ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια κυπριακή ταινία στο σημαντικότερο και μεγαλύτερο Φεστιβάλ animation του πλανήτη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η ταινία «Τελετουργίες της Άνοιξης», του Γιώργου Τσαγγάρη, επιλέγηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα «perspectives» του Φεστιβάλ Annecy στη Γαλλία!

«Μεγάλη τιμή για εμάς και για την Κύπρο μας!», αναφέρει σε ανάρτησή του ο ίδιος ο δημιουργός.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Γιώργος Τσαγγάρης: «Μεταξύ 22-27 Μαρτίου η ταινία μας θα διαγωνιστεί στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, πραγματοποιώντας την πρεμιέρα της στη βόρειο Αμερική, σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του ανεξάρτητου, πειραματικού κινηματογράφου στον πλανήτη, το θρυλικό Ann Arbor Film Festival.

Το Ann Arbor Film Festival ιδρύθηκε το 1963 και είναι το αρχαιότερο φεστιβάλ ανεξάρτητου, πειραματικού κινηματογράφου στη βόρειο Αμερική. Φέτος το φεστιβάλ δέχτηκε περισσότερες από 2,800 υποβολές ταινιών, από περίπου 90 χώρες!

Η ταινία «Τελετουργίες της άνοιξης» βασίζεται σε ένα κείμενο του Κωστή Κολώτα, ένα ημιτελές κείμενο που -σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό της ταινίας- αποτελεί έναν ύμνο στην ομορφιά του κόσμου της Κύπρου.

Η ιστορία αφορά σε έναν νεαρό ο οποίος φτάνει στο μοναστήρι, για να γίνει μοναχός. Εκεί τον συνεπαίρνουν οι λειτουργίες, οι μυρωδιές, τα κεριά, οι ψαλμωδίες και οι μορφές των μοναχών. Κάποια στιγμή ο ηγούμενος τον στέλνει στο διπλανό χωριό και καθώς βγαίνει έξω μαγεύεται από μια άλλη μυσταγωγία, αυτήν της άνοιξης. Καθώς περπατά και απολαμβάνει τον ερωτισμό της φύσης, που ανθίζει και μοσχοβολά, βλέπει μιαν ανεράδα, το ερωτικό ξωτικό της κυπριακής παράδοσης. Εκείνη ρωτάει το όνομά του, εκείνος σαστίζει και η ανεράδα χάνεται. Συνεχίζει τον δρόμο του και φτάνει στο χωριό την ώρα που δύει ο ήλιος και οι κάτοικοι ανάβουν τους λύχνους. Είναι «η λυχναφής ώρα», όπως γράφει ο Κωστής. Και τότε βλέπει να έρχεται στο χωριό ένας θίασος. Οι ηθοποιοί στήνουν μια σκηνή και αρχίζουν να παίζουν.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται άνθρωποι της Ποταμιάς, που δούλευαν στις ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Είναι του Π. Δήκαιου, περί το 1932-36.