ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεζέ στα Γράδα έχετε δοκιμάσει;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αν είστε μερακλήδες, θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ορόκληνη, εδώ και πολλά χρόνια, ο κύριος Νίκος Τεμενές, σεφ στο επάγγελμα, και η σύζυγός του, Γιασμίνα, φτιάχνουν και προσφέρουν έναν πολύ ιδιαίτερο μεζέ που απαριθμεί γύρω στα 50 πιάτα.

Γράδα είναι η μονάδα μέτρησης της πυκνότητας του αλκοόλ για τη ζιβανία. Αν πάρετε, για παράδειγμα, ζιβανία από κάποιον κύριο που φτιάχνει με τον παραδοσιακό τρόπο, σε κάποιο χωριό, θα σας ενημερώσει και για τα γράδα της. Υπάρχει όμως και μια μεταφορική έννοια, που αφορά στην ικανοποίηση και την απόλαυση ενός γεύματος.

Παλαιότερα, όταν κάποιος έτρωγε καλά και απολάμβανε το φαγητό του, συνήθιζε να λέει «επιάσαμε τα γράδα μας!».

Στην περίπτωση της ταβέρνας Τα Γράδα (ή Grada), η ονομασία παραπέμπει σαφώς στη μεταφορική έννοια. Εδώ και 23 χρόνια, ντόπιοι αλλά και ξένοι, γνωρίζουν πως εκεί μπορούν να απολαύσουν έναν δυνατό μεζέ, όπου όλα είναι σπιτικά και φτιαγμένα της ώρας, από τα ορεκτικά ως τα κορεατικά, τα είδη σχάρας, τα μαγειρευτά, αλλά και τα γλυκά.

«Όλα είναι ιδιαίτερα, το καθένα έχει τη δική του ιστορία, τη δική του γεύση, τη δική του προσωπικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μερακλής κύριος Νίκος και εμείς, έχοντας δοκιμάσει ήδη τον μεζέ του, μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

Δώστε για παράδειγμα σημασία στην τηγανιτή πατάτα, η οποία είναι φρέσκια, από τα Κοκκινοχώρια. Δώστε σημασία στο πολύ δημοφιλές κρασάτο σουβλάκι, που φτιάχνεται με μπέικον, το οποίο πριν ψηθεί στη σχάρα έχει μείνει για τρεις μέρες στο κρασί με τα μυρωδικά του. Ή στη σπιτική σεφταλιά, ή στο αρνίσιο συκωτάκι, το οποίο κατά το τηγάνισμα σβήνει με κρασί και λεμόνι. Ή στην πολύ νόστιμη αναρόκρεμα, φτιαγμένη με φρέσκα αναρή ανάλατη -παραγωγής του ίδιου-, καρύδια, αμύγδαλα, μαστίχα και μέλι!

Οι πρώτες ύλες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και στη δημοφιλία που έχει αποκτήσει η ταβέρνα στο πέρασμα του χρόνου. Αν πχ δοκιμάσετε ντομάτα μαρμάντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε!

Ένα δείπνο στην ταβέρνα Τα Γράδα αποτελεί σίγουρα μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε!

Στο μενού, εκτός από τον κρεατομεζέ, υπάρχει και η επιλογή για ψαρικά, όπως το εξαιρετικό καθιστό χταπόδι (μέσα από μια παλιά συνταγή), αλλά και το φρέσκο ψάρι της ημέρας, με ό,τι πιάσει το δίχτυ -μεζές ή α λα καρτ.

Info
Τηλ. 24647122, 99431436
Πεδιάς 5, Ορόκλινη, Λάρνακα
Τρ-Κ 18.00-00.00