ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Πάνος Καλλής επιστρέφει με τα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ «Ο ΨΕΥΤΗΣ» και «ΤΗΝ ΕΧΑΣΑ» σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ο Ψεύτης» (Le Menteur) Γράφτηκε ως ραδιοφωνικό μονόπρακτο για τον τον ηθοποιό Ζαν Μαρέ κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής υπό μορφή ποιήματος με ομοιοκαταληξία. Στα ελληνικά είναι γνωστότερο ως «η ψέφτρα» από την πρώτη παρουσίαση την Ελλάδα από την Έλλη Λαμπέτη. Ένας παθολογικός ψεύτης προσπαθεί απεγνωσμένα να πει αλήθεια αλλά καταλήγει και πάλι στο ψέμα.

Το «Την Έχασα» (Je l'ai perdue) ή γράφτηκε για τον Jean Marais και έπαιξε στο ραδιόφωνο, με μουσική του Jean Wiener. Είναι η ιστορία ενός πιερότου που ερωτεύεται ένα κορίτσι με την πρώτη ματιά σε ένα πανηγύρι. Τρυφερό και μαγικό, το κείμενο διαπνέεται από μια διαρκή αίσθηση αγωνίας και αναζήτησης, χαρακτηριστική σε ολόκληρο το συγγραφικό έργο του Κοκτώ.

Ο Μάνος Χατζιδάκις τον χαρακτήρισε «έναν διαβολικό ακροβάτη της τέχνης». Ήταν ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ένας από τους πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες του μεσοπολέμου, μέλος της γαλλικής πρωτοπορίας. Ο Ζαν Κοκτώ, ένα λαμπρό άστρο των γαλλικών γραμμάτων και της τέχνης, μια σπουδαία προσωπικότητα, νάρκισσος, εστέτ, φιλόδοξος, μοναχικός, με πνεύμα σπινθηροβόλο, εξακολουθεί με το έργο του να συνδέει την εποχή του με την εποχή μας. Τα έργα του συνομιλούν με το δικό μας παρόν, με τις ίδιες αγωνίες, τον φόβο του θανάτου και τη λύτρωση από τα πάθη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη
Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Λεμέσιος
Video Art Animation: Ντέμη Εγγλέζου
Make up: Λίτσα Ιωαννίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov
Ηθοποιός: Πάνος Καλλής

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 - ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Λευκωσία
Πληροφορίες και Εισιτήρια στο τηλέφωνο: 99631076