ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μιλήσαμε με πέντε καλλιτέχνες (του Eurotoire) που θα παίξουν Φέγγαρο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το καλοκαίρι του 2021, εν μέσω πανδημίας, δεκαοχτώ άγνωστοι μεταξύ τους μουσικοί -από δέκα διαφορετικές χώρες- είχαν συγκεντρωθεί στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος σύνθεσης τραγουδιών Eurotoire, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυπριακή δισκογραφική Louvana Records.

Από τη συνάντηση-συναναστροφή αυτή προέκυψε μια πολύ ωραία δουλειά με τίτλο «On A Red Thursday», μέσω της οποίας το συγκεκριμένο γκρουπ μουσικών και παραγωγών επιδεικνύει στον κόσμο τη δύναμη του να ακούς το δημιουργικό σου ένστικτο και να εμπιστεύεσαι το άγνωστο.


Δέκα από τους δεκαοκτώ αυτούς μουσικούς που δημιούργησαν το άλμπουμ, συναντώνται ξανά στην Κύπρο, στο Field Stage του Φέγγαρου (Σάββατο 30 Ιουλίου, 19:30) για να ερμηνεύσουν ζωντανά κάποια από αυτά τα τραγούδια, ενώ επιπλέον θα έχουν και διάσπαρτες σόλο εμφανίσεις* κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ

Το WiZ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με 5 εξ αυτών, θέτοντάς τους ερωτήματα τόσο για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ όσο και σε σχέση με τη δύναμη της από κοινού δημιουργίας και της συνεργασίας γενικότερα.

Η Γερμανίδα Judith Beckendorf, η Ολλανδή Tamara Van Esch. η Βελγίδα Alison Jutta, ο Ελλαδίτης Citrus Blossom (Βασίλης Παπαδόπουλος) και ο Κύπριος Alexis Sunder αποτελούν πέντε επιπλέον πολύ καλούς λόγους για να ανηφορίσουμε φέτος ως τον Κάτω Δρυ, το τριήμερο 28-30 Ιουλίου.

 


Judith Beckedorf

Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνησή σου από το πρότζεκτ Eurotoire;

Judith Beckendorf: Να βλέπω το ηλιοβασίλεμα με τους ανθρώπους του Eurotoire, μέσα από το νερό, σε μια παραλία κοντά στη Λάρνακα.

Tamara Van Esch: Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές υπέροχες αναμνήσεις να αναφέρω. Ελπίζω να είναι εντάξει να επιλέξω τρεις από αυτές: Το πρώτο βράδυ ονειρευόμουν την Kim και εμένα να γράφουμε δύο τραγούδια. Όταν της το είπα, το επόμενο πρωί αρχίσαμε να δουλεύουμε και τελικά γράψαμε δύο τραγούδια μαζί για τα οποία είμαι πολύ περήφανη. Επίσης, η νύχτα που γιορτάσαμε τα γενέθλιά μου και όλη η ομάδα μού έφερε μια τούρτα γενεθλίων - έκπληξη ήταν τόσο ξεχωριστή για μένα. Δείχνει πόσο δεθήκαμε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πώς θέλουμε να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον. Τέλος, θυμάμαι έντονα τη στιγμή που κλείσαμε το Eurotoire στο στούντιο και ο καθένας μίλησε για τις εμπειρίες του. Ο Βασίλης -ένας από τους συμμετέχοντες- είπε: «Αυτή η εμπειρία ήταν τόσο συναρπαστική και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν μπορούσα να περιμένω να συμβεί το επόμενο δευτερόλεπτο». Μου άρεσε πολύ αυτή η δήλωση.

Alison Jutta: Ο Λευτέρης να παρκάρει με ταχύτητα στο καλύτερο σημείο στάθμευσης, δίπλα στο στούντιο κάθε πρωί. Και η μακροχρόνια αίσθηση της «έντονης εξάντλησης που συναντά τη βαθιά ικανοποίηση», μετά από μεγάλες μέρες στο στούντιο και ατέλειωτες βραδιές με πάρτι.

