ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όλα όσα θα δούμε στο Β΄ Μέρος του 25ου Φεστιβάλ Αξιοθέας

WIZ TEAM

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» είναι έτοιμο να υποδεχτεί ξανά το κοινό του στο πανέμορφο Αρχοντικό Αξιοθέας για το Β’ μέρος του 25ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ το οποίο αφιερώνεται στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού του Μιχάλη Πιερή (1952-2021).

Πάρτε πιο κάτω μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμα:

Electric World / Ermis Michail

Συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες από τη μουσική κληρονομιά της Κύπρου και των γειτονικών περιοχών με στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής, ο Ερμής Μιχαήλ και η μπάντα του προσεγγίζουν με φρεσκάδα και πρωτοτυπία γνώριμα μουσικά θέματα της Μεσογείου.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Ντεφόλ - Σμύρνη 1922 / Θέατρο Ένα

Σε διασκευή Αντρέα Χριστοδουλίδη, από το μυθιστόρημα του Δημήτρη Καραγιάννη

Το «Ντεφόλ» είναι ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη. Παράλληλα όμως είναι ένα αφιέρωμα σε όσους χάθηκαν και σε όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας θα ζωντανέψουν επί σκηνής, μέσω της θεατρικής διασκευής του διηγήματος, και θα παρασύρουν τους θεατές να αναβιώσουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη Σμύρνη.

Παρασκευή 9 με Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου


Νεανικό πάθος / Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων Πανεπιστημίου Κύπρου

Τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου φωτίζουν για μια ακόμη χρονιά τη σκηνή του «Αρχοντικού Αξιοθέας». Τα νέα αυτά ταλέντα από τα πρώτα βήματα της μουσικής τους διαδρομής μελετούν με αφοσίωση, ερμηνεύουν με ευαισθησία, δίνοντας χρώμα στην έννοια της προοπτικής, μέσα από τη συνεχή τεχνική και μουσική τους εξέλιξη.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

Ρομαντικά Αριστουργήματα / Τα μουσικά ταλέντα της Κύπρου και της Κρήτης ερμηνεύουν Μπραμς και Μέντελσον

Αποτελούν ίσως τα λαμπρότερα δείγματα αριστουργηματικής μουσικής σύνθεσης για μουσικό σύνολο –και ειδικότερα για σύνολο εγχόρδων– που έχουν γραφτεί ποτέ. Θυελλώδης και ορμητική ανάπτυξη ρυθμικών μοτίβων ατέρμονος λυρισμός και αιχμηρά εκφραστικά ξεσπάσματα χαρακτηρίζουν το σεξτέτο για έγχορδα, έργο 18 του Γιοχάνες Μπραμς και το οκτέτο για έγχορδα, αρ. 20 του Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου


Το ταξίδι μιας φορεσιάς, από το Ικόνιο στη Λευκωσία / Μιχάλης Κουλουμής: βιολί Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με νήμα το ταξίδι της φορεσιάς της Καλλιόπης Μουπαγιατζή που έχει δωρίσει η εγγονή της, Πόπη Μουπαγιατζή, στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, ξετυλίγεται η θλιβερή ιστορία της προσφυγοποίησης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Οι άνθρωποι και μαζί οι ιστορίες, αλλά και τα τραγούδια τους, οι μουσικές τους, οι χοροί τους, ταξιδεύουν από το Ικόνιο, τον Πόντο, στα παράλια της Μικράς Ασίας, και στις νέες πατρίδες που δημιούργησαν (Νέα Σμύρνη, Νέα Ερυθραία), αλλά και στην Κύπρο.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Αλάνια και μάγκες / Βαγγέλης Πετρινιώτης - Δέσποινα Ψαθά

Η πορεία του ντουέτου Βαγγέλη Πετρινιώτη – Δέσποινας Ψαθάς, δύο νέοι καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη μελέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού σε διδακτορικό επίπεδο, ξεκίνησε με την εμφάνισή τους στην Αξιοθέα το 2018. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε πλήθος συναυλιών, μουσικών χώρων και φεστιβάλ ρεμπέτικου στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Από το σανίδι και τον φακό / Πάνος Μπούσαλης - Xριστίνα Πιερή

Μια επιλογή από τραγούδια που ξεχώρισαν μέσα από την παρουσία τους σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και σταδιοδρόμησαν αυτόνομα στην πορεία, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε συχνά την αφετηρία τους.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου


Η ελεγεία της Γενεύης / Η μουσική του Χρήστου Πήττα στην ποίηση του Μιχάλη Πιερή

Η σχέση του Χρήστου Πήττα και του Μιχάλη Πιερή είναι πολύχρονη και ουσιαστική. Αφετηρία του γόνιμου καλλιτεχνικού τους διαλόγου στάθηκε η παράσταση Φοίνισσες, του Θ.Ο.Κ. το 2002 –στην οποία υπογράφουν τη μουσική και τη μετάφραση αντίστοιχα–, ενώ η συνεργασία τους συνεχίστηκε με δύο παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., τον Ερωτόκριτο (2005) και το Παγκόσμιον Άσμα (2018).

