ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ανέλπιστα αστείες απαντήσεις 5 Κύπριων κωμικών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Στείλαμε 8 ερωτήσεις σε 5 Κύπριους stand-up comedians και τους ζητήσαμε να επιλέξουν και να μας απαντήσουν τις μισές από αυτές.

Αν το προηγούμενο διάστημα είχες απαχθεί από εξωγήινους και δεν πήρες είδηση ότι μεταξύ 22 και 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό το πρώτο Stantar Κκόμετυ Festival (διάβασε όλες τις πληροφορίες εδώ), μάλλον δεν θα γνωρίζεις ούτε πως headliners στο φεστιβάλ θα είναι οι top στο είδος τους στο νησί -ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούν να μας πείσουν οι ίδιοι.

Κωνσταντίνος Ψυλλίδης, Γιώργος Κυριάκου, Ζαχαρίας Ζαννέττου, Παύλος Παυλίδης και Χαμπής θα σέρνουν τον χορό του stand-up στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οπότε εμείς, ως Χορηγοί Επικοινωνίας, αρπάξαμε την ευκαιρία να τους τεστάρουμε πόσο αστείοι είναι -ή έστω πόσο αστείοι μπορούν να γίνουν-, ζητώντας τους να μας απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις ο καθένας.

Διαβάζοντας πάντως τα γραφόμενά τους γελάσαμε αρκετές φορές, αρκετά δυνατά. Και αυτό από μόνο του αποτελεί σίγουρα ένα καλό δείγμα ότι το επερχόμενο φεστιβάλ είναι ό,τι πιο χωρίς-εισαγωγικά-σοβαρό μπορούμε να κάνουμε αυτό το σαββατοκύριακο.

Πιο κάτω οι 8 ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

1) Ποια είναι η αγαπημένη σου κυπριακή ατάκα;

Ζαχαρίας: Aεοντούτο ρε!

Χαμπής: «ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;». Τρομερή αυτοπεποίθηση, χωρίς κανένα λόγο.

Γιώργος: Τζύλα το αμαξούι σου πάρατζει.

Παυλίδης: Η πρόσφατη μου πώρωση είναι η εχχπληχχτική (να αποδοθούν σωστά τα χ παρακαλώ) παροιμία «Άμμαν εγαμήθην η τζυρά, έβαλεν τζαι ρωμανίσιν». Μιλούμε για μια αρτιότατη φράση που ούλλες τις απόψεις: ηχητικά, νοηματικά, γλωσσολογικά και κοινωνιολογικά. ΠΟΙΗΤΙΚΑ δηλαδή ρε παιδί μου. Έρκεται που τα βάθη του κυπριακού χρόνου τζαι προ-κουλτούρας, βάλλει μέσα λλίο αγνό ψιλοσεξισμό, απενοχοποιημένο (μπορεί και όχι) βρωμόλογο τζαι κλείει με κωμικοτραγικό punchline ανατροπής. Επίσης, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι η πιο «This is Cyprus» έκφραση για να περιγράψει το κράτος μας, τους εαυτούς μας, τη νοοτροπία μας: Άμμαν πάθουμε το κακό τζαι ύστερα, θυμούμαστε να λάβουμε μέτρα ασφαλείας. ΕΠΟΣ!

Ψυλλίδης: «Τζείνον που μπαίνει τζαι δεν λαλεί με ‘γεια σας’ με ‘καλώσ’ τον’, στο παναΰριν έπαρ’τον τζαι όσα σου δώκουν δώσ’τον. Τζαι τζείνον που του μιλάς τζαι δεν σου πολοέται, στο παναΰριν έπαρ’τον να δεις πως εν πουλιέται». Όλη η θετική κυπριακή συμπεριφορά σε μια παροιμία.

 

 


Ο Χαμπής

 

2) Ποια ατάκα λες συχνά όταν θες να αυτοσαρκαστείς;

Ζαχαρίας: Για αυτοσαρκασμό συνήθως μιλώ για τον μεγάλο μου λαιμό. Για παράδειγμα, θα πω ‘ο λαιμός μου είναι τόσο μεγάλος που όταν πίνω γάλα, από την ώρα που χρειάζεται το γάλα να κατεβεί από τον λαιμό στο στομάχι, έληξε’!

 


Ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

 

3) Τι είδους αστεία απεχθάνεσαι;

Παυλίδης: Τα λογοπαίγνια του Χαμπή. ΣΣΛΑΑΑΝΓΚ!

Χαμπής: Του Παύλου Παυλίδη. 

 

 


Ο Γιώργος Κυριάκου

 

4) Ποια είναι η πιο κλισέ ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε έναν κωμικό;

Ζαχαρίας: Τζιήνη την ώρα σού φκαίνουν τα αστεία;

Χαμπής: «Θέλεις να πεις σκέφτεσαι τα τζείνη την ώρα;». Διαγωνίζεται επάξια με την ερώτηση «Αύριο που παίζεις αλλού, εν να πεις άλλα αστεία;».

Παυλίδης: Η πιο κλισέ φ(ρ)άση είναι η «Πε μας ένα αστείο!», μόλις πεις κάποιου ότι είσαι κωμικός. Γιατί ρε φιλούι μου; Άμμαν μιλάς με μιαν ηθοποιό, ας πούμε, λαλείς της έτσι πρόχειρα «Κάμε μου ένα θεατρικό μονόλογο;». Άμμαν γνωρίσεις μηχανικό αυτοκινήτου λαλείς του «Έλα δαμέ που πάρκαρα να δεις λλίο τα πιστόνια μου;» (Σίουρα εν μηχανικό που γυρεύκεις;). Άμμαν δεις πολιτικό μπροστά σου λαλείς του «Κανόνισ’ τον γιο μου;». Εεε... ok, τούτο κάμνουν το πολλοί, αυτοί είμαστε. Αλλά το πόιντ ένι ότι ο γιος σου εν θα κανονιστεί έτσι στο πόδι... Που την άλλη φυσικά, άμμαν πάθει κάποιος κάτι σε δημόσιο χώρο, θέλουμεν, αν έσιει γιατρό τζιαμέ να τσακκιστεί να κάμει κανένα CPR τζι ας μεν ‘νεν σε υπηρεσία. Ωραίο αυτογκόλ έβαλα δαμέ. Θα κλείσω τη συζήτηση με το ότι που ‘ν να φκάλλω κι εγώ 250k τον χρόνο που την κωμωδία ξαναμιλούμε!

 

 


Ο Παύλος Παυλίδης

 

5) Ποια είναι η πιο σύντομη κυπριακή κωμική ιστορία που γνωρίζεις;

Γιώργος: Η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ζαχαρίας: Ένας Κυπραίος τρώει λουκκούμι τζαι έσταξέ τα πάνω του!

Παυλίδης: Κύυυυυριε καρεκλέ.

Ψυλλίδης: Κυπριακή Κυβέρνηση.

 


Ο Ζαχαρίας Ζαννέττου

 

6) Είναι κάποια κυπριακή κωμική τηλεοπτική σειρά του παρελθόντος που βρίσκεις αστεία;

Ψυλλίδης: Α-ΝΕ-ΤΑ το «Μανώλης και Κατίνα». Είναι τόσο εκτός πραγματικότητας και κακό που είναι για να ξεραίνεσαι.

 

7) Ποια ατάκα δεν θα ξεστόμιζες ποτέ στο πρώτο ραντεβού;

Χαμπής: «ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;». Τζιαι γενικά σε οποιοδήποτε ραντεβού!

Ψυλλίδης: Πες μου τα πάντα για τον πρώην σου. Ξεκίνα από το πόσο καλός ήταν στο κρεβάτι.

Γιώργος: Εν να μου το πληρώσεις!

 

8) Είναι κάτι που καβαλάς πάντα μαζί σου και δεν θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας, αλλά τώρα αναγκάζεσαι να το μοιραστείς γιατί σε ρωτάμε και θα είναι αγένεια αν δεν το κάνεις;

Ψυλλίδης: Κάτι που κουβαλώ πάντα μαζί μου και δεν θα ήθελα να το μοιραστώ, αλλά με υποχρεώνετε, είναι το βάρος της γνώσης ότι τα όνειρα του καθενός είναι ψευδαισθήσεις, τις οποίες πλάθουμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη σκληρή πραγματικότητα: η ζωή μας είναι ασήμαντη και στο γενικότερο πλαίσιο του σύμπαντος δεν είμαστε παρά νιφάδες σε ένα αιώνια χιονισμένο τοπίο. Αναπτήρα, επίσης.

Γιώργος: Πλαστικές οδοντογλυφίδες. Τζείνες που έχουν τζαι νήμα. Φκάλλω ρούχα που το πλυντήριο τζαι βρίσκω τες μες τες πούτζιες. Καθαρίζω τον καναπέ, βρίσκω τες μες τες σιησμαθκιές. Αν ξεχάσω που επάρκαρα, ακολουθώ τες τζαι βρίσκω το αυτοκίνητό μου. Νομίζω πρέπει να πάω οδοντίατρο.

 

*Παρόλο που ήμασταν σαφείς ότι μόνο 4 απαντήσεις θέλουμε, εντούτοις ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης θεώρησε σωστό να μας στείλει 5, προσπαθώντας προφανώς να μας ξεγελάσει και να δημιουργήσει ίντριγκες, αφήνοντας υπόνοιες για προνομιακή μεταχείριση από μέρους μας. Και εμείς για τον επιβεβαιώσουμε, ότι όντως τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης, τις κρατήσαμε όλες. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι λογοκρίναμε (και κόψαμε) μια απάντηση του Παυλίδη, την οποία μάλλον ο ίδιος θα ποστάρει στα σόσιαλ μαζί με τη συνέντευξη, με σκοπό να μας κράξει, επειδή ως γνωστό… η σάτιρα δεν έχει όρια μπλα μπλα μπλα.