ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Βαρνάβας μάς μιλά για το πιο αγαπημένο του κομμάτι στην κουζίνα της Μπέμπας

WIZ TEAM

«Στην Ευρώπη έχει εστιατόρια με αστέρι Michelin που δουλεύουν χωρίς ηλεκτρισμό. Μόνο με φούρνο, μόνο με ξύλα, μόνο με κάρβουνα».

Στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που κάναμε στην Μπέμπα, όπου μας μίλησε τόσο ο σεφ και συνιδιοκτήτης Βαρνάβας Ηλία, όσο και ο έτερος ιδιοκτήτης Θωμάς Μπέκας, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και στην κουζίνα του αγαπημένου εστιατορίου της πρωτεύουσας. Εκεί που δεσπόζουσα θέση έχει ο ξυλόφουρνος και επίσης πρωταγωνιστεί το κάρβουνο.

Γνωρίζοντας ότι ήταν από τα πρώτα μαγαζιά του είδους τους που χρησιμοποίησαν ειδικά τον φούρνο στην κουζίνα τους, ψήνοντας εκεί από πίτες και ψάρι, μέχρι ιδιαίτερα κρέατα, ρωτώ τον Βαρνάβα κατά πόσο θεωρεί πως η Μπέμπα κατάφερε τρόπον τινά να αποενοχοποιήσει κάπως το κάρβουνο και τον φούρνο. Αφού αρχικά μου λέει για τα ευρωπαϊκά μισελενάτα εστιατόρια που δουλεύουν χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο με φούρνους, ξύλα και κάρβουνο, ακολούθως μου δίνει και ένα παράδειγμα: «Άλλο είναι να φας τα βραστά χόρτα σοταρισμένα στο τηγάνι και άλλο είναι να τα απολαύσεις ζεσταμένα πάνω στο κάρβουνο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, καμία σχέση η μια γεύση με την άλλη. Και ξέρεις, το χόμπι του Κύπριου είναι το κάρβουνο. Είναι πιο κοντά στην κουλτούρα μας».

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την 3η θέση που κατέβαλε η Μπέμπα στα WiZ 50 Best Restaurants 2023, γεγονός που την κατατάσσει στο ψηλότερο σημείο με τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου.

Μου λέει επίσης και για άλλα πράγματα που ψήνονται στον φούρνο και για το πόσο νόστιμα είναι τα συγκεκριμένα φαγητά. «Στο τέλος της ημέρας σημασία έχει να είναι νόστιμο το φαγητό. Είτε μάγουλα νεροβούβαλου με σάλτσα γαρίδας θα φας είτε μακαρόνι χωριάτικο με προβατίνα, όλη η κουβέντα είναι να έχεις κάτι νόστιμο στο πιάτο».

Αναφέροντας μου όλα αυτά, καταλαβαίνω ότι ο φούρνος αποτελεί για τον ίδιο το πιο ιδιαίτερο κομμάτι μέσα στην κουζίνα. «Είναι σίγουρα το πιο ιδιαίτερο. Και φυσικά το αγαπημένο μου. Για παράδειγμα, το ψάρι ψήνεται τέλεια μέσα στον φούρνο, αφού ψήνεται ομοιόμορφα από όλες τις μεριές, δίνοντάς του κιόλας μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση».

Αν και κατά την επίσκεψή μας στο μενού με τα ψάρια ημέρας υπήρχαν ολόφρεσκια σφυρίδα και τέλειο μπαρμπούνι, αποφασίσαμε εντούτοις να απολαύσουμε το καρέ παϊδάκι από κατσικάκι Μυτιλήνης που ψηνόταν για ώρες στα κάρβουνα (στην πάνω σχάρα), αφού η περιγραφή του σεφ δεν μας άφηνε περιθώριο να επιλέξουμε κάτι άλλο. Και έχω να πω ότι ήταν λουκούμι!

Ολόκληρη η συνέντευξη των Βαρνάβα Ηλία και Θωμά Μπέκα θα δημοσιευθεί στο WiZ τις αμέσως επόμενες ημέρες.