Citrus Blossom (Βασίλης Παπαδόπουλος): Έχω πολλές δυνατές αναμνήσεις. Θα διαλέξω μία που μου έρχεται πρώτη-πρώτη στο μυαλό: η μικρή συναυλία που κάναμε στο σπίτι του Freedom Candlemaker. Ήταν βράδυ, είχαμε τελειώσει από μια πολύ γεμάτη μέρα, έπειτα από προσπάθεια να γραφτούν καινούρια κομμάτια και μαζευτήκαμε στο σπίτι του Λευτέρη το βράδυ για μπύρα και αποθεραπεία. Προς το τέλος της βραδιάς, καταλήξαμε στο δωμάτιο με το πιάνο και ο Λευτέρης άρχισε να μας παίζει κάποια κομμάτια του και σιγά σιγά πήραμε ο καθένας τη σκυτάλη. Αυτό που προέκυψε ήταν κάτι μαγικό για μένα. Είχα πολύ καιρό, σχεδόν από την εφηβεία μου, να έχω μια καινούρια χημική αντίδραση στο κεφάλι μου λόγω της μουσικής. Νόμιζα ότι τις είχα εξαντλήσει όλες: να πάω σε μια παράσταση, να κάνω το πρώτο μου λάιβ, να κάνω το πρώτο μου μεγάλο λάιβ κτλ. Ο συνδυασμός της δημιουργικής κόπωσης, της αγάπης για τους γύρω μου και του μοιράσματος της μουσικής μεταξύ μουσικών που δεν βρίσκονται σε κάποιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως μια σχολή μουσικής για παράδειγμα, με έκανε να φτάσω σε ένα συναίσθημα απόλυτης εμπιστοσύνης, άχρονο. Ήταν η πρώτη και ελπίζω όχι η τελευταία φορά που ένιωσα κάτι τέτοιο.

Alexis Sunder: Το Eurotoire ήταν μια εμπειρία ζωής γεμάτη με υπέροχες και δημιουργικές στιγμές. Η πιο δυνατή ανάμνησή μου είναι η παρθενική συνάντηση ακρόασης στα μέσα της πρώτης περιόδου συγγραφής, όπου μαζευτήκαμε όλοι στο στούντιο για να ακούσουμε μαζί για πρώτη φορά όλα τα demos των τραγουδιών που γράφτηκαν τις πρώτες τρεις μέρες. Θυμάμαι να με συνεπαίρνουν οι μελωδίες και η αισθητική των τραγουδιών και να γεμίζω με ενθουσιασμό και ανυπομονησία για να συνδράμω στην ολοκλήρωσή τους. Ήταν η στιγμή που ερωτεύτηκα το Eurotoire και που πείστηκα πως ήμουν ακριβώς εκεί που έπρεπε. 


Tamara van Esch

Στη μουσική δημιουργία προτιμάς τον μοναχικό δρόμο ή τη συλλογικότητα; Πού λειτουργείς καλύτερα;

Judith Beckendorf: Ως ακουστική κιθαρίστρια και τραγουδίστρια / τραγουδοποιός έχω περάσει πολύ χρόνο στο παρελθόν γράφοντας και ερμηνεύοντας τη δική μου μουσική ή επινοώντας διασκευές της μουσικής άλλων ανθρώπων για να τις παίξω μόνη μου. Τα τελευταία δύο χρόνια απόλαυσα πολύ να δουλεύω με το folk τρίο μου, Standard Crow Behavior. Πάντα μου άρεσε το πώς η ενορχήστρωση των τραγουδιών μου, μαζί τους, είναι 1000 φορές καλύτερη.

Tamara Van Esch: Για πολλά χρόνια έγραφα και έπαιζα μόνη μου. Η ένταξή μου στο Eurotoire ήταν μέρος της εξέλιξής μου στη σύνθεση τραγουδιών, με την έννοια ότι συνεργάστηκα με τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μαθαίνοντας πολλά από αυτό. Ήταν υπέροχο να ανοίγεσαι και να βλέπεις πώς η συλλογική σύνθεση τραγουδιών προσθέτει τόσα πολλά νέα και απροσδόκητα πράγματα στα τραγούδια σου. Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω ανταλλάξει την προτίμηση μου από τον μοναχικό δρόμο στον συλλογικό. Όταν άλλοι μουσικοί που γνωρίζεις καλά ή που έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες, προσθέτουν την άποψή τους στη μουσική σου, αυτό είναι κάτι που προσθέτει μαγεία στη διαδικασία, το αποτέλεσμα και απόλαυση στις ζωντανές εμφανίσεις.

Alison Jutta: Συνήθως προτιμώ να ξεκινάω μόνη μου και να προσκαλώ άλλους ανθρώπους όταν υπάρχει ήδη κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε για να το πάμε στο επόμενο επίπεδο. Αλλά μου άρεσε πάρα πολύ το ότι έριξα τον εαυτό μου στα βαθιά και συμφώνησα να φτιάξω ένα ολόκληρο άλμπουμ με 20 άτομα που δεν είχα γνωρίσει ποτέ.

