ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

O Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδάει την Χρυσταλλού και το κοινό τον αποθεώνει

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας η συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και του Γιάννη Κότσιρα. Το κοινό είχε την ευκαιρία να σιγοτραγουδήσει μαζί με τους ερμηνευτές, δημιουργικές διασκευές, καινούργια και παλιά τους τραγούδια, σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα!

Η βραδιά έφτασε στο αποκορύφωμα της όταν ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγούδησε για πρώτη φορά δημόσια, το τραγούδι του Πόλυ Κυριάκου «Άκου Χρυστάλλα Χρυσταλλού» στην κυπριακή διάλεκτο. Το εν λόγω τραγούδι που ερμηνεύει κανονικά ο Μιχάλης Τερλίκκας, περιλαμβάνεται μέσα στον δίσκο του Γιώργου Νταλάρα  "Κύπρος Νυν και Αεί" ο οποίος κυκλοφόρησε πριν δυο μήνες. Η μουσική είναι του Μίλτου Πασχαλίδη, η παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα και η ενορχήστρωση του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Τους στίχους έγραψε ο Πόλυς Κυριάκου πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν έφυγε από την ζωή η αδερφή του Γρηγόρη Αυξεντίου, η Χρυστάλλα και πρόκειται για ένα μήνυμα, το οποίο ο στιχουργός ζητάει να το μεταφέρει στον αδελφό της όταν θα συναντηθούν στον άλλο κόσμο.

Ο Πόλυς Κυριάκου για άλλη μια φορά εκδηλώνει μέσα από τους στίχους του, την έντονη ευαισθητοποίηση του σχετικά την ιστορία της πατρίδας μας και μας κάνει περήφανους. Έτσι μαθαίνοντας για τον θάνατο της Χρυστάλλας Αυξεντίου, έγραψε αυτούς τους στίχους, μέσα σε δυο λεπτά, εκφράζοντας την συγκίνηση του και διαδίδοντας μέσα από την τέχνη της μουσικής την ιστορία του τόπου μας.

Άκου Χρυστάλλα Χρυσταλλού. Τζιει πάνω πον' να φτάσεις
Τζιει πάνω τζιει πον' να τον δεις μεν μάς τον ηξιππάσεις
Μεν'πα τζιαι πεις του που ποδά θκιακόσιες ήττες είδες

Ψέμματα πε' του τάχα μου πως εν' καλά οι πατρίδες
Πε' του: "Αρφέ μου ούλλα δαμαί έννουσιν μέλιν γάλαν"
Πε' του: "Ελευτερώσαμεν τζιαι Κύπρον τζιαι Ελλάδαν"
Μα μες στα μμάθκια μεν τον δεις γιατί εθ' θα σε πιστέψει

Πε' του: "Οι Εγγλέζοι εφύασιν δίχα να πουν μιαν λέξην"
Πε' του: "Τζ' οι Τούρτζιοι εφύασιν τζ' ο τόπος εν' δικός μας"
Πως πάτσον μιάλον έφαεν τζιαι τούτος ο οχτρός μας

Άκου Χρυστάλλα Χρυσταλλού. Τζιει πάνω πον' να φτάσεις
Τζιει πάνω τζιει πον' να τον δεις μεν μάς τον ηξιππάσεις
Πε του:" Γληόρη μου καλέ, Λεβέντη μου τζαι Φως μου
Δίκαια εθυσιάστηκεν ο ήρωας ο αρφός μου"

Δείτε το βίντεο από την χθεσινή βραδιά.