ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Quartier Reserve του Κύπριου Πολ Γεωργίου πωλήθηκε για €100.000

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία – Ποσό πέραν των 100.000 ευρώ απέφερε στη Cypria η πώληση του Quartier Reserve του Πολ Γεωργίου ο οποίος πωλήθηκε στη διάρκεια της εσπερινής δημοπρασίας του Οίκου υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ καταβολής υψηλότερου χρηματικού ποσού για έργο του καλλιτέχνη το οποίο επίσης κατείχε η Cypria.

Με την πώληση του Quartier Reserve η χρονιά κλείνει με τον πιο αισιόδοξο τρόπο για την κυπριακή δημοπρατική αγορά έργων τέχνης. Παράλληλα, το γεγονός ότι το έργο αγοράστηκε από ξένο επενδυτή αποδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση έργων κυπριακής ζωγραφικής στις ξένες δημοπρατικές αγορές έργων τέχνης.

«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε την αγορά τέχνης παγκοσμίως στο να εκμεταλλευτεί διεθνείς πλατφόρμες πώλησης έργων τέχνης όπως η invaluable.com και η Drouot.com,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου Σύμβουλος Τέχνης και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria Fine Art Auctions.

«Αυτό είχε ώς συνέπεια, μικρές δημοπρατικές αγορές όπως αυτή της Κύπρου θεωρητικά να αποκτήσουν exposure στην διαδικτυακή δημοπρατική αγορά έργων τέχνης. Η Cypria, εξαιτίας και της διεθνούς εμπειρίας της, εκμεταλλεύτηκε αυτή την μοναδική ευκαιρία να διαθέσει στο εξωτερικό εμβληματικά έργα κυπριακής και ελλαδικής ζωγραφικής, όπως ο Quartier Reserve του Πολ Γεωργίου,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου.

Ο Πολ Γεωργίου ζωγράφισε τον Quartier Reserve το 1953. Το έργο απεικονίζει μια σκηνή από την καθημερινότητα εντός της περιτειχισμένης παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Η εξαιρετική διατήρηση της ζωηρότητας των χρωμάτων δίνει την εντύπωση ότι το έργο ζωγραφίστηκε μόλις πρόσφατα. Η τουρκική ημισέληνος που αιωρείται στο κέντρο του πίνακα καθόρισε την σημαντικότητα του έργου καθώς η απεικόνιση της είναι σπάνια ανάμεσα στα σωζόμενα έργα του καλλιτέχνη.

Champ D’Avoine (Manner of Monet), αγνώστου καλλιτέχνης

HIGHLIGHTS

Στα highlights της Εσπερινής Δημοπρασίας το Abstract Composition V του Χριστόφορου Σάββα, με τον γοητευτικό διάλογο ανάμεσα σε λαϊκά μοτίβα της κυπριακής τέχνης και τις ιδέες της αφηρημένης ζωγραφικής, απέφερε στη Cypria περίπου € 19 000 ευρώ.

Το Champ D’Avoine (Manner of Monet) ένα ιστορικό έργο της «Σχολής Μονέ» από έναν άγνωστο καλλιτέχνη με βαθιά γνώση του έργου του σπουδαίου ιμπρεσσιονιστή απέφερε στον οίκο το ποσό των € 12 000 ευρώ. Το Champ D’Avoine (Manner of Monet) ανήκε στην συλλογή της Πριγκήπισσας Zena Gunther de Tyras.

Εβδομήντα lots πωλήθηκαν στη δημοπρασία της Cypria, ανάμεσα στα οποία τα έργα των Σπύρου Βασιλείου Καϊκι και Ιστιοφόρα (πωλήθηκε για € 10 661) και Καϊκι και Λουλούδια πωλήθηκε για € 5 268), Γυναίκα και Καθρέφτης του Δημήτρη Μυταρά (πωλήθηκε για € 6 271), Ενετικά Τείχη της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου του Σολωμού Φραγκουλίδη (πωλήθηκε για € 7 525), και Καβαλλάρισα του Ξάνθου Χατζησωτηρίου (πωλήθηκε για € 5 268). Πωλήθηκαν επίσης δύο γλυπτά του Πάμπου Μίχλη και μια μικρή συλλογή κεραμεικών της Νίνας Ιακώβου (1933) τα οποία παραπέμπουν σε αρχαία κυπριακά ειδώλια.