Citrus Blossom (Βασίλης Παπαδόπουλος): Για μένα είναι ένας συνδυασμός των δύο. Ένας επιτυχημένος πυρήνας μιας μουσικής ιδέας, κατά τη γνώμη μου παράγεται όταν το άτομο είναι μόνο του και αναπτύσσεται και μετουσιώνεται σε κομμάτι, συλλογικά. Τι εννοώ με αυτό όμως; Ο πυρήνας μιας μουσικής ιδέας είναι το σκούντημα για να ξεκινήσει η παραγωγή του τραγουδιού. Είναι μια μικρή μελωδία, ένα δίστιχο, οτιδήποτε, αλλά πρέπει να παραχθεί στην ησυχία και τη μοναξιά. Πολλές φορές τυχαίνει να πηγαίνω στη μπάντα μου με μια τέτοια μικρή αλλά πηγαία ιδέα και το τελικό τραγούδι που θα προκύψει να μην την περιλαμβάνει καθόλου. Είναι το σκούντημα αυτή η ιδέα. Πολλές φορές όμως, εκπληκτικά κομμάτια γράφονται κατά τη διάρκεια ενός τζαμ. Πάλι όμως, και εδώ για να φτιάξεις πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ένα τζαμ πρέπει να έχεις περάσει χρόνο που να παλεύεις μόνος σου με τη μουσική, να έχεις μελετήσει, να έχεις προσπαθήσει να δώσεις σχήμα σε μια μελωδία.

Alexis Sunder: Είμαι κατεξοχήν ομαδικός παίχτης. Προσωπικά η δημιουργία ξεκινά συνήθως σαν μοναχικός δρόμος αλλά η στιγμή που απολαμβάνω περισσότερο είναι αυτή της σύνδεσης, όπου ως μέλος ομάδας μοιραζόμαι εμπειρίες και σκέψεις, εξελίσσουμε συλλογικά ιδέες και βρίσκουμε λύσεις. Για να φέρουμε εις πέρας τους στόχους του Eurotoire -ως άγνωστοι καλλιτέχνες μεταξύ μας, να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό άλμπουμ δεκαπέντε τραγουδιών- έπρεπε να ανακαλύψουμε κοινά βιώματα και ερεθίσματα και να συνδεθούμε καλλιτεχνικά και προσωπικά. Έτσι λειτουργώ στη ζωή μου γενικά, γιατί πιστεύω πως έτσι βγαίνει ο καλύτερος και πιο δημιουργικός μου εαυτός.


Alison Jutta 

Ηχητικά, πώς θα προσδιόριζες το δικό σου υλικό που θα παρουσιάσεις στον Φέγγαρο;

Judith Beckendorf: Η σόλο εμφάνισή μου θα είναι ένα μείγμα σόλο διασκευών για ακουστική κιθάρα και πρωτότυπου δικού μου υλικού με ακουστική κιθάρα και φωνή.

Tamara Van Esch: Indietronic-NL-pop, που σημαίνει ανεξάρτητη, εναλλακτική μουσική, με επιρροές από τους My Brightest Diamond έως το Blur, με ολλανδικούς στίχους που δίνουν φωνή σε άγνωστες ιστορίες τόσο με οικείες όσο και με πειραματικές χροιές. Κάποιες στιγμές η μουσική μου αποπνέει ηρεμία και σε άλλες είναι αντιφατική και απρόσμενη, με μια εξαιρετική χρήση οργάνων.

Alison Jutta: To υλικό που θα παρουσιάσουμε με το Eurotoire είναι σίγουρα ιδιαίτερο. Είναι ένα mashup από πολλές επιρροές, λόγω του ότι δουλέψαμε με μια τόσο μεγάλη ομάδα. Επειδή όμως τα τύμπανα και το μπάσο και κάποια άλλα όργανα ηχογραφήθηκαν λίγο-πολύ από τους ίδιους ανθρώπους, και στο ίδιο στούντιο με τον ίδιο εξοπλισμό, καταφέραμε να τα φέρουμε όλα μαζί και να έχουμε ένα συνεκτικό σύνολο. Θα το περιέγραφα ως μια eclectic/organic συλλογή τραγουδιών.

