ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Εύης Μιχαηλίδης είδε το θεατρικό «Οι νταντάδες» και έγραψε ένα σχόλιο

WIZ TEAM

«Ό,τι τζαι να πω εν λλίον για τούτο που είδα».

Ο γνωστός Λεμεσιανός Εύης Μιχαηλίδης (σχεδιαστής κοσμημάτων / ακτιβιστής), παρακολούθησε την πρεμιέρα της παράστασης «Οι νταντάδες», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αν είδα καμιά 500σιάν θεατρικά στη ζωήν μου, ήταν το πρώτο που με έντζισεν τόσον πολλά η γλώσσα του».


Πιο κάτω αυτούσιο το σχόλιό του:

Επαρακολούθησα εψές το «Οι νταντάδες» (του Σκούρτη), στο Συνεργείο, σε μια εξαιρετική παράσταση σε σκηνοθεσία του Άδωνη Φλωρίδη.

Ό,τι τζαι να πω εν λλίον για τούτο που είδα. Σ’ ένα λιτό σκηνικό, με μια πολλά δυνατή ηθοποιία, μια απίθανη ιστορία ξετυλίεται. Το νόημα τζαι η ουσία  αποκτά δυναμική διαλεκτική, με την εξουσία, την τοξικότητα τζαι την ταξικότητα να εξελίσσονται παράλληλα... Το χιούμορ τζαι ο σαρκασμός αποκτούν τη δική τους διάσταση, μέσα που την σοβαρότητα του έργου. Η καλοδουλεμένη ηθοποιία να φαίνεται σε κάθε τους βήμα, σε κάθε κίνηση, κάθε μορφασμό.

Να πω πως αν είδα καμιά 500σιάν θεατρικά στη ζωήν μου, ήταν το πρώτο που με έντζισεν τόσον πολλά η γλώσσα του. Ένας λόγος απενοχοποιημένος που αληθινά επικοινωνεί με τον θεατή. Να γελάς αβίαστα, αν τζαι έννεν κωμωδία,  με τες ταυτίσεις, τες πλάκες, την ειρωνεία τζαι τον σαρκασμό. Νοιώθεις το παραπάνω γιατί εν «μεταφράζεις». Έτσι διά σου τη δυνατότητα να δκιαβάσεις τα βαθύτερα νοήματα του έργου, να απολαύσεις το παίξιμο (την ηθοποιία) πιο εστιασμένα. Εν άμεσο.

Με μιαν αξεπέραστη διασκευή στην καθομιλουμένη κυπριακή (την γλώσσα που μιλούμε, καταλάβουμε τζαι επικοινωνούμε), νοηματικά πιστή στο κείμενο  του Σκούρτη. Τούτη εν τζ’ η μεγαλλύττερη επιτυχία του έργου. Η αποστειρωμένη, συγυρισμένη, στυλιζαρισμένη, φορμαρισμένη Ελληνική που συνηθίζεται στα θεατρικά, διά τη θέση της σε μιαν έξυπνα προσιτή, γλυτζιάν, γοητευτική, απενοχοποιημενη φρασεολογία που εν που τ’ αληθκεια... απελευθερωτική.

Αν θέλουμε αληθινά να προσεγγίσουμε τον κόσμο, τη νεολαία, σαν κοινό στα θέατρα, πρέπει επιτέλους να τους μιλήσουμε στη γλώσσα τους.

Μπράβο σε ούλλους τους συντελεστές.

Λίγα λόγια για την παράσταση «Οι νταντάδες»

Ο Πέτρος και ο Παύλος, αδελφικοί φίλοι, λούμπεν προλετάριοι, πλακατζήδες, με έντονη την αίσθηση του λαϊκού χιούμορ και ο Σταύρος ο «μάστρος», ο εκπρόσωπος μιας σκοτεινής δύναμης. Οι τρεις τους θα συναντηθούν στο σημείο όπου η δύναμη του πλούτου και της εξουσίας συγκρούεται με τα όνειρα ανίσχυρων ανθρώπων. Σε ελεύθερη απόδοση/διασκευή στην Ελληνική Κυπριακή διάλεκτο.

"Οι Νταντάδες" του Γιώργου Σκούρτη
Επί Σκηνής: Στέλιος Ανδρονίκου, Αντρέας Μακρής, Αντρέας Ιωάννου
Σκηνοθεσία/διασκευή: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά/κουστούμιά: Τζούλια Γεωργιάδου
Φωτισμός: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσικός επι σκηνής,/χειρισμός φωτισμού και ήχου: Hλίας Σωφρονίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παναγή
Παραγωγή Υπόγεια Σκηνή Πολυχώρος Συνεργείο

INFO
Παραστάσεις:
9, 11, 12, 13/11 και 24, 25, 26/11 στον Πολυχώρο Συνεργείο (οδός Ελευθερίας 91) 

17, 18, 19/11 στο Flea Theater Λευκωσία (οδός Γιάννη Κορομία)

Ώρα παραστάσεων: 20:00
Είσοδος: 12ευρώ
Πληροφορίες/κρατήσεις 96740757