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

People of the Wind με τον Γιάννη Διονυσίου

Το εκρηκτικό τρίο People of the Wind, αποτελούμενο από τους James Wylie (Νέα Ζηλανδία), Fausto Sierakowski (Γαλλία) και Αλέξανδρο Ριζόπουλο (Ελλάδα), συναντά τον δυναμικό ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου από την Κύπρο σε ένα ζωντανό δρώμενο, εμπνευσμένο αφενός από τις μουσικές παραδόσεις του ζουρνά και αφετέρου από το εργαλείο του αυτοσχεδιασμού.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη / Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου

Μετά την ιστορική παρουσίασή της στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιτυχημένη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. επιστρέφει στην Αξιοθέα για μία μόνο παράσταση.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου
 

Αριστοφάνους Λυσιστράτη του Κώστα Μόντη / Δραματουργική προσαρμογή Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου

Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις του καλοκαιριού –που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία και με τη στήριξη της εταιρείας Medochemie–, η «κυπριακή» Λυσιστράτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. παρουσιάζεται για μία ακόμη φορά στο «σπίτι» της, στο Αρχοντικό Αξιοθέας, ύστερα από απαίτηση δεκάδων θεατών που δεν είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν μέχρι τώρα.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου


Harris Lambrakis Quartet

Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε το 2006 στην Αθήνα και παρουσιάζει αποκλειστικά πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, τον Δημήτρη Θεοχάρη στο πιάνο, τον Χάρη Λαμπράκη στο νέυ και τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο ως μέλη, το σχήμα εμβαθύνει στη σχέση του με το κοινό του καθώς διερευνά τα μουσικά τοπία της Ανατολής και της Δύσης.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου


Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο Σπόρτιγκ Κλουμπ / Σαβίνα Γιαννάτου –
Primavera en SalonicoLotus Eaters

Μουσικές από τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα που αντανακλούν τον κοσμοπολίτικο και πολυεθνικό χαρακτήρα της. Παραδοσιακά και αστικά μικρασιάτικα τραγούδια στις ελληνικές, λαντίνο και αρμένικες παραλλαγές τους συνυπάρχουν με ναπολιτάνικες καντσονέτες και οπερέτες τόσο στα ιταλικά, όσο και στις μεταφρασμένες εκδοχές τους. Το κείμενο είναι βασισμένο σε ένα διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού και φωτίζει με τον δικό του τρόπο τα ήθη της εποχής.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου


Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή / Τακούσιης - Καραπατάκης Project με τον Γιάννη Κουτή

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδιαίτερα ο Μιχάλης Πιερής μάς έδωσαν πολλές φορές «τη σκηνή» για να παρουσιάσουμε μουσικές – νέες, πειραματικές και όχι συμβατικές. Η αποδοχή αυτή πάντα μας συγκινούσε και μας ωθούσε σε κάθε συναυλία μας να ανταποκρινόμαστε στο επίπεδο που όριζε η Αξιοθέα. Η εμπιστοσύνη αυτή έπρεπε να διατηρείται με τη δική μας ανανέωση ή εξέλιξη. Η ανάγκη για ευχαριστία στον Μιχάλη Πιερή μάς οδήγησε στην ιδέα αυτής της εκδήλωσης/συναυλίας. Αποτίνουμε φόρο τιμής με τον δικό μας τρόπο αγκαλιάζοντας με τη μουσική μας τα ποιήματα του Μ. Πιερή από τη συλλογή του «Μεταμορφώσεις πόλεων», αλλά και από άλλες συλλογές του ποιητή. Σκοπός είναι να επιτευχθεί ένας διάλογος μεταξύ ποίησης και μουσικής με την κατάλληλη αισθητική διάθεση για το επιθυμητό και αρμονικότερο αποτέλεσμα. -Μάριος Τακούσιης, Γαβριήλ Καραπατάκης

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου: https://ucyweb.ucy.ac.cy/.../PROGRAMME_SEP-OCT_2022_FINAL... και στο: https://anyflip.com/mlhb/kxhd/
 

Info
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου - Πέμπτη 13 Οκτωβρίου
Αρχοντικό Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία
Ώρα 20.30
Εισιτήρια €10 (κανονικό), €5 (φοιτητικό/μειωμένο)
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου €40
Πληροφορίες και κρατήσεις 22894531-2
Email: culture@ucy.ac.cy
FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/