ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρο, τι θέλει ο κόσμος από μια ταβέρνα για να περάσει καλά;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Για το Ταβερνείο το Ιστορικόν στον Άγιο Δομέτιο έχουμε γράψει πολλές φορές. Αγαπημένο στέκι για τους Λευκωσιάτες, στον παραδοσιακό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, το οποίο ο κόσμος τιμά τόσο για το ωραίο location του, κυρίως όμως για τον πολύ νόστιμο και ποιοτικό μεζέ του.

Αυτή τη φορά, αντί να μιλήσουμε ξανά εμείς για το Ιστορικόν, ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη, Κύπρο Ποκλυκάρπου, να το κάνει. Ή για να ακριβολογούμε, του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις, σε μια προσπάθεια να μάθουμε τι πραγματικά είναι αυτό που ζητά ο πελάτης μιας ταβέρνας έτσι ώστε να επιστρέψει ξανά και ξανά.


Κύπρο, τι θέλει ο κόσμος από μια ταβέρνα για να περάσει καλά;
Το πρώτο που ζητά ο κόσμος από μια ταβέρνα είναι να απολαύσει πολύ καλό φαγητό. Απ’ εκεί και πέρα είναι η καθαριότητα και σίγουρα χαμόγελο και πολύ καλή εξυπηρέτηση, ώστε τις ώρες που θα περάσει κάποιος στην ταβέρνα να τις περάσει ευχάριστα, ξεχνώντας τα δικά του προβλήματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος που κάνει τη βραδινή του έξοδο.

Ποιότητα, ποσότητα, συνέπεια, εξέλιξη, ευγένεια. Είναι όλες σημαντικές παράμετροι για την επιτυχία; Θα μπορούσες να τα βάλεις σε σειρά προτεραιότητας;
Συνέπια, ποιότητα, ποσότητα, ευγένεια, εξέλιξη.

Ποια θεωρείς ως τα πιο σημαντικά πιάτα του κυπριακού μεζέ;
Σιεφταλιά, σουβλάκι, παστουρμάς και λουκάνικο.

Από ποια πιάτα μπορείς εσύ προσωπικά να καταλάβεις αν μια ταβέρνα έχει ποιότητα;
Η ποιότητα φαίνεται σίγουρα από το κρέας της ταβέρνας, αλλά και από τον τρόπο που μαγειρεύονται τα φαγητά και το πώς διαχειρίζεται την πρώτη ύλη ο καθένας. Αλλά και πόσο αγαπά και σέβεται τον πελάτη του και την δουλειά του ο καθένας.

Είναι καλό να αλλάζει το μενού σε μια ταβέρνα; Αν ναι, κάθε πόσο;
Το μενού είναι απαραίτητο να αλλάζει δυο φορές τον χρόνο, αλλά και να εμπλουτίζεται καθημερινά με κάποια πιάτα ημέρας που σίγουρα αποτελούνται από εποχιακά υλικά, κάτι που κάναμε εμείς από την πρώτη μέρα, εξ ου και αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο τόσο πολύ.

Με ποιο τρόπο εξελίσσεται μια ταβέρνα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον μεγάλο ανταγωνισμό;
Ο τρόπος εξέλιξης είναι πάντα μέσα από το μενού και όπως είπα και πιο πάνω, μαγειρεύοντας με αγάπη αλλά και σεβασμό στην πρώτη ύλη και στον πελάτη. Δεν μπορείς να παρουσιάσεις πιάτο αν δεν σέβεσαι τα πιο πάνω.

Την επόμενη κράτηση στο Ταβερνείο το Ιστορικόν μπορείτε να την κάνετε εύκολα μέσω του WiZ BookOnline (πατήστε ΕΔΩ), απολαμβάνοντας όπως πάντα φαγητό που ποντάρει στη φρεσκάδα των πρώτων υλών, την εποχικότητα, την ευρηματικότητα, ακόμα και την ωραία παρουσίαση των πιάτων.

Ποια θα χαρακτήριζες ως τα πιο δημοφιλή δικά σας πιάτα;
Τα πιο δημοφιλή είναι τα αρνίσια παϊδάκια, ο παστουρμάς με αβγά, άλλα και η μελιτζάνες με φέτα και οι ντομάτες με αβγά που γίνονται με τον τρόπο που μαγείρευαν η γιαγιάδες μας στις παλιές καλές εποχές.

Ποια πιάτα σας είναι φτιαγμένα από συνταγές της γιαγιάς ή της μαμάς;
Η φιλοσοφία που είχαμε από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε ήταν να μαγειρεύουμε απλά και νόστιμα, όπως μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας στα πιο παλιά χρόνια και πάντα με αγάπη.

Έχετε δική σας παραγωγή προϊόντων;
Δική μας παραγωγή έχουμε στο ψωμί, αλλά και κάποια λαχανικά από ένα μικρό χωράφι που χρησιμοποιούμε για κάποια από τα πιάτα ημέρας.

Τι σχόλιο έχεις να κάνεις για τις ταβέρνες που χρησιμοποιούν προκάτ πατάτες;
Το να μη χρησιμοποιείς φρέσκα κυπριακή πατάτα, ενώ έχουμε μια από της καλύτερες αν όχι την καλύτερη πατάτα αυτό δείχνει τεμπελιά και σίγουρα ότι δεν αγαπάς αυτό που κάνεις.

Τι κάνετε με το φαγητό που περισσεύει κάθε μέρα;
Δεν περισσεύει πολύ φαγητό, διότι έχουμε την τύχη να δουλεύουμε περισσότερο με κρατήσεις και άρα μαγειρεύουμε σωστά τις ποσότητες. Παρόλα αυτά, ότι μείνει συνήθως το δίνουμε σε αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια της περιοχής.

Πλέον, ανοίγετε και Κυριακές μεσημέρι. Πώς είναι το κλίμα εκεί; Τι αναμνήσεις έχεις από τα δικά σου οικογενειακά μεσημέρια Κυριακής;
Οι Κυριακές στο Ταβερνείο Το Ιστορικόν μού θυμίζουν έντονα τα παιδικά χρόνια που μαζευόταν όλοι σε ένα τραπέζι. Οι περισσότεροι που έρχονται τις Κυριακές είναι οικογένειες, που συναντιούνται για να ενωθούν και να απολαύσουν τα σπιτικά φαγητά μας.

Διαβάστε επίσης: Κυριακή μεσημέρι πάμε και πάλι στο Ταβερνείο Το Ιστορικόν

Ποια είναι η πιο δυνατή σας μέρα;
Στο δικό μας ταβερνείο, λόγω μικρής χωρητικότητας, οι μέρες είναι όλες το ίδιο. Απλώς η διαφορά είναι ότι τα παρασκευοσαββατοκύριακα ο κόσμος είναι πιο άνετος, αφού δεν έχει το άγχος του πρωινού ξυπνήματος.

Γιατί επιλέξατε τον Άγιο Δομέτιο για να φτιάξετε το εστιατόριό σας; Ρωτώ, από την άποψη ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες επιλογές για έξοδο σε ταβέρνα;
Η επιλογή του Αγίου Δομετίου έγινε τυχαία, καθώς μια μέρα που περνούσα με το ποδήλατο από τον πυρήνα του Αγίου Δομετίου και είδα τον χώρο, έκανα τη σκέψη πως αν καταφέρουμε να δώσουμε ζωή σε αυτό τον χώρο, ο οποίος θυμίζει κάτι από άλλη εποχή, ο κόσμος σίγουρα θα το λατρέψει. Και αυτό έγινε. Τώρα, αν υπάρχουν πολλές ταβέρνες, αυτό είναι καλό, γιατί ο υγιής ανταγωνισμός κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς και δυνατούς.

Info
Τηλ. 22780555
Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος
ΤΡ.-ΣΑΒ. 17.00-24.00, ΚΥΡ12.00-16.00