Citrus Blossom (Βασίλης Παπαδόπουλος): Στον Φέγγαρο θα παίξω με τη μπάντα μου, τους Cirtrus Blossom. Τα κομμάτια μας είναι πολιτικά. Έχουν να κάνουν με τη προσφυγιά, την απέχθεια προς οτιδήποτε φασιστικό, την καπιταλιστική ματαιοδοξία και βαρβαρότητα που γεννάει τον φασισμό, τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ προς την Παλαιστίνη και άλλα. Γενικά αυτή τη μπάντα την εμπνέει η αδικία. Αυτό φυσικά έχει αντίκρισμα και στον ήχο. Προσπαθούμε με τη μουσική μας να διηγούμαστε ιστορίες και να υπογραμμίζουμε αντιθέσεις. Να απεικονίζουμε μουσικά τη γλύκα της αθωότητας των θυμάτων και τη σήψη των ματαιόδοξων.

Alexis Sunder: Στον Φέγγαρο θα παρουσιάσω κομμάτια από το πρώτο μου προσωπικό δίσκο που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουλίου, όπως και κάποιες άλλες δημιουργίες που συχνά-πυκνά παίζω live. Ο ήχος μου αυτή την περίοδο είναι ρέτρο με μοντέρνες πινελιές - ένα μίγμα soul και pop, κτισμένος σε grooves από funk, χαρμόσυνες μελωδίες και γερή δόση ενδοσκόπησης. Μαζί μου στον Φέγγαρο θα χορέψεις, θα νοσταλγήσεις χαμένες αγάπες και θα τραγουδήσεις για καλύτερες μελλοντικές μέρες.


Citrus Blossom

Πώς αναμένεις να είναι η ατμόσφαιρα στον Φέγγαρο; Τι προσδοκίες έχεις για το φεστιβάλ;

Judith Beckendorf: Πολλή ζέστη! Ελπίζω να μη λιώσω πάνω στη σκηνή. Πραγματικά ανυπομονώ να επιστρέψω στην ηλιόλουστη Κύπρο. Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς συνήθως δεν έχω πραγματικά προσδοκίες όταν κάνω κάτι για πρώτη φορά.

Tamara Van Esch: Τον τελευταίο καιρό με κάνει χαρούμενη να μην περιμένω πραγματικά να συμβούν πράγματα, αλλά απλώς να παρατηρώ και να περιμένω να δω τι θα συμβεί. Για τον Φέγγαρο αυτό σημαίνει: Ανυπομονώ πολύ να παίξω με αυτές τις πέντε μπάντες: το δικό μου συγκρότημα Tamara van Esch, το Eurotoire, τον Freedom Candlemaker, την Alison Jutta, τον Alexis Sunder. Είναι πολύ συναρπαστικό για μένα να παίζω στην κεντρική σκηνή ενός φεστιβάλ, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν. Επίσης, ανυπομονώ να δω ζωντανή μουσική από άλλες μπάντες και πέρα από αυτό… θα δω τι θα φέρει ο Φέγγαρος!

Alison Jutta: Αυτό που έζησα στο Mουσικό Xωριό πέρσι είχε μια έντονη αίσθηση κοινότητας. Ήταν μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ο Φέγγαρος είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερος, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα νιώσουμε την ίδια φιλικότητα στον αέρα. Και φυσικά, μια επιπλέον δόση ευτυχίας διότι είναι η πρώτη έκδοση μετά τον κορωνοϊό και η 10η επέτειος. Ανυπομονώ!

Citrus Blossom (Βασίλης Παπαδόπουλος): Θα είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ που έχουμε παίξει. Οργανωτικά, εμπιστεύομαι τη Μαρία, τον Ανδρέα και τον Λευτέρη. Απόλυτα! Προσδοκώ απλώς να δω τους φίλους μου και να μοιραστούμε τη μουσική μας με πολύ κόσμο. Γνωρίζω πολλούς από τους καλλιτέχνες που θα παίξουν και έχω να πω ότι η Louvana έχει κάνει καταπληκτική δουλειά όσον αφορά την ποικιλομορφία και την ειλικρίνεια αυτών που θα ακουστούν. Ελάτε!

Alexis Sunder: Ο Φέγγαρος είναι σήμα κατατεθέν στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής και έχω πολλές υπέροχες μουσικές αναμνήσεις από προηγούμενες χρονιές. Λατρεύω τη ιδέα πως, για τρεις μέρες, ένα ολόκληρο χωριό σφύζει από ζωή και μουσική και δημιουργείται μια κοινότητα θεατών, καλλιτεχνών και μουσικών. Χάνεσαι πραγματικά σε μια άλλη, «Φεγγαρική» διάσταση. Το line-up είναι ονειρικό και για ποικίλα γούστα, με εξαίρετες εγχώριες και ξένες συμμετοχές. Όντας σημαδιακή χρονιά φέτος, με μια δεκαετία Φέγγαρου, προσμένω εορταστική ατμόσφαιρα, θετικά καλοκαιρινά vibes, εμπνευσμένες εμφανίσεις και μια πανδαισία ηχοχρωμάτων.


