ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Διομήδης Κουφτερός παρουσιάζει την παράσταση «Λούλλες»

WIZ TEAM

Τι κοινό έχουν μια εκπομπή του ΡΙΚ του 1995, ένα τραγούδι της Γιουροβίζιον, ένα δημοσίευμα για το «Έητς» και μαρτυρίες γκέι αντρών που έζησαν την εποχή;

Μια από τις συμμετοχές στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.23, που διοργανώνει για 13η συνεχόμενη χρονιά στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό, είναι η παράσταση «Λούλλες» του Διομήδη Κουφτερού και του Campos Culture and Arts. Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στη Λευκωσία, στη Στέγη Χορού.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί, για θέατρο επινόησης, πειραματικό  storyboarding, απόκρυψη και αποκάλυψη. Μια θεατρική δράση σε ντραφτ μορφή, ένα εμπλουτισμένο θεατρικό αναλόγιο, μια ανοιχτή πρόβα για τη στιγμή συνειδητοποίησης της διαφορετικότητας. Βασισμένο σε αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, και προσωπικές μνήμες από τις δημόσιες συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία στην Κύπρο των 80s και 90s.

Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός
Ηθοποιός: Νεκτάριος Θεοδώρου
Σκηνογραφία: Ελένη Ιωάννου
Bίντεο: Χαράλαμπος Βαρέλιας 

Εκτός από τη συμμετοχή της στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.23, που διοργανώνει για 13η συνεχόμενη χρονιά το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, στο Ξυδάδικο, στη Λεμεσό (1 & 2 Απρλίου), η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στις 6 Απριλίου, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής και κινητικότητας με την Στέγη Χορού Λευκωσίας.


Σε σχέση με το theYard.Residency.23
, η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στη μνήμη του σχεδιαστή, σκηνοθέτη και συγγραφέα Άχιμ Βίλαντ- έναν αεικίνητο δημιουργό, φίλο και συνεργάτη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2022. Ο Άχιμ συμμετείχε στο theYard  με τις παραγωγές «Βόυτσεκ» (2013) και «Egoland» (2016 και 2017).

Το theYard.Residency αποτελεί για το Κέντρο ΜΙΤΟΣ μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί να μοιραστεί το ενδιαφέρον που έχει για την τέχνη, τις μεθοδολογίες, τις συνεργασίες και την τοπική κοινότητα. Οι δράσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με έδρα τον χώρο του Ξυδάδικου, που λειτουργεί ως ανοικτή σκηνή, ένα ασφαλές περιβάλλον για δημιουργία, συνάντηση και ανταλλαγή.

Η 13η διοργάνωση έχει ως θεματική το «Didnt you promise (me) peace, που αποτελεί απόσπασμα από ποιητικό κείμενο της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Έλις Προστότακ. To ερώτημα για τους διοργανωτές παραμένει ανοικτό, ίσως αναφέρεται σε μια ξεχασμένη υπόσχεση προς ένα παιδί ή μια γενιά - σε ένα κομμένο δέντρο, μια ερωτική απογοήτευση, μια ανεκπλήρωτη εθνική ελπίδα. Για τη χρονιά του 2023 το ΜΙΤΟΣ προσβλέπει σε πιο συμπεριληπτικές δράσεις και αφηγήματα και εργάζεται προς ένα ανοικτό ημερολόγιο καταγραφής τους.

Το theYard.Residency.23 φιλοξενεί δημιουργούς και ομάδες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με καλλιτεχνική, κοινωνική ή ακτιβιστική δράση και ευαισθησία. Οι συμμετοχές, ενώ βασίζονται στην performance, έχουν δια-καλλιτεχνικά και διεπιστημονικά χαρακτηριστικά και οι περισσότερες είναι προσανατολισμένες στην έκφραση του Queerness. Το φετινό πρόγραμμα προτείνει νέες παραγωγές με πρωτότυπα κείμενα, παράλληλες δράσεις και ενισχύεται με εργαστήρια που αφορούν ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και εργαστήρια που απευθύνονται στην κοινότητα (σε ενήλικες και σε έφηβους) γύρω από τα θέματα του φύλου και της σεξουαλικότητας. Τέλος, αναπτύσσει πιλοτικά συνεργασίες με άλλους φορείς εντός και εκτός Κύπρου.