ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Migrena 2x2» στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2023

WIZ TEAM

Μπορεί ένα απομονωμένο σώμα να ταξιδέψει διασχίζοντας τον χώρο και τον χρόνο; Μπορεί το υποσυνείδητο να γίνει όχημα ενός αντίστοιχου ταξιδιού;

Το migrena2X2 είναι μία υβριδική σόλο περφόρμανς που υπάρχει σε ένα υπερρεαλιστικό χώρο φτιαγμένο από θραύσματα μνήμης, που μετατρέπει την αιώρηση και τον χειρισμό αντικειμένων σε κίνηση. Πρόκειται για μία αφηρημένη, σύγχρονη ερμηνεία της βιβλικής ιστορίας του Ιωνά που εγκιβωτίζει την έννοια της προφητείας διερευνώντας το υποσυνείδητο, αντιμέτωπη με τραύματα και φαντασίες. Το βάρος του περφόρμερ καθορίζεται από αλυσοδεμένα βαράκια με λαβές, ενώ ο ίδιος απαλλάσσεται από αυτό μέσα από ένα τελετουργικό που θυμίζει προσευχή και παραλήρημα. Η εντατικοποίηση των άγριων κινήσεων κάνει το σώμα να αποδομείται, να αποσυντίθεται, να λιώνει και να παραδίνεται με τρόπο που να αφυπνίζει ένα αφαιρετικό υλικό, ένα σύνολο άκρων και οργάνων που καταβροχθίζουν τον χώρο χωρίς ξεκάθαρο στόχο πέρα από το να υπακούνε τις αισθήσεις που το διαπερνούν. Αυτή η αποδέσμευση της ενστικτώδους, κουήρ και πρωτόγονης ολότητας που αδυνατεί να υπάρξει έξω από την εκστατική κατάσταση, αποτελεί κάλεσμα μετατροπής της σε μία οντότητα που λειτουργεί πέρα από τους πνευματικούς περιορισμούς της κοινωνίας. Το σώμα του περφόρμερ, το οποίο ωθείται σε ακραία ένταση και αποσύνθεση, ταξιδεύει επιδέξια στο διάστημα, αποκαλύπτοντας κρυφούς χώρους και επιφάνειες, φθάνοντας στην κάθαρση και, εν τέλει, στην αναγνώριση του εαυτού.

Ο Yotam Peled (αυτός/αυτ@), κουήρ χορογράφος και επιτελεστικός καλλιτέχνης, γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1989. Από παιδί ασχολείται με τις καλές τέχνες, τον αθλητισμό και την καποέιρα. Σε ηλικία 21 χρόνων, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ξεκίνησε χορό και ακολούθησε ανώτερη εκπαίδευση στο σύγχρονο τσίρκο. Το 2015 μετοίκησε στο Βερολίνο, και συνεργάστηκε με πολλούς Ευρωπαίους χορογράφους ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δημιουργεί τις δικές του χορογραφίες, με περιοδείες σε διάφορα φεστιβάλ και διοργανώσεις σε χώρες όπως Ισραήλ, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βόρεια Μακεδονία, Λουξεμβούργο, Καναδά, Παναμά, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Έχει βραβευτεί επανειλημμένως. Το 2018 δημιούργησε την ομάδα «Yotam Peled & the Free Radicals», με στόχο τη δημιουργία και τη διεθνή διάδοση σύγχρονων διεπιστημονικών περφόρμανς, με θεματικούς άξονες τις δομές εξουσίας, την αμφισβήτηση του φύλου, και την ανάπτυξη σύγχρονων κοινοτικών τελετουργικών. Η ομάδα έχει παρουσιάσει τις εξής δημιουργίες: Entropia (2018), Alpha (2019), migrena2x2, HEIMAT, fauna futura, Get A Grip (2021). Ο Yotam Peled υπήρξε φιλοξενούμενος χορογράφος στους εξής οργανισμούς: ‘THINK BIG’, Αννόβερο· TalentLAB#19 / Grand Theater, Λουξεμβούργο· CC Heidelberg, Χαϊδελβέργη· TanzLabor / ROXY Ulm· Θέατρο Χορού, Σκόπια· Tanzhaus, Ζυρίχη· PimOff, Μιλάνο και Altofest, Νάπολη. Προσκλήθηκε ως χοροδιδάσκαλος, ανάμεσα σε άλλα, στην Ακαδημία Τεχνών Fontys, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang, στα Dock11, Munstrum Theater, Cie Hors Surface, Cia Maura Morales, Overhead Project, PRISMA festival.

Χορογραφία & Ερμηνεία: Yotam Peled
Επικοινωνία: Laia Montoya / TINA agency
Σχεδιασμός: Yotam Peled

Το έργο στηρίζει το Fonds Darstellende Künste και χρηματοδοτείται από την Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τα Μέσα και το ίδρυμα Collider AIR / Contemporary Calgary.

Διοργάνωση Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού) και Θέατρο Ριάλτο
Σε συνεργασία Στέγη Χορού Λεμεσού Χορηγοί Επικοινωνίας Ο Φιλελεύθερος Active, ΡΙΚ Τεχνική Υποστήριξη Event Pro Χορηγός Φιλοξενίας Alinea Στηρίζουν Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Λεμεσός Blog, Russian Wave, Vestnik Kipra, Social et. Al.

Info
Tρίτη 27 Ιουνίου 2023
Ριάλτο, 20.30
Ανδρ. Δρουσιώτη Πλ. Ηρώων Λεμεσός
Εισιτήρια €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις)
Προπώληση www.rialto.com.cy 
Εισιτήρια : 77 77 77 45