ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» παρουσιάζει το έργο «Φωτεινή» της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου

WIZ TEAM

Η Θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» παρουσιάζει το έργο «Φωτεινή» της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου
Έμπνευση για την συγγραφέα, αποτελούν τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που φέτος κλείνουν εκατό χρόνια, από τότε. Η συγγραφέας τιμά έτσι, τη μνήμη μιας από τις πιο τραγικές ιστορικές περιόδους του Ελληνισμού και αποτίει φόρο τιμής στους ξεριζωμένους Έλληνες, αλλά και Αρμενίους, που κουβάλησαν στην προσφυγιά τον πλούτο του πολιτισμού, την θρησκεία και την γλώσσα τους.

Η συγγραφέας αγγίζει τον πόνο και την ανέχεια των απλών αυτών ανθρώπων, που ζουν ακόμα με περηφάνια την αρχοντιά της καταγωγής τους. Ιστορίες απλές, καθημερινές, ξεριζωμένων που αγωνίζονται να ριζώσουν στη ξένη γη, αλλά και που παράλληλα, εξακολουθούν να ονειρεύονται, να ερωτεύονται, να αγαπούν. Καταφύγιο και παρηγοριά τους, οι αναμνήσεις. Φωτογραφίες, ενθυμήματα, κουβέντες, μυρωδιές φαγητών και γλυκών που τους παιδεύουν ανελέητα, χρόνια μετά.
Το έργο, ακολουθεί τη ζωή της Φωτεινής που καταφέρνει να διαφύγει μαζί με την κορούλα της τη σφαγή, που διαδραματίζεται στην προκυμαία της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922. Μέσα από δραματικές συνθήκες, που βιώνει σε ένα καράβι με άλλους πρόσφυγες, φτάνει στην Λάρνακα αποφασισμένη να στεριώσει την νέα ζωή. Το έργο εκτυλίσσεται στη δεκαετία του ’50 στην αποικιοκρατική τότε Κύπρο. Ζει μαζί με την εγγονή της, την Ευαγγελία, αφού η κόρη της, πεθαίνει στη γέννα της. Ένας νεαρός Αρμένιος, ο Αράμ, ταρακουνάει τα ήσυχα νερά της μονότονης και σκληρής ζωής των δύο γυναικών, αποκαλύπτοντας θαμμένα μυστικά, αναμνήσεις που ενταφιάστηκαν, κειμήλια που ασφυκτιούν στα συρτάρια ενός σκονισμένου αρχείου.

Συντελεστές:
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική Σύνθεση και Ερμηνεία Τραγουδιών επί Σκηνής: Γιώργος Καλογήρου
Τραγούδια Ιωνίας Ελληνικά και Αρμένικα: Έρικα Μπεγέτη, Χριστιάνα Λάρκου, Χάρης Αττώνης
Στίχοι Τραγουδιών: Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έρικα Μπεγέτη, Χριστιάνα Λάρκου, Χάρης Αττώνης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού, θα δοθούν τρεις παραστάσεις:
Κάτω Μονή, 22 Ιουλίου, Χώρος Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Μονής (Δημοτικό Σχοελιό), 8.30
Πεδουλάς, 30 Ιουλίου, Αίθουσα Γυμνασίου Πεδουλά, 8.00
Άλωνα, 6 Αυγούστου, Χώρος Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Άλωνας, 8.30