  τον κόσμο, προσκλήσεις και φιλοξενία μπαρ από το εξωτερικό. Ομιλίες, παρουσία παντού. Και όσο ωραία και εντυπωσιακά αν ακούγονται όλα αυτά πιστέψτε με, στο τέλος της ημέρας είναι δουλειά.


Το βαρκελονέζικο Sips στο Νο3

Η πλήρης λίστα των The World’s 50 Best Bars 2024 βρίσκεται παρακάτω:

1        Handshake Speakeasy     Mexico City
2        Bar Leone     Hong Kong
3        Sips     Barcelona
4        Tayēr + Elementary      London
5        Jigger & Pony     Singapore
6        Line    Athens
7        Tres Monos Buenos Aires
8        Alquímico   Cartagena
9        Zest   Seoul
10      Paradiso      Barcelona
11      Himkok      Oslo
12      BKK Social Club      Bangkok
13      Connaught Bar     London
14      Double Chicken Please    New York
15      Overstory     New York
16      Lady Bee     Lima
17      Baba au Rum        Athens
18      Coa     Hong Kong
19      The Cambridge Public House    Paris
20      Tlecān         Mexico City
21      Caretaker's Cottage         Melbourne
22      CoChinChina        Buenos Aires
23      Salmon Guru        Madrid
24      Martiny's      New York
25      Bar Benfiddich     Tokyo
26      Maybe Sammy     Sydney
27      Superbueno     New York
28      Nutmeg & Clove   Singapore
29      Satan's Whiskers   London
30      Panda & Sons       Edinburgh
31      Tan Tan      São Paulo
32      Licorería Limantour       Mexico City
33      Drink Kong      Rome
34      Jewel of the South     New Orleans
35      Byrdi    Melbourne
36      Locale Firenze      Florence
37      Scarfes Bar     London
38      Moebius Milano     Milan
39      Bar Nouveau        Paris
40      Mimi Kakushi       Dubai
41      Bar Us        Bangkok
42      Virtù      Tokyo
43      Atlas    Singapore
44      La Sala de Laura     Bogotá
45      Röda Huset     Stockholm
46      Florería Atlántico     Buenos Aires
47      Analogue Initiative         Singapore
48      El Gallo Altanero      Guadalajara
49      Danico        Paris
50      1930      Milan