Alexis Sunder

Πρόγραμμα σόλο συναυλιών:

Judith Beckedorf (DE)
Πέμπτη 28 Ιουλίου / 18:00 / Village Stage

Tamara van Esch (NL)
Παρασκευή 29 Ιουλίου / 19:30 / Field Stage

Alison Jutta (BE/NL)
Σάββατο 30 Ιουλίου / 18:00 / Village Stage

Citrus Blossom (GR)
Πέμπτη 28 Ιουλίου / 19:30 / Field Stage

Alexis Sunder
Σάββατο 30 Ιουλίου / 20:30 / Field Stage 

Διάβασε επίσης: Σόφη, από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα τραγούδια σου;

Το Eurotoire: Equaliser απευθύνει δύο καλέσματα για την προώθηση καλλιτεχν@ φύλων και χωρών χαμηλής εκπροσώπησης

Η Louvana Records είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα της Eurotoire: Equaliser (EU:EQ) εγκρίθηκε από την MusicAIRE (An Innovative Recovery for Europe), συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Music Moves Europe” και απευθύνει δύο ανοιχτά καλέσματα. Το δεκάμηνο πρόγραμμα Eurotoire: Equaliser επικεντρώνεται στο να προωθήσει τη διαδικτύωση και κυκλοφορία παραγωγών-τραγουδοποιών της Ευρώπης που ανήκουν σε φύλα και χώρες με χαμηλή εκπροσώπηση στην καλλιτεχνική σφαίρα, διασυνδέοντας τ@ με ανερχόμενους επαγγελματίες της Ευρώπης στον χώρο των media. @ συμμετέχοντ@ θα επωφεληθούν της διαπολιτισμικής συνεργασίας που θα έχει ως στόχο τόσο το να τ@ ενδυναμώσει προσφέροντας ένα δίκτυο προσβάσιμο και πέραν του προγράμματος του ίδιου, όσο και να αναδείξει το πώς μπορεί να ακουστεί ένα πραγματικά ποικιλόμορφο Ευρωπαϊκό ρεπερτόριο. Η προθεσμία των αιτήσεων λήγει στις 26 Ιουλίου 2022.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας παραγωγής-τραγουδοποιίας του Eurotoire: Equaliser (Producer-Songwriter Pillar) ενθαρρύνουν αιτήσεις ανερχόμενων ατόμων που ανήκουν στο χώρο της παραγωγής και της τραγουδοποιίας και αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες (transgender ή cisgender), καθώς και οποιοδήποτε gender non-conforming άτομο. Το πεδίο δράσης του προγράμματος στη Νοτιανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια ή νησιωτικές χώρες που καλύπτει το πρόγραμμα Creative Europe συμπεριλαμβάνει τις Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Γεωργία, Ελλάδα, Ισλανδία, Κόσοβο*, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Ουκρανία. Τα άτομα που θα γίνουν δεκτά θα αποτελέσουν μέρος μιας ομάδας 6 παραγωγών-τραγουδοποιών που θα κυκλοφορήσουν και θα προωθήσουν ένα άλμπουμ 10 κομματιών το οποίο θα συνθέσουν και θα κάνουν παραγωγή σε συνεργασία.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας επαγγελματιών του χώρου των μουσικών media (Music Media Professionals Pillar) θα στηρίξουν ανερχόμενους επαγγελματίες των μέσων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, παρουσιαστών ραδιοφωνικών εκπομπών και podcast ή vloggers που καλύπτουν τις νέες μουσικές κυκλοφορίες. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και τα άτομα που θα γίνουν δεκτά θα αποτελέσουν κομμάτι ομάδας 6 επαγγελματιών στα media που θα προωθήσουν το portfolio τους και θα αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.

Το κάλεσμα λήγει στις 26 Ιουλίου 2022 ώρα μεσάνυχτα (ζώνη ώρας EEST). Συνεντεύξεις των υποψηφίων θα διεξαχθούν στο διάστημα 22 με 23 Αυγούστου 2022. Τα άτομα που θα εγκριθούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ενημερωθούν έως τις 25 Αυγούστου.

Κάλεσμα για ανερχόμεν@ παραγωγούς-τραγουδοποιούς:
https://eurotoire.com/EUEQ-Prod-Song-2022

Κάλεσμα για ανερχόμεν@ επαγγελματίες στο χώρο των media:
https://eurotoire.com/EUEQ-MMP-2022

*Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244(1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη Διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.