ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μικροζυθοποιία Ασκά: Η Πιτσιλιά αποκτά το δικό της μικροζυθοποιείο

WIZ TEAM

«Η πλούσια γη της Πιτσιλιάς, με το αρτεσιανό νερό του Τροόδους και τα αρώματα της μοναδικής φύσης του γραφικού Ασκά, γέννησε την ιδέα δημιουργίας ενός τοπικού ζύθου, δίνοντας γεύσεις στα πιο τολμηρά μας όνειρα! Και εγένετο η Μικροζυθοποιία Ασκά, εν έτη 2023».

Αυτό αναφέρει μια από τις αναρτήσεις του Askas Microbrewery, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο ακαδημαϊκός Δρ Κυριάκος Τσιηφτές (Διδάκτορας Τεχνικών Επιστημών στον κλάδο της Μηχανολογικής Μηχανικής) και η  Παιδίατρος Μόνικα Μιχαηλίδου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κυριάκο Τσιηφτέ, μας ανέφερε ότι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παραγωγής της πρώτης μπύρας, η οποία σύντομα θα βρίσκεται στην αγορά. Πρόκειται για μια Pilsner με την ονομασία ARTemis, η οποία παράγεται σε συνεργασία με την κρητική μικροζυθοποιία Notos Brewery, που βρίσκεται στο Ηράκλειο. «Ο Συνεργατικός Ζύθος ARTemis εκφράζει την φιλοσοφία μας για την αρμονική συνεύρεση των Τεχνών (ART) και των ανθρώπων (emis) γύρω από τον ζύθο, ενώ η Θεά Άρτεμις, που κοσμεί την πρώτη μας ετικέτα, συνδυάζει την ελληνική μυθολογία με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Πιτσιλιάς».

Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε στην Κύπρο και τη δεύτερη μπύρα, μια Stout, ενώ μέχρι το Πάσχα θα έρθει και η τρίτη της παρέας, μια Vegan Weiss! «Εκτός από τις δικές μας, όμως, έχουμε αναλάβει την αντιπροσωπεία της ΝΟΤΟΣ στη Κύπρο, άρα θα έχουμε ακόμα 6 δικές τους στην αγορά», συμπληρώνει ο Κυριάκος Τσιηφτές.

Σε σχέση με τη Notos Brewery - Πρότυπη Μικροζυθοποιία Ηρακλείου ΙΚΑ, αξίζει να αναφερθεί πως  είναι το πρώτο ανεξάρτητο ζυθοποιείο του Ηρακλείου, το οποίο υιοθετεί μια ιδιαίτερη φιλοσοφία, με την αγνή κρητική φιλοξενία και παράδοση να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή ποιοτικών ζύθων.

Η φάση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με την παραγωγή μπύρας στον Ασκά και τη δοκιμή παρέα με φίλους, ενώ πλέον μπαίνει σε ένα μια επαγγελματική βάση.

Όπως αναφέρει στο WiZ ο Κυριάκος Τσιηφτές, το εργαστήριο - αποθήκη της Askas Microbrewery βρίσκεται στην Πλατεία Παλαιχωρίου και τα εγκαίνια αυτού έχουν οριστεί για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Ναι μεν, όπως προαναφέραμε, οι τρεις βασικές μπύρες θα φτιάχνονται στο Ηράκλειο, στο Παλαιχώρι όμως θα φτιάχνονται κι άλλες μπύρες στο εργαστήριο οι οποίες θα είναι δοκιμαστικές για νέες συνταγές -αυτές δεν θα πωλούνται όμως στο παρόν στάδιο. Επιπλέον, στο εργαστήριο θα υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία μέχρι 4 ατόμων κάθε φορά (με κράτηση), τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή.

«Σκοπός μας είναι στο μέλλον όλη η παραγωγή να βγαίνει από το μικροζυθοποιείο στον Ασκά, να κάνουμε εδώ την παραγωγή για όλες τις μπύρες μας. Προς το παρόν, σε αυτό τον χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο υπόγειο του Συνεργατικού Παντοπωλείου του χωριού (τον οποίο αναπαλαιώσαμε πλήρως) και ο οποίος θα λειτουργεί ως εργαστήριο-αποθήκη, ο κόσμος θα μπορεί να έρχεται για να δοκιμάζει τις μπύρες αλλά και να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία».

Δεν θα μπορούσαμε τέλος να μην ρωτήσουμε τον Κυριάκο Τσιηφτέ από ποια ανάγκη προέκυψε το εν λόγω πρότζεκτ και μάλιστα στα βουνά της Πιτσιλιάς.

«Πριν από τέσσερα χρόνια μετακόμισα στον Ασκά και πριν τρία χρόνια, εν μέσω κόβιντ, ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μπύρα. Στην αρχή η φάση εντελώς ερασιτεχνική, αφού φτιάχναμε μπύρες και τις δοκιμάζαμε με φίλους. Όταν τελικά πριν από 1,5 χρόνο έκανα ένα ταξίδι με τη Vespa μου σε όλη την Ευρώπη, στη διάρκεια του οποίου έμπαινα σε μικροζυθοποιεία και δοκίμαζα μπύρες, πήρα την απόφαση να υλοποιήσω την ιδέα μου για κάτι πιο επαγγελματικό. Έγραψα εταιρία, αγόρασα εργαστηριακού τύπου επαγγελματικό εξοπλισμό και ξεκίνησα».

Να αναφέρουμε τέλος ότι μεγάλη σημασία θα δοθεί και στο ηλεκτρονικό κατάστημα που θα ετοιμάσει το Askas Microbrewery, στο οποίο εκτός από τις μπύρες θα πωλούνται επίσης και τοπικά προϊόντα με ετικέτα (εκτός ψυγείου).