ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μαρτυρίες Μνημονεύουν» : Ένα σκηνικό αφιέρωμα στα 50 Χρόνια 1974-2024

WIZ TEAM

Το σκηνικό αφιέρωμα είναι απότοκο έξι προσωπικών ιστοριών, βασισμένο κυρίως σε μαρτυρίες, αναφορές και καταγεγραμμένα γεγονότα από την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974.

Από μνήμες Κυπρίων που έζησαν τις μέρες της εισβολής – πρόσωπα όπως η Ελένη Φωκά και η Χαρίτα Μάντολες, στρατιώτες, δάσκαλοι, άνθρωποι της Κύπρου που ξεριζώθηκαν – γεννήθηκαν έξι θεατρικές μαρτυρίες καθώς και έξι τραγούδια. Τα κείμενα και τους στίχους απέδωσε και έγραψε η Μαρία Χατζηαυξέντη, ενώ τη μουσική σύνθεση ο Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Το σκηνικό αφιέρωμα "Μαρτυρίες Μνημονεύουν" αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια να διατηρηθούν και να μεταδοθούν οι μαρτυρίες και οι ιστορίες από την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Ενσωματώνοντας έξι προσωπικές ιστορίες, το αφιέρωμα φαίνεται να προσεγγίζει τα γεγονότα από διάφορες οπτικές γωνίες και να αναδεικνύει τις διαφορετικές εμπειρίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την περίοδο, με τον δυσκολότερο τρόπο, τα επαίσχυντα γεγονότα του κατακτητή. Οι ενέργειες πολέμου, οι ανθρώπινες απώλειες και ο πόνος που προκλήθηκε είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή αγνοείται.

Η παρουσίαση αυτών των ιστοριών μέσω θεατρικών μαρτυριών και τραγουδιών φαίνεται ότι δίνει έμφαση στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεταφερθούν οι ιστορίες, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες των ανθρώπων. Τα κείμενα της Μαρίας Χατζηαυξέντη από τις εξιστορημένες ιστορίες ανθρώπων λειτουργούν σαν μια κατάθεση από μαρτυρίες οι οποίες είναι παντρεμένες με τους στίχους της καθώς και η μουσική σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, φαίνεται να συμβάλλουν στην αυθεντική απόδοση και αποτύπωση αυτών των ιστοριών μέσα από το θέατρο και τη μουσική.
Τέτοια είδη αφιερωμάτων αποτελούν σημαντικά μέσα διατήρησης της ιστορίας και της μνήμης, καθώς επιτρέπουν στις νέες γενιές να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν στα γεγονότα που διαμόρφωσαν το παρελθόν της κοινότητάς τους.

Κάνοντας πρεμιέρα στις 3 Απριλίου 2024 και για έξι παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, οι ηθοποιοί Βαρνάβας Κυριαζής, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Μουαΐμης, Έρικα Μπεγέτη Αννίτα Σαντοριναίου και Ιωάννα Σιαφκάλη θα εξιστορήσουν αυτές τις μαρτυρίες επί σκηνής, ενώ θα τραγουδούν o Ηρόδοτος Μιλτιάδους, η Μαρία Θεοδότου και η Άννα Γιαγκιώζη, με συνοδεία τριών μουσικών επί σκηνής, τους Αντώνη Πολυκάρπου, Κωνσταντίνο Μακαρίτη και Νικόλα Τρύφωνος.
Οι βιντεοπροβολές και ο σχεδιασμός φωτισμού είναι του Νίκου Μυλωνά ενώ το σκηνικό αφιέρωμα σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ώς ακολούθως:

3 Απριλίου 2024, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός,
4 Απριλίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία,στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Στροβόλου
5 Απριλίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας,
6 Απριλίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας,
9 Απριλίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία,στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Στροβόλου
10 Απριλίου 2024, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος,

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30
Εισιτήρια από την ticketmaster.cy και όλα τα ACS couriers