ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Χρίστος Ησαΐας είναι ο σεφ πίσω από τα υπέροχα πιάτα του Maison Anemi

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το WiZ συνάντησε τον σεφ που με τις υπέροχες συνταγές του μάς έχει μυήσει στην απαράμιλλη γοητεία και νοστιμάδα της αυθεντικής γαλλικής κουζίνας.

Τέσσερις και κάτι μήνες μετά την άφιξη του Maison Anemi στη Λεμεσό, μιλήσαμε με τον σεφ του υπέροχου αυτού εστιατορίου προσπαθώντας να απαριθμήσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπήθηκε τόσο γρήγορα και τόσο πολύ από τον κόσμο.

Αρχικά, να πούμε πως ο Χρίστος Ησαΐας είναι ο επικεφαλής στην κουζίνα του Maison Anemi, και ότι (πριν καν ανοίξει το εστιατόριο) συνέβαλε τόσο στον σχεδιασμό της κουζίνας και του concept, όσο και του μενού. Ο Χρίστος βρίσκεται στην Κύπρο από το 2016, μετά και το πέρασμα που έκανε σε διάστερο (Michelin) εστιατόριο στην Αγγλία, λίγο μετά τις εκεί σπουδές του.

Μιλώντας μας για τη φιλοσοφία του μενού, μας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα γαλλικό bistro, εξ ου και δουλεύουν αποκλειστικά με εποχιακά υλικά. «Το μενού αλλάζει συχνά, ειδικά σε σχέση με τα λαχανικά, τα οποία αξίζει να αναφέρουμε πως είναι βιολογικά από τοπικούς παραγωγούς. Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης -από τα sauces, τα dressings και τα γλυκά, που γίνονται όλα επί τόπου, μέχρι τα steaks, το κοτόπουλο και γενικά τα κρέατα και τα ψάρια που είναι όλα ολόφρεσκα, αφού οι προμηθευτές μας μάς παραδίδουν 2 με 3 φορές τη βδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεφ.

«Το Maison Anemi είναι ένα κλασσικό εστιατόριο, με συνταγές όχι πολύ μοντέρνες», επισημαίνει, δίνοντας το στίγμα μέσα από κάποια πιάτα του μενού τα οποία όχι μόνο αγαπήθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή, αλλά δύσκολα κιόλας θα τα βρεις οπουδήποτε αλλού, μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο.

«Για παράδειγμα, το Dover sole meuniere, έχει καταστεί πολύ δημοφιλές πιάτο, αφού κανείς άλλος δεν το μαγειρεύει όπως εμείς. Το ίδιο ισχύει για άλλα πιάτα, όπως το Carpaccio γαρίδας (Gambero Rosso), αλλά και για τον βασιλικό σολομό Ora King ο οποίος έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία, για πολύ λίγα εστιατόρια στο νησί. Πολύ διάσημο από το μενού είναι και το πιπεράτο Mac n cheese, που επίσης δύσκολα βρίσκεις αλλού».

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το μενού του Anemi

Εμείς θα προσθέταμε και το πολύ ιδιαίτερο ‘Emily’s Pudding’, ένα γλυκό που ως γνωστό αποτελεί μια συνταγή της ίδιας της Έμιλυς Γιολίτη, η οποία παρόλα αυτά εξελίχθηκε από τον σεφ έτσι ώστε να γίνει πιο εστιατορική. Μέχρι και οι διάσημοι Dsquared2 το τίμησαν σε μια πρόσφατη επίσκεψή τους στο Maison Anemi.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maison Anemi (@maisonanemi)


Ο σεφ μάς μίλησε και για τα πιάτα του μενού στα οποία εντάχθηκε και το κυπριακό στοιχείο, όπως το βιολογικό λουβί με φρέσκο λαβράκι, που προσφέρεται στο lunch, αλλά και τα ρεβίθια με τόνο τατάκι.

Απ’ εκεί και πέρα, στο Anemi, εκτός από special lunch και special dinner, μπορείς επίσης να πας για brunch (μέχρι τις 12.30), απολαμβάνοντας τα πολυφωτογραφημένα Eggs ans soldiers με χαβιάρι, το διάσημο αυτό γαλλικό πιάτο που συνηθίζουν να απολαμβάνουν οι Γάλλοι τα πρωινά, ή ένα Acai bowl με φρέσκα οργανικά υλικά ή ένα βιολογικό oat and hazelnut granola ή μια αυθεντική Γαλλική ομελέτα, όπως αυτές που θα έτρωγες και στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είπε ότι σε ένα chic εστιατόριο δεν μπορείς να απολαύσεις φρέσκο λουβί ή ρεβίθια;

Σε σχέση τέλος με το wine list του εστιατορίου, αυτό είναι στημένο βάσει του μενού, μάς ενημερώνει ο Χρίστος Ησαΐας, έτσι ώστε να ευνοείται το food pairing. Περιλαμβάνει κυρίως γαλλικά κρασιά, αλλά και ορισμένα αξιόλογα κρασιά από άλλα regions, εκ των οποίων και ορισμένα βιολογικά.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως προσφέρονται επίσης και early drinks (μεταξύ 16:00-19:00) για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ποτό πριν το dinner, συνδυάζοντάς το με ένα από τα platters. Τα κοκτέιλ, έστω κι αν διαθέτουν κλασσικά ονόματα (πχ Old fashioned ή Negroni), εντούτοις είναι signature, αφού όλα ανεξαιρέτως έχουν ένα twist σε επίπεδο υλικών και δημιουργίας.