ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με υπογραφή Michelin μέρος του ολυμπιακού μενού των αθλητών στο Παρίσι

WIZ TEAM

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πολλοί αθλητές έτρωγαν... fast food. Στο Παρίσι θα τρώνε από κρουασάν, αυγά ποσέ, κρέμα αγκινάρας και πρόβειο τυρί με τρούφα, μέχρι «κρέας» φυτικής προέλευσης.

Μπορεί ο Τζαμαϊκανός πρώην αθλητής του στίβου Γιουσέιν Μπολτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου να τρεφόταν μόνο με... κοτομπουκιές- έτρωγε 100 την ημέρα- ωστόσο στο Παρίσι 2024 το μενού των αθλητών θα είναι πιο υγιεινό, με τα αστέρια Michelin να «κοσμούν» τα πιάτα τους.

Σύμφωνα με τον Philipp Würz, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων στη διοργάνωση, από τα 40.000 γεύματα που θα σερβίρονται καθημερινά, τα 1.200 θα έχουν υπογραφή... Michelin. Συγκεκριμένα, στο ολυμπιακό χωριό όπου θα φιλοξενούνται οι αθλητές θα σερβίρονται από κρουασάν, αυγά ποσέ, κρέμα αγκινάρας, πρόβειο τυρί με τρούφα μέχρι «κρέας» φυτικής προέλευσης.

Περίπου το 30% του μενού των Αγώνων θα είναι φυτικής προέλευσης, ενώ θα προσφέρονται και nuggets... με βάση τη σόγια.

Στο Λονδίνο έτρωγαν... fast food

Ο Würz τόνισε ότι οι Γάλλοι διοργανωτές ήθελαν να βελτιώσουν τη διατροφή των αθλητών, όταν έγινε γνωστό ότι το 20% των γευμάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ήταν... fast food από γνωστή αλυσίδα. «Μιλάμε για ένα πολύ πιο υγιεινό το μενού», είπε. «Χωρίς fast food, χωρίς chicken nuggets και με περισσότερα υγιεινά τρόφιμα», πρόσθεσε.

«Ακόμα και τα μενού των βραβευμένων σεφ έχουν αναπτυχθεί με αθλητικούς διατροφολόγους, οπότε πρόκειται για κουζίνα πολύ υψηλού επιπέδου, που σέβεται τις ανάγκες των αθλητών», πρόσθεσε.

Στο Ολυμπιακό χωριό έχει κατασκευαστεί από το μηδέν ένα εστιατόριο 3.500 θέσεων, ενώ υπάρχουν άλλοι έξι χώροι, όπου οι αθλητές θα μπορούν να βρουν σνακς, έναν φούρνο και signature πιάτα από βραβευμένους σεφ με αστέρια Michelin. Θα μπορούν να βρουν τα πάντα, εκτός από αλκοόλ, καθώς στο χωριό θα υπάρχει πλήρης απαγόρευση.

Οι αθλητές έρχονται στο μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Εκπλήσσονται τόσο από την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση της κεντρικής τραπεζαρίας, όσο και από την ποιότητα των συνταγών και του φαγητού. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τη γαλλική τεχνογνωσία, το savoir faire της φημισμένης γαλλικής κουζίνας σε όλο τον πλανήτη».

Τι προτιμούν οι αθλητές... ανά άθλημα

Οι χώρες είχαν, ωστόσο, τη δυνατότητα να υποβάλουν συγκεκριμένα αιτήματα, με τη βρετανική αποστολή να ζητά να προστεθεί στο μενού κουάκερ και τη νοτιοκορεάτικη kimchi (κορεάτικο τουρσί).

Ο Würz πρόσθεσε ότι οι προτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των αθλητών διαφορετικών αθλημάτων.

Οι ομάδες του μπιτς βόλεϊ και του τάε κβον ντο ζητούν κρύο κρέας, σάντουιτς και σαλάτες, ενώ οι ομάδες κωπηλασίας θέλουν «ζεστό μπουφέ».

Οι ομάδες μπάντμιντον που προέρχονται κυρίως από την Ασία, «δεν είναι οπαδοί του ψωμιού».

«Τα σουβλάκια κοτόπουλου και το φιλέτο κοτόπουλου είναι πολύ δημοφιλή, το ίδιο και ο σολομός», πρόσθεσε ο Wurz. Ωστόσο μία από τις κορυφαίες επιλογές είναι -ως είθισται- η πίτσα Μαργαρίτα.

Το boulangerie θα ψήνει 800 μπαγκέτες την ημέρα και ο Würz υπογράμμισε ότι περίπου το 80% των τροφίμων θα είναι γαλλικής προέλευσης.

«Φυσικά, το κρέας είναι 100% γαλλικής προέλευσης», πρόσθεσε. «Τα τυριά είναι υψηλού επιπέδου, τα γνωστά γαλλικά τυριά, όπως το comté και το brie de meaux. Το ίδιο ισχύει και για τα αρτοσκευάσματα».

Ωστόσο, ο Würz παραδέχτηκε ότι κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα, ειδικά μετά το τέλος των αγώνων τους.

«Υπάρχει (λιγότερο) πρόχειρο φαγητό», δήλωσε. «Προσπαθήσαμε πραγματικά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα. Ωστόσο, πάντα πρέπει να παρέχεις κάτι πρόχειρο, όπως χοτ ντογκ και μπιφτέκια. Ωστόσο, αυτά δεν θα υπάρχουν στην κύρια τραπεζαρία παρά μόνο σε ειδικά καταστήματα Grab and Go».

Με πληροφορίες από Guardian