ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάθε Σάββατο τρώμε παφίτικο ψωμί και ρέσι

WIZ TEAM

Δυο αδέλφια από την Πάφο, με γνώμονα την αγάπη στις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, αποφάσισαν να προσφέρουν τη δυνατότητα στους Λευκωσιάτες να απολαμβάνουν ένα από τα πλέον αγαπημένα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα.

Ένα έδεσμα απόλυτα συνυφασμένο με την γενέτειρά τους, την Πάφο, που τους ξυπνάει γλυκιές και γευστικές παιδικές αναμνήσεις και το οποίο γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο τα τελευταία χρόνια, είναι σαφέστατα το ρέσι. 

Σύμφωνα με το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, το ρέσι είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα σαν πιλάφι, φτιαγμένο με σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος. Το ρέσι συνδέεται άμεσα με τον κυπριακό γάμο, αφού προσφερόταν στους προσκεκλημένους κατά το εορταστικό τραπέζι που ακολουθούσε την τέλεση του γάμου. Υπάρχουν δύο ετυμολογικές  εκδοχές για το ρέσι πουαναφέρονται στη νοστιμιά του: κατά μεν τον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή (2014, λήμμα ρέσιν, το, 460) η λέξη ρέσι προέρχεται από το ρήμα αρέσκω, κατά δε τον Ρόη Παπαγγέλου (2001) από το ρήμα «ρεσίζουσιν», δηλαδή ορέγονται. Η παρασκευή του χρειάζεται μαστοριά και υπομονή αφού απαιτεί πολλές ώρες ψησίματος ώστε να γίνει τόσο εύγευστο.

Ρέσι και χωριάτικο ψωμί στην πόρτα σου 

Τα δυο αδέφλια, λοιπόν, που αγαπούν το ρέσι, με καταγωγή από την Πάφο και ζουν μόνιμα στην πρωτεύουσα, πήραν την απόφαση να φέρουν το ρέσι στη Λευκωσία, δημιουργώντας μία μικρή μονάδα με το όνομα «Ρέσι». Πέραν της αγάπης τους για το συγκεκριμένο έδεσμα ένα ακόμα κίνητρο που έγινε η αφορμή για αυτή τους την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η ζήτηση που παρατήρησαν πως υπάρχει στη Λευκωσία. 

Έτσι, σε ένα μικρό χώρο στην καρδιά της Λευκωσίας, το ρέσι φτάνει αχνιστό και παρασκευασμένο με τον πατροπαράδοτο τρόπο, ψημένο στο χαρτζίν, από μία δική τους «μαστόρισσα» του είδους σε ένα φημισμένο για το ρέσι του χωριό της επαρχίας Πάφου. Η διαδικασία ψησίματος για το ρέσι είναι μεγάλη, χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή και αγάπη για να φτάσει στο πιάτο.

Το εκλεκτό έδεσμα φτάνει από την Πάφο ζεστό-ζεστό και μπορεί να έρθει στην πόρτα σου κάθε Σάββατο, από τις 18:00 μέχρι και τις 22:00, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Foody, του Walt και του Bolt ή να το πάρεις Take Away. Επίσης μπορείς να το προμηθευτείς για γάμους και άλλες δεξιώσεις. 

Μαζί, όμως, με το ρέσι μπορείς να παραγγείλεις και να απολαύσεις στο σπίτι φρεσκοψημένο, σιταρένιο προζυμένιο, παφίτικο, χωριάτικο ψωμί, σε δύο μεγέθη. 

Το ρέσι μπορείς να το παραγγείλεις σε ατομική μερίδα 470ml, ατομική μερίδα ενισχυμένη 750ml και οικογενειακό πακέτο 2300 ml. 

Kάθε Σάββατο, 18:00-22:00

Για delivery:
Foody: http://bit.ly/3Z6mMbm
Wolt: https://bit.ly/42vQk4g
Bolt: https://bit.ly/42sLoxl 

Για take-away: 99409431
Ακολουθείστε Το Ρέσι στο Facebook και στο Instagram