ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Γυναίκες Επιστρέφουν: ένα καινούργιο θεατρικό project με τις τεχνικές του verbatim theatre

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πολλή χαρά ανακοινώνουμε πως η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες έλαβε χορηγία από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη για έρευνα και ανάπτυξη ενός καινούργιου θεατρικού project βασισμένο στο κίνημα Οι Γυναίκες Επιστρέφουν.

Πρόκειται για ένα έργο του είδους θέατρο-ντοκουμέντο, που θα βασίζεται συγκεκριμένα στις τεχνικές του verbatim theatre.
Το κίνημα Οι Γυναίκες Επιστρέφουν διοργάνωσε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα πέντε συνολικά πορείες από το 1975 μέχρι το 1989, σε μια εποχή που η πράσινη γραμμή ήταν αδιαπέραστη. Εμείς, η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, ανήκουμε στη γενιά που θυμάται αμυδρά αυτές τις πορείες στις οποίες συμμετείχαν οι μητέρες μας. Η εναρκτήρια εκδήλωση του project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 (Γυναίκες της Κύπρου, 1900-2019: Ανείπωτες ιστορίες), μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικών της Κύπρου τα τελευταία εκατό χρόνια, αναζωπύρωσε αναμνήσεις του κινήματος αυτού, στο οποίο έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Από εκείνη τη στιγμή η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας του κινήματος έγινε μια από τις προτεραιότητες της ομάδας μας.

Οι Γυναίκες Επιστρέφουν ήταν ένα πολιτικά ανεξάρτητο κίνημα γυναικών από όλο το κοινωνικό φάσμα, με στόχο να γίνει παγκοσμίως γνωστή η καταπάτηση του ανθρωπίνου δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο από τον κατοχικό στρατό. Ένα σημαντικό κίνημα στην ιστορία του Κυπριακού, με τεράστια δυναμική ενότητας και αλληλεγγύης, που προσπάθησε να ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή, ενώ καλλιέργησε διεθνή ορατότητα και ενδιαφέρον για το Κυπριακό πρόβλημα.

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες είναι στα πρώτα στάδια συλλογής υλικού για αυτό το ιστορικό κίνημα, ξεκινώντας από συνεντεύξεις με τις εμπλεκόμενες και με μελέτη αρχειακού υλικού. Πέραν των γυναικών με τις οποίες έχουμε αρχίσει ήδη να επικοινωνούμε, καλούμε όσες ήταν παρούσες στις πορείες και θα ήθελαν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να επικοινωνήσουν μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@project-season.org ή στο τηλέφωνο 99657934.

Με την καταγραφή των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών που ήταν παρούσες και μέσα από τα εργαλεία της τέχνης του θεάτρου, έχουμε στόχο να πυροδοτήσουμε ένα διάλογο για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και πώς αυτός καταγράφεται αφ’ ενός στην συλλογική μνήμη και αφ’ ετέρου στην κυρίαρχη εκδοχή των γεγονότων.

Το verbatim theatre προϋποθέτει τη συμμετοχή πολλών ατόμων, τη διεξαγωγή εκατοντάδων συνεντεύξεων και την ενδελεχή έρευνα σε αρχειακό υλικό. Η χορηγία του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας είναι εξαιρετικά πολύτιμη γιατί μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε με επαγγελματισμό και αφοσίωση σε αυτό το υλικό που έχουμε μαζέψει και που θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε στους επόμενους μήνες. Η χρηματοδοτούμενη έρευνα και η ανάπτυξη σε βάθος είναι μια πολυτέλεια που σπάνια έχουμε στον τομέα μας, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας για ένα τέτοιο project. Στόχος μας να υλοποιηθεί το σκηνικό ανέβασμα σε μια περίοδο χωρίς περιορισμούς λόγω υγειονομικών μέτρων, όταν θα αποκατασταθεί η απρόσκοπτη επικοινωνία μας με το κοινό.

Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες
H ΣΕΖΟΝ Γυναίκες είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που στηρίζει και δίνει πλατφόρμα στην αφήγηση από τη γυναικεία οπτική και στις καλλιτεχνικές δράσεις όπου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι γυναίκες. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου αλλά και μέσα από ποικίλες παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και διατομεακές, μέσα από συνεργασίες με ειδικούς σε θέματα φύλου, ιστορικούς, κοινωνιολόγους, και με ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ισότητα, εξετάζουμε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, με μακροπρόσθεσμο στόχο την ουσιαστική αλλαγή σε θέματα ισότητας, διακρίσεων και ίσης εκπροσώπησης.

Μέσα από την έρευνα και τις εκδηλώσεις μας θέτουμε τα εξής ερωτήματα: Ποιες ιστορίες λέμε; Ποιου τις ιστορίες λέμε; Τι είναι «κλασικό;» Τι είναι «οικουμενικό;»

Ποια είναι η κυρίαρχη αφήγηση για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία;
Πώς η ιστορία του θεάτρου αντικατοπτρίζει αυτή την αφήγηση;
Πώς οι παραστατικές τέχνες διαιωνίζουν ή αποδομούν έμφυλα στερεότυπα;
Περισσότερες πληροφορίες στο https://project